NIe wiem czy pamiêtacie, jaki¶ czas temu pisa³em z zapytaniem o bezpiecznik od pozycji. Wydawa³o mi siê to nie mo¿liwe, bo ile musia³oby byæ tych bezpieczników od ka¿dego pojedynczego ¶wiate³ka. Przypomnê, ¿e po omy³kowym podpiêciu odwrotnie ringów przesta³a ¶wieciæ prawa postojówka.
W czym rzecz?
Podpi±³em bezczelnie oba ringi pod lew± postojówkê - dzia³a³y bez zarzutu. NIedawno podczas rutynowej kontroli do ringów przyczepili siê gliniarze, bo by³y one pod³±czone zamiast ¿arówek od ¶wiate³ pozycyjnych. Tote¿ dzisiaj wybieraj±c siê do ¶widnika postanowi³em nie kusz±c losu za³o¿yæ ¿aróweczki. Wpinam lew± - ¶wieci ja nale¿y. Zamnia³em jednak o tym, ¿e nie podci±gn±³emn zasilania do gniazda ¿arówki prawej, tylko bezpo¶rednio do prawej przetwornicy i nie my¶l±c za³o¿y³em ¿arówkê. Jakie¿ by³o moje zdziwienie kiedy zapaliwszy pozycjê obie ¿arówki i oba ringi ¶wieci³y!
Wniosek:
Nic siê w LCM nie upali³o, prawdopodobnie rozpozna³ on nieprawid³owo¶æ po b³êdnym pod³±czeniu przetwornicy i profilaktycznie od³±czy³ ca³± "¶cie¿kê". W miêdzyczasie kasowane by³y b³êdy i od³±czany aku na noc, byæ mo¿e to spowodowa³o reset ustawieñ i ponowne dzia³anie prawej zarowki. Mog³o byæ to te¿ zas³ug± Nikosia który dobiera³ siê do mojego LCMa jako¶ przez kable po lewej w baga¿niku w celu wy³±czenia sprawdzania ¶wiate³ które mnie dra¿ni³o. NIe uda³ siê to wtedy gdy¿ sprzêt odmówi³ pos³uszeñstwa, ale co¶ tam by³o zczytywane. Teraz ju¿ i pozycje i ringi podlaczone s± porz±dnie, jak nale¿y.
Co ciekawe, po w³o¿eniu ¿arówek na miejsce, pomimo ¿e ringi s± pod³±czone nie ma ju¿ komunikatu "Sprawd¼ ¶wiat³a pozycyjne" na wy¶wietlaczu pod zegarami.
A¿ mi³o napisaæ jak siê problem sam rozwi±zuje :)

Odpowiedz z cytatem