Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: ZIMA I DZIWNE ZACHOWANIE ABS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E38 4.4 97' i E38 750iL 98' INDIVIDUAL
    Sk±d
    Warszawa

ZIMA I DZIWNE ZACHOWANIE ABS

Zima w pe³ni, spad³ ¶nieg i tym samym test ABSu.

Mój niepokój budzi dzia³anie ABSu w mojej siódemce. To ¿e system ABS wyd³u¿a drogê hamowania nie jest odkryciem ameryki, to ¿e pozwala kontrolowaæ zachowanie pojazdu w trakcie po¶lizgu równie¿. Jednak mam wra¿enie ¿e albo u mnie ten system mocno nawala, albo po prostu jest bezsensownie stworzony. Z racji mojej nied³ugiej przygody z E38, postanowi³em zwróciæ siê do nieco bardziej zorientowanych, z pytaniem w czym rzecz. Otó¿ nie do¶æ ¿e ABS POTWORNIE wyd³u¿a mi drogê hamowania nawet z minimalnych prêdko¶ci, to przy delikatnym hamowaniu zaczyna mocno biæ w peda³. Mówi±c "delikatne" mam na my¶li 1/4 wci¶niêtego peda³u. Przy ka¿dym mocniejszym wci¶niêciu wali w peda³. Natomiast stopniowo wciskaj±c peda³ ABS powoduje ¿e auto W OGÓLE nie chce siê zatrzymaæ (nawet przy prêdko¶ci 10km/h) i dochodz± do tego niepokoj±ce d¼wiêki (niczym tarcie o blachy - jak by koniec hamulców - przód i ty³ ¶wie¿o po wymianie). Dzi¶ trzy krotnie niemal wjecha³ bym w dup... komu¶ z przodu, dlatego zmuszony sytuacj± od³±czy³em czujkê przy prawym kole. Tutaj pojawiaj± siê dwa pytania. Czy moje podejrzenie wadliwego dzia³ania ABSu jest prawid³owe, oraz czy od³±czenie czujki nie zaszkodzi/popsuje niczego wiêcej?

Ma³o tego od wczorajszego popo³udnia ci±gle (nim jeszcze wyjadê na z gara¿u) pali mi siê kontrolka od DSC, zak³adam ¿e to równie¿ nie jest zdrowy objaw?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Bia³ystok
    DSC niedzia³a bo od³aczy³e¶ czujnik ABS który jest te¿ czujnikiem od DSC, no chyba ¿e ju¿ wcze¶niej by³ ten problem.
    A jak dzia³a ABS na ¶niegu jeszcze niemia³em okazji sprawdziæ ale mo¿e na weekendzie potestuje :)
    aha akurat co do hamowania z 10km/h to siê niema co dziwiæ bo przy takich prêdko¶ciach abs niedzia³a, zdaje siê ¿e dopiero od 15km/h w góre.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Potwierdzam ABS dzia³a od nieco ponad 10 km/h. Ale tak mocne bicie w peda³ nie jest normalnym objawem, chyba ¿e jedziesz po samym lodzie.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Warszawa
    Potwierdzam ABS dzia³a od nieco ponad 10 km/h.
    To w takim razie dlaczego jak wy³±czy³em ABS to hamuje idealnie? :/

Cytat Zamieszczone przez javor
    DSC niedzia³a bo od³aczy³e¶ czujnik ABS który jest te¿ czujnikiem od DSC, no chyba ¿e ju¿ wcze¶niej by³ ten problem.
    Kontrolka DSC pali³a siê jeszcze przed wy³±czeniem ABSu. Ma³o tego zauwa¿y³em ¿e auto nie ma ci±gu na wy¿szych obrotach... tzn. wciskam peda³ w pod³ogê, obroty do góry, ale prêdko¶æ powoli siê podnosi. Podejrzewam ¿e w³a¶nie ze wzglêdu na stale w³±czone DSC?

__________________________________________________ ____________________

Pod³±czy³em potwora pod komputer i na diagnozie ABSu wyszed³ mi b³±d przepustnicy. Czy kto¶ podpowie o co chodzi i na co siê nastawiæ? Uda³o mi siê umówiæ auto w poniedzia³ek do mechanika (raczej mocno przeciêtnego) i w tym celu muszê wiedzieæ na co zwróciæ uwagê, o co dopytaæ, etc?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Cytat Zamieszczone przez ginspirations
    Potwierdzam ABS dzia³a od nieco ponad 10 km/h.
    To w takim razie dlaczego jak wy³±czy³em ABS to hamuje idealnie? :/

Cytat Zamieszczone przez javor
    Kontrolka DSC pali³a siê jeszcze przed wy³±czeniem ABSu. Ma³o tego zauwa¿y³em ¿e auto nie ma ci±gu na wy¿szych obrotach... tzn. wciskam peda³ w pod³ogê, obroty do góry, ale prêdko¶æ powoli siê podnosi. Podejrzewam ¿e w³a¶nie ze wzglêdu na stale w³±czone DSC?

__________________________________________________ ____________________

Pod³±czy³em potwora pod komputer i na diagnozie ABSu wyszed³ mi b³±d przepustnicy. Czy kto¶ podpowie o co chodzi i na co siê nastawiæ? Uda³o mi siê umówiæ auto w poniedzia³ek do mechanika (raczej mocno przeciêtnego) i w tym celu muszê wiedzieæ na co zwróciæ uwagê, o co dopytaæ, etc?

W³asnie napisa³es to co mia³em Ci napisaæ - przepustnica, tez mia³em walniêt± i podobny objaw auto nie ci±gne³o. Przepustnice jesli masz elektroniczn± da sie naprawiæ, troszkê lutowania i programowanie - koszt ok 200 z³, nie wiêcej.

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez bitek-bitek
    Przepustnice jesli masz elektroniczn± da sie naprawiæ,
    Sk±d mam wiedzieæ czy jest elektroniczna czy nie?

W³asnie napisa³es to co mia³em Ci napisaæ - przepustnica, tez mia³em walniêt± i podobny objaw auto nie ci±gne³o.
    A czy przepustnica aby na pewno odpowiada za ¶wirowanie ABSu i wy³±czone DSC? Poza tym zauwa¿y³em ¿e jak pod³±czy³em ABS z powrotem to jako¶ znacznie ¿wawiej je¼dzi :?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    U mnie jest przepustnica elektroniczna podejrzewam ¿e u Ciebie tak¿e bo masz auto po lifcie, wiem ¿e by³y te¿ jeszcze przepustnice mechaniczne w silnikach M62, chociaz nie wiem czy do DSC nie jest potrzebna elektroniczna przepustnica, najlepiej pojedz do kogo¶ kto zajmuje siê elektronik± ale raczej w specjalnosci BMW a nie od wszystkiego.

Co do DSC to przepustnica ma wp³yw na dzia³anie DSC gdy¿ sterownik DSC sterujê przepustnic±, jesli ta ma jakas awariê to twoje DSC moze nie dzialac prawidlowo. Co do ABS-u to nie wiem niech wypowiedza sie kledzy ktorzy znaja temat elektronki blizej .

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Warszawa
    podejrzewam ¿e u Ciebie tak¿e bo masz auto po lifcie
    Mój nie jest po lifcie, jest z z pocz±tku 98' a wiêc jeszcze siê nie za³apa³.

pojedz do kogo¶ kto zajmuje siê elektronik± ale raczej w specjalnosci BMW a nie od wszystkiego
    W poniedzia³ek jestem umówiony w jakim¶ przeciêtnym warsztacie. Sprawê muszê za³atwiæ na gwa³t (jeszcze przed ¶wiêtami) wiêc nie mam czasu na jazdê do ASO. St±d te¿ by³o moje pytanie na co siê nastawiaæ i na co zwróciæ uwagê, aby potem nie okaza³o siê ¿e "mechanik" mnie na co¶ naci±gn±³.

Co do ABS-u to nie wiem niech wypowiedza sie kledzy ktorzy znaja temat elektronki blizej
    Wydaje mi siê ¿e DSC i ABS s± na tych samych czujkach, a zatem ich dzia³anie chyba powinno wzajemnie na siebie oddzia³ywaæ? Jednak s± to jedynie moje przypuszczenia, poparte obserwacjami z innych aut. Poza tym wydajê mi siê ¿e gdyby ABS by³ by jeszcze z jaki¶ innych przyczyn uszkodzony to wyrzuci³ by b³êdy na diagnostyce, a jedyne jakie wskaza³ to b³±d przepustnicy?

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Warszawa
    Problem rozwi±zany zosta³ jeszcze 22, ale z braku czasu dopiero dzisiaj piszê w czym by³a rzecz. Byæ mo¿e komu¶ siê przyda...

Tak wiêc sprawc± ca³ego zamieszania by³a pêkniêta linka od przepustnicy (nie tej przy garach, a po prawej od ch³odnicy) ;)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •