Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Układ chłodzenia e32 735iA.

Zaawansowany Użytkownik

Układ chłodzenia e32 735iA.

Witam.Mam taki przypadek:
    Samochód stoi pod hmurką, na dworze -12 stopni, auto pali na dotyk, nagrzewa sie do "pionowej" temperatury i idzie dalej... dochodzi prawie do czerwonego pola.Podnosze maske, silnik pracuje, węże normalne jezeli chodzo o twardosc, rękę mogłem spokojnie położyc na pokrywie głowicy bez opażenia.Zamknełem maske i przegazowałem silnik i odrazu temperatura poszla do normy czyli do pionu.
    Jak dalej jechałem to trzymała sie normalna temperatura, stanełem na parkingu na 2 minuty na odpalonym silniku i to samo ...
    Przegazwałem tak do 3,4 tys. obr./min. i wróciło do normy.
    Czy to oznacza, że mam za mało płynu chłodzącego? w zbiorniczku jest płyn...
    Czy może to oznaczać, że jest zapowietrzony układ? bo zauważyłem że przez pewnien czas jak dałem ogrzewanie na max to nie zimne, ale taki letnie powietrze leciało, po zrobieniu okolo 30 km wróciło do normy ogrzewanie, ale dalej jak chwile postoi to wzrasta temperatura.
    Pomożecie ?
    Dziekuje :)
    Lada Niva do zabaw w terenie...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    735iA

Re: Układ chłodzenia e32 735iA.

Cytat Zamieszczone przez Zielonyz84
    Witam.Mam taki przypadek:
    Samochód stoi pod hmurką, na dworze -12 stopni, auto pali na dotyk, nagrzewa sie do "pionowej" temperatury i idzie dalej... dochodzi prawie do czerwonego pola.Podnosze maske, silnik pracuje, węże normalne jezeli chodzo o twardosc, rękę mogłem spokojnie położyc na pokrywie głowicy bez opażenia.Zamknełem maske i przegazowałem silnik i odrazu temperatura poszla do normy czyli do pionu.
    Jak dalej jechałem to trzymała sie normalna temperatura, stanełem na parkingu na 2 minuty na odpalonym silniku i to samo ...
    Przegazwałem tak do 3,4 tys. obr./min. i wróciło do normy.
    Czy to oznacza, że mam za mało płynu chłodzącego? w zbiorniczku jest płyn...
    Czy może to oznaczać, że jest zapowietrzony układ? bo zauważyłem że przez pewnien czas jak dałem ogrzewanie na max to nie zimne, ale taki letnie powietrze leciało, po zrobieniu okolo 30 km wróciło do normy ogrzewanie, ale dalej jak chwile postoi to wzrasta temperatura.
    Pomożecie ?
    Dziekuje :)
    a pompę wody już zmieniałeś?

Zaawansowany Użytkownik
    nie, nie wymieniałem pompy wody...
    Siedze w garażu i jak zgasiłem silnik to mi sie pokazał komunikat " KUEHLWASSERSTAND - niski poziom płynu chłodzącego "

Płyn jest w zbiorniczku na norm.

Pompe trzeba wykręcić zeby sprawdzic czy jest ok, czy jest na to sposób zeby zdiagnozowac bez sciągania?

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Z tych opowieści to wyglądajakby był zapowietrzony układ.

Pompa wody zazwyczaj zanim umrze ma dośc łatwo wyczuwalne luzy, które wyczujesz poruszajac kołem pasowym, tam gdzie są duże luzy zwykle są też wycieki.
    Czarne e32 w benzynie!

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    Sprawdź visco.

Zaawansowany Użytkownik
    Visco mam dobre.działa jak należy... a gdyby to było Visco to odrazu po przegazowaniu motoru by temperatura wróciła do normy ?
    Płyn sie ulotnił....
    Pod autem wycieku nie było żadnego, z kanału i z oględzin niema wycieku...
    W zbiorniczku było na dnie, a z powrotu nawet nic sie nie lało, dopiero jak silnik miał 2 tys obr/min to lekko sikało.dolałem płynu, chodziła z 10 minut i co chwile uzupełniałem płyn i gazowałem ale nie wiecej niz do 3 tys. jak juz miała tak, że w zbiorniczku zostało na 1/4 wolnego miejsca to poczekałem az wyleciało powrotem i sie utrzymuje w normie.
    Jak sie odpowietrza taki układ?

sprawdzałem tydzień temu i było super.w oleju niema chłodziwa, najprawdopodobniej to bedzie chłodnica wg. mnie.

?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    730i bieda wersja
    jesli pompe masz ok to na 99,9% termostat nie otwiera sie do koncaja.
    radzik

Zaawansowany Użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez radzik
    jesli pompe masz ok to na 99,9% termostat nie otwiera sie do koncaja.
    Ok a jak sprawdzic czy pompa jest ok? otworzyłem maske i trzymając ręką scisniety wąż górny z chlodnicy dodawalem gazu i czuc było ze wzrasta w nim cisnienie.ale nie wzrastało tak jakby uszczelka strzelila tylko normalnie jakby pompa dawała wieksze cisnienie razem ze zwiekszonymi pobrotami.
    Jade po termostat,zmienie izobaczymy.

Wiecie moze jak sie odpowietrza ten układ chłodzenia ?

Pozdrawiam

Początkujący Użytkownik
    Układ chłodzenia w m30 to temat rzeka. Generalnie dużo cierpliwości. Ogrzewanie na max. Odpowietrzać na odpalonym motorze. Dobrze jest poluzować newralgiczne punkty np. opaski przy nagrzewnicy, reduktorze od gazu, a także często zapominany dolny wąż chłodnicy, tam czasem lubi sobie stanąć bombel. Sprawdź czy masz sprawną pompkę ele. zaworów ona pomaga w odpowietrzeniu ale nie jest konieczna. Powodzenia. ze swojego doświadczenia wiem, że nawet odpowietrzając po raz 100 m30 "swoje" nie będziesz do końca pewny czy zrobiłeś to dobrze!

Zaawansowany Użytkownik
    Witam.wczoraj wymieniłem termostat, odpowietrzyłem tak jak umiałem, nie luzowałem węzów, ogrzewanie dałem na max i zalałem zbiorniczek do pełna az wracało przelewem, tak kilka razy, i sie unormowało wszystko.zobaczymy na jak długo :)
    dzisiaj traska 200km to sie okaze czy to nie dziurawa chłodnica...

Uprawnienia umieszczania postów