ja kupowałem nową folię razem z gumkami i zamocowałem luźno, warto przetrzeć przyciski i folię spirytusem
ja kupowałem nową folię razem z gumkami i zamocowałem luźno, warto przetrzeć przyciski i folię spirytusem
Witam! Opiszę problem po kolei. Przed świętami padła mi pompka paliwowa w zbiorniku. Zanim usterka została prawidłowo zdiagnozowana zarżnąłem rozrusznik (kręciłem aż prawie padł). Podobnie z akumulatorem - służył co prawda 3,5 roku ale mało jeżdżę swoją beemką i uznałem, że czas na niego. W trakcie walki z pomką paliwa został całkowicie zregenerowany rozrusznik, kupiłem nowy akumulator (900 ah i 920 prądu rozruchowego - Topla).
Auto stało 3 tygodnie na mrozie, bez aku, kluczyk leżał w nieogrzewanym garażu - może padła w nim bateria - wymieniałem ją chyba 6 lat temu. Do próby odpalania był czasowo podpinany aku.
I teraz puenta. Po naprawie jak auto w końcu odpaliło, następnie raz odpala od strzału a wiele razy nie chce nawet zakręcić rozrusznik ( nawet kontrolki nie przygasają). Po wielu próbach (np. ze 20 razy kręcenia kluczykiem - cisza - rozrusznik nie kręci, w końcu zapali od strzała). Sprawdzałem czy ews widzi kluczyk (instrukcja z zablokowaniem centralnego zamka i kluczyk w pozycję 1) raz widzi - odezwie się centralny zamek - auto odpala, za chwile nie widzi i rozrusznik nie kręci, za chwilę pokręcę kluczykiem w stacyjce lub test z centralnym i poruszam lewarkiem i auto zapala. Po lekturze wielu wątków na forum zacznę od wymiany baterii w kluczyku ( w zapasowym bateria chyba prawie całkiem padnięta bo nie otwiera auta zdalnie ale raz przy jego użyciu auto odpala a raz nie...). Druga sprawa to podejrzenie padniętego ews - kluczyk nie komunikuje się z autem.
Co Panowie sądzicie i proponujecie?
Pozdrawiam!
Wymien dla pewnosci baterie i zaprogramuj od nowa kluczyk ale ja stawiam na brak kuminikacji kluczy ews lub ews z dme. Sprawe ulatwilo by zczytanie bledow np. Inpa. Moze rozjechana synchronizacja ews-dme.
Ostatnio edytowane przez pokolacji ; 11-01-2015 o 16:13
To co napiszę to wynik moich doświadczeń - może to nie być prawda - wtedy może ktoś poprawi, ALE:
wydaje mi się że bateria nie ma nic do twojego problemu. Komunikacja z kluczem (z kluczem w sensie IMMOBILISER) leci niezależnie - poprzez technologię podobną do RFID. (radiowo leci tylko odryglowanie drzwi, deaktywacja alarm)
Wnioskuję - bo mam trzy klucze. jeden sprawny bateria OK - działa pilot itp
drugi taki sam ale bateria padaka - tutaj otwieram zamek mechanicznie w drzwiach - zawsze włącza się alarm, ale jak tylko go włożę do stacyjki to alarm cichnie i auto odpala. No i trzeci - plastikowy - on w ogóle nie ma baterii i przycisków - a też działa - tak jak ten z padniętą baterią.
Inna sprawa że ostatnio zdecydowałem się na wymianę baterii (dokładnie wg tego DIY)- i teraz oba bateriowe klucze śmigają. trzeba było po wymianie wkodować go wg isntrukcji z neta (coś jak to) ale to nie ten temat - więc tak tylko ...
edit... trochę poszukałem i popatrz na to
jak byk napisano że battery nie ma nic do komunikacji z EWS - czyli to co powyżej raczej jest prawdą - więc narazie daruj sobie baterkę - to coś poważniejszego
Ostatnio edytowane przez pacraf ; 11-01-2015 o 17:41
Nom na chlopski rozum racja. Programowanie kluczyka tez raczej ma tylko znaczenie jesli mowimy o centralnym zamku z kluczyka i alarmie bo odpalic auto da sie bez programowania kluczyka metoda z neta nawet ja niedziala na pilot w kluczyku. Dalej uwazam ze trzeba kompa zapodac bo problem jest gdzies z komunikacja kluczyk-ews lub ews-dme.
Pzdr
Mi sie tak robilo ale w lato kiedy po dluzszej trasie mocno wszystko sie nagrzalo, wstapilem na stacje zgasilem auto, zatankowalem, wchodze, przekrecam kluczyk, kontrolki sie zapalily, przekrecam dalej (w pozycje rozrusznika) i nic.... ciiiiszaa... Kilkakrotne proby odpalenia nie zadzialaly... Auto postalo z 20min i odpalilo od razu.. Pozniej kilka razy mi sie tak zrobilo.. na pewno bylo to od temperatury.. I tez wogole mi kontrolki nie przygasaly podczas proby odpalenia.. niestety do dzis nie znalazlem przyczyny..
Panowie mam w swoim aucie E32 dwa kluczyki- scyzoryki. Już minął czas aktywności ich baterii i muszę je wymienić. Baterie to 4 szt 1,35v. Moje pytanie to czy ktoś robił to w scyzorach? Czy tu też wymiana w ciągu minuty obejdzie się bez programowania? Dopytuję dlatego, że w moim kluczyku jest jeden przycisk do otwierania - zamykania i nie wiem czy udami się je zaprogramować wg procedury.