Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Czy e32 ze standard zawiechą "wisi" na garbach...?

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    I pewnie jednym z tych purystów ze sprężynami z E38 (na przodzie też :D ) jesteś Ty ? ;)

Takie porównanie jak piszesz nie da nic - pokaże tylko tyle, że jeden ma np o 1cm niżej niż drugi - a jak określić jakie to obniżenie od standardu ?

Niech każdy mierzy jak chce - może nawet e32 do Kamaza porównywać :what:

Zaawansowany Użytkownik
    Ja jestem zdania, ze kazda opinia jest cenna, nawet te mniej trafne, sposób jest jeden aby przekonac sie kto z was ma racje, zmierzyc dwoma sposobami na conajmniej 3 egzemplarzach tego samego modelu. co wy na to ? ? ?

Ja mam zimówki 225/55/16 i niemam problemów.
    Myślałem ze to bedzie za duzy rozmiar jak na zimoweczki, ale tyle u nas w polsce tego sniegu co kot napłakał, chociaz ostatnio ciągle pada :)

Pozdrawiam
    Lada Niva do zabaw w terenie...

Początkujący Użytkownik Awatar norbitor
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez Zielonyz84
    Ja jestem zdania, ze kazda opinia jest cenna, nawet te mniej trafne, sposób jest jeden aby przekonac sie kto z was ma racje,
    Mysle ze racje ma jak zwykle "kolega" Xsilvera ;D
    (0o=[][]=o0)

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Dzięki Norbitor, "koleżeńskie" dyskusje są bezcenne. Z "kolegą" już nie jeden temacik wyczerpaliśmy.

Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Takie porównanie jak piszesz nie da nic - pokaże tylko tyle, że jeden ma np o 1cm niżej niż drugi - a jak określić jakie to obniżenie od standardu ?
    Już spieszę z odpowiedzią - wystarczy że od prezentowanej na diagramie wartośćí czyli "fabrycznej" wysokości od górnego punktu nadkola do oznaczoego rantu felgi
    ODJĄĆ "promień" tej felgi inaczej połowę jej średnicy albo prościej odcinek od wspomnianego punktu przy krawędzi rantu do środka otworu centrującego czyli środka piasty. Felga z diagramu to fabryczny Lemmers 15", najpospolitsza felga w e32.
    Teraz dzięki MOJEMU sposobowi, każdy może sprawdzić sobie jaką ma wysokość zawieszenia, obojętne czy ma sprężyny cięte u kowala, zawieszenie gwintowane za 10.000 albo fabryczne, bez względu czy używa felg stalowych ze szrotu, czy BBS, a nawet murzyńskich 22".
    Sposób ten pozwala więc porównać fabryczne i nie tknięte zębem czasu e32 na 15", a także super zrobioną e32 na nowiutkim sportowym niemieckim zawieszeniu i stylowych szprychowych 17", a nawet e32 która przez ostatnie 15 lat woziła cement i cegły na budowę, z ryjem wystawionym w kosmos, a ty,lem dociążonym nieodzownym 100 litrowym walcem z LPG (ta z pewnością należy do polsilvera znanego druciarza ;)

A dla nieobeznanych w temacie "puryzmu" który został mi tutaj wytknięty, chodziło o posiadane przezemnie 730i do którego powkładałem graty z 750i /750iL
    Przyśniło mi się mieć e32 w najmniejszej wersji silnikowej z gratami z największej wersji silnikowej. Żeby mieć rolety boczne kupiłem na przykład całe 750i z 93, mimo że można kupić rolety w KAUFHALI po 5zł sztuka. Chciałem mieć mw poskładane na częściach z BMW i takie mam. Ludzi to jak widać drażni
    Czarne e32 w benzynie!

BMW
    m60
    Hahahaa - uśmiałem się :D

Widzę, że mierzysz innych swoją miarką ... Ale nie kązde e32 jest tak zasłużone dla budownictwa jak twoje ...

Teraz jesteś mądry bo zobaczyłeś liczby - tak to każdy może sobie poodejmować :D Wcześniej jakoś konkretnych wartości nie podawałeś , tylko porównywałeś auto zenka do auta mietka .

Rzeczowo w temacie - zobaczcie , że to są wartości pod obciążeniem - obciążenie jest takie samo jak do ustawiania zbieżności (opis na zrzutach które dałem). Rodzaj felgi nie ma znaczenia - ma być 15' - krawędź rantu będzie w tym samym miejscu, bo inaczej by opona do felgi nie pasowała.

Jeżeli ktoś ma dziwne felgi ( np 18') to wystarczy wyjąć zpasaówkę z bagażnika i założyć ( chyba większość ma 15), poza szalonym, bo on ma na zapasie tylne koło z C360 :hah:

BMW
    e32
    Słyszeli co tatuś polsilver napisał?!

Teraz całe forum z e32 na dziwnych felgach zmienia koła bo tak jak napisano wyżej "MA BYĆ 15" i już!!
    Do mierzenia zawiechy tak samo robimy Panowie, wujo polsilver kazałi nie ma zmiłuj, lewarki w dłoń i zmieniamy na zapasówke 15", tak, tak najpierw tył, potem przodzik, tylko bez ociągania!
    A wszyscy co pozakładali jakieś rondle niewymiarowe, jutro rano widzimy sie na skupie alu, nie ma żartów!
    Czarne e32 w benzynie!

BMW
    m60
    Szalony - "czyś ty się szaleju najadł" ?

Nie napinaj się tak bo ci sprężyna pęknie :hah: :hah: :hah:

wstrząśnięty nie zmieszany Awatar WojtekD
    BMW
    e38 728 iA
    Blog
    11
    Wesoło się robi, ale nie odbiegajcie zbyt daleko od tematu wątku !!!
    Gra muzyka

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32
    sz4lony , śledzę twoje posty od dawna i wreszcie nie wytrzymałem: NIE UPOKARZAJ SIĘ JUŻ, oceniają Cie ludzie którzy myslą i potrafią wyciągać wnioski...
    Shadowline 740i w manualu :]

BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez marcindrift
    sz4lony , śledzę twoje posty od dawna i wreszcie nie wytrzymałem: NIE UPOKARZAJ SIĘ JUŻ, oceniają Cie ludzie którzy myslą i potrafią wyciągać wnioski...
    Pokora nigdy nie była moją mocną stroną i przez twój nic nie znaczący wywodzik raczej się to nie zmieni. Masz coś do dodania w rzeczowej dyskusji to zapraszam, jak nie to możesz strzelać fochy ile wlezie, jest mi to obojętne.

A i jeszcze celem zaakcentowania etapu na którym stanęła dyskusja:
    zaproponowane zostały 2 sposoby pomiaru:
    - pomiar od nadkola do spodu felgi który można wykonać tylko na fabrycznej 15" aby odnieść do fabrycznej wartości podanej dla auta w fabrycznej specyfikacji z felgą Lemmers 15") zaproponoway przez xsilver
    -pomiar od nadkola do środka piasty (rozmiar felgi nie ma znaczenia) dla osób które mają niefabryczne felgi i zawieszenia, uzyskany wynik w prosty sposób można odnieść do powyższych danych, odejmując właściwy parametr
    Czarne e32 w benzynie!

Uprawnienia umieszczania postów