-
Zaawansowany U¿ytkownik
W koncu konkretna rzeczowa wypowiedz. Wiec tak jadac kupowac diesla pomijajac blachare i dzialajace wyposazenie no bo to w kazdym aucie sie tak samo sprawdza.Trzeba kupic dobre serduszko. Po pierwsze odpalanie na zimno jak i na cieplo (V8 troche dluzej kreci niz mniejsze diesle wiec tym nie nalezy sie przejmowac), po odpaleniu ma chodzic odrazu rowno w przeciwnym razie zawieszaja sie wtryski, po zagrzaniu obroty powinny byc na poziomie ok 500 na minute. Przy pelnym gazie ma nie puszczac grama jakiegokolwiek dyma, nic, zero (wiekszosc uwaza ze diesel musi kopcic- bzdura). Turbosprezarki powinny szumiec przy pelnym oporze nie swiszczec czy popiskiwac. Jak juz kupisz taki egzemplarz wymieniasz 2 filtry powietrza ok 120zl sztuka, filtr paliwa , oleje i cieszysz sie jazda. Pamietaj zeby lac dobry olej tylko pelny syntetyk, nigdy nie wciskac mocniej gazu dopoki olej nie osiagnie przynajmniej 70 stopni, a po kazdej jezdzie dac mu chwile na zwolnienie obrotow turbin i lekkie wystudzenie aby olej sie nie spalil. Najlepiej olej zmieniac co 10 tys. Tankowac na zaufanej stacji. Zwroc takze uwage przy kupnie na kolo pasowe gdyz kosztuje ponad 1500zl a jego zywotnosc to okolo 250tys km. Przy takiej eksploatacji w zadnym aucie nigdy nic sie u mnie nie stalo. Nie wiem jak wyglada koszt i wymiana swiec bo nie mam z tym problemow auto zawsze bez problemow odpalalo. Przeplywki kosztuja grosze. A zmienialem jeszcze uszczelki pod miska olejowa koszt uszczelek w ASO niecale 500 zlotych. Przed kupnem pojezdzilem troche kolegi benzyna 4,4 i spodziewalem sie mocniejszych wrazen, choc i tak w miare dobrze mi sie jezdzilo ale postanowilem przejechac sie takze dieslem z mysla o zrobieniu w nim programu. Auto sprawialo wrazenie duzo bardziej dynamicznego od Pb, zwlaszcza na polskich drogach gdzie wyprzedza sie po jednym aucie i korzysta z waskiego zakresu predkosci obrotowych, wlasnie tu diesel mial najwieksza przewage wg mnie. Nie nastawialem sie specjalnie na spalanie na poczatku ciezko mi bylo zaprzyjaznic sie ze skrzynia ale z czasem doszlismy do porozumienia i wtedy spalanie zaczelo mnie zaskakiwac, czesto jezdze trase wroclaw-poznan i nigdy mnie nie kosztowala wiecej jak 150zl w obie strony, a jezdze dynamicznie, na autostradzie do krakowa tempomat na 180 spalanie 10. Wiec spalanie w trasie tego auta jest jego ogromna zaleta, w miescie no niestety spala wiecej nawet do 13 litrow. Ogolnie z czystym sumieniem polecam Ci ten silnik bo nigdy nie musialem zagladac pod maske. W serii moze mu czasem troche brakuje mocy na wyzszych obrotach ale mysle ze po programie robilby naprawde robote i wtedy nie widzialbym innego silnika. Wazne zeby trafic dobry egzemplarz czy w dieslu czy benzynie a wtedy bedziesz zadowolony pewnie i z jednego i z drugiego. Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum