Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 88

Wątek: [ pozostale] Chcę kupić e38 740d...

7ka
    Gość
    -1.

740i po fl M62TU44

740d M67

-2. kupilem w De

Banned
    BMW
    E38 4.4 97' i E38 750iL 98' INDIVIDUAL
    Cytat Zamieszczone przez Prosiak
    1) możecie mi napisać jakie jest oznaczenie silnika 740d a jakie 740i ?
    2) czy ściągaliście swoje 7ki z niemcowni czy kupowaliście w Polsce?
    740i 4.4 -> M62B44

Po lifcie:
    Cytat Zamieszczone przez 7ka
    ale i M62TU44 wcale nie jest taka bezawaryjna
    740d:
    M67

Ja swoją upolowałem w Warszawie od właściciela (40+) agencji nieruchomości, który po prostu przesiadł się w nowszą, ale wcześniej obejrzałem kilkanaście sztuk, na przestrzeni kilku miesięcy. Z ciekawości obejrzałem/przejechałem się też 740d i dlatego jestem jej przeciwnikiem. W między czasie widziałem też 735 no i jak dla mnie była za bardzo mułowata, a więc decyzja zapadła że nie starsze jak 98' i 4.4V8, albo 5.4 V12 (z większym nastawieniem na V12, ale nie znalazłem nic godnego uwagi). W między czasie byłem przejazdem, u helmuta i tam też obejrzałem 2,3 sztuki, ale prawdę mówiąc, wcale nie były lepsze od tych w Polsce.

Cytat Zamieszczone przez blitz
    Tyle ze jedna miesci sie w budzecie zalozonym przez kolege, przypomnijmy 30tys zl
    To niestety prawda. Wiem że na allegro pojawiają się, ogłoszenia nawet za 23-25tyś, ale widziałem już takie auta i wiem czym to się je. W przedziale cenowym do 30tyś nie da się kupić dobrej 740d.

7ka
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez blitz
    przypomnijmy 30tys zl. Z taka gotowka bedzie ciezko cos fajnego kupic,
    ta mi sie strasznie podoba

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10412195

użytkownik Awatar tomassi99
    BMW
    e38
    Moje autko przyjechało do kraju prosto od delera BMW w Niemczech, gdzie zostawił je ktoś w rozliczeniu biorąc nowe e65. Samochód przeszedł kompleksowy przegląd wraz z wymienieniem wszystkiego co tylko stukało, pukało czy nie działało. Dzięki znajomościom w owym serwisie kupił je pierwszy właściciel w Polsce. Nie nacieszył się nim długo ponieważ miał upotrzone e60 u tego samego dilera a ja stałem się posiadaczem 740d w zasadzie przez głupi przypadek. Wcześnij obejrzałem setki ofert i przemieżyłem nasz kraj wzdłuż i w szerz szukając odpowiedniego auta. Nie szukałem na zachodzie ponieważ dwa lata wcześniej ściągałem Peugeota 607 z DE i nie był on wolny od wad plus sporo problemów z rejestracją. Jednostka 4,0d w moich rękach jest praktycznie bezawaryjna - byc może dlatego że serwisowane jest w ASO do dnia dzisiejszego (przy przebiegu ponad 425 000).

ginspirations, napracowałeś się strasznie nad argumentacją ale niestety, nie na temat. Kolega chce diesla i na tym się skupiamy. Jeśli natomiast chcesz się z nami podzielić historią z poszukiwań, chętnie poczytamy, choćby w Twoim temacie powitalnym. Tyle OT ode mnie.

Co do samego 740D - Jeśli kolegę stać na utrzymanie (pod tym hasłem rozumiem możliwość naprawy w przypadku awarii) to czemu nie.... Wiele w przypadku 740D zależy od sprawności poszczególnych elementów (głównie turbiny i przepływomierze).

Podczas spotu 27.12.2007 przejechałem się jednym takim 740D i muszę powiedzieć, że super wrażenie robi utrzymujący się moment obrotowy przez cały zakres przyspieszania. Trzeba tylko odczekać turbodziurę.

Opinii w stylu, że coś jest szybsze od czegoś, wcale nie brałbym pod uwagę. Z mojej perspektywy każdy silnik w e38 daje radę, a auto z założenia nie jest rajdówką.

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL
    Ja dodam od siebie nie optymistyczne kalkulacje:
    - wymiana wtryskiwacza 1211,87 (jest ich 8)
    - wymiana turbosprężarki 7187,40 (są 2)

nie wiem jak z regeneracją tych części. Silnik M67 jest chyba najdroższym pod względem napraw silnikiem w E38 (jak się nie mylę). I wg mnie nie ma sensu ryzykować kupować diesla. To jest taka trochę rosyjska ruletka. Niby wszystko cacy, piekne autko się wyrwie a tu zonk i turbo poszło.
    Ale fakt faktem że klubowicze z 740d nie narzekają jakoś specjalnie na te auta :)
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Supermen, druga część wypowiedzi nie na temat. Kolega chce diesla. Podałeś suche fakty i dobrze. On podejmie decyzję. Co do kosztów napraw, V8 i V12 w benzynie do najtańszych również się nie zaliczają (michał_5000 mógłby coś w tym temacie powiedzieć). Osiągi też wbrew pozorom dość zbliżone.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740 d, F01 730 d
    A propos regeneracji wtrysków m67. Ja miałem minionego lata taką przyjemność - po diagnozie dwa lały (wymiana komór) a dwa kwalifikowały się tylko do regulacji. Robili mi to w bosch-u w Sochaczewie. Łącznie z robocizną, diagnozą w warsztacie kosztowało mnie to 3 koła. Czy dużo, oceńcie sami. Dodam jeszcze, że przy przebiegu 250 tys. km. przy robocie nad wtryskami, gość stwierdził, że wcześniej nic tam nie było dłubane.
    Pozdrawiam!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Cytat Zamieszczone przez Supermen
    Ja dodam od siebie nie optymistyczne kalkulacje:
    - wymiana wtryskiwacza 1211,87 (jest ich 8)
    - wymiana turbosprężarki 7187,40 (są 2)
    Po ładnych cyferkach z dokładnością do groszy - wnioskuję że przekleiłes po prostu ceny z ETK.
    Oczywiście nikt nikomu nie broni kupować turbin w ASO - ale biorąc bezpośrednio od Garrett'a wyjdzie ze 3-4 kPLN (co nadal jest sporym wydatkiem).

Nie jest też tak - jak niektórzy piszą - że forumowicze z 740d nie mieli problemów. Pewne tematy (w tym właśnie wymiana turbo) się pojawiały, trzeba użyć wyszukiwarki.

I nie jest również tak - jak piszą inni - że benzyna to miód-malina, bezawaryjna i do tego tania w (nielicznych) naprawach. Przykładem jest auto moje czy bitka. Jak się zmobilizuję, to zrobię jakąś kompilację/zestawienie kto jakie kłopoty miał z mitycznym M62B44/M62TUB44.

Sumarycznie jednak podejrzewam - że 740d okazałoby się droższe w poważnych naprawach od 740i. Również używany silnik jest droższy i trudniej osiągalny.
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    było e30, było e39, jest e32 740 :-)
    dziękuję wszystkim za wypowiedzi :) i może ktoś opisze jak sie sprawuje 740i lub 750i z gazem?

Uprawnienia umieszczania postów