Zima w pe³ni, spad³ ¶nieg i tym samym test ABSu.
Mój niepokój budzi dzia³anie ABSu w mojej siódemce. To ¿e system ABS wyd³u¿a drogê hamowania nie jest odkryciem ameryki, to ¿e pozwala kontrolowaæ zachowanie pojazdu w trakcie po¶lizgu równie¿. Jednak mam wra¿enie ¿e albo u mnie ten system mocno nawala, albo po prostu jest bezsensownie stworzony. Z racji mojej nied³ugiej przygody z E38, postanowi³em zwróciæ siê do nieco bardziej zorientowanych, z pytaniem w czym rzecz. Otó¿ nie do¶æ ¿e ABS POTWORNIE wyd³u¿a mi drogê hamowania nawet z minimalnych prêdko¶ci, to przy delikatnym hamowaniu zaczyna mocno biæ w peda³. Mówi±c "delikatne" mam na my¶li 1/4 wci¶niêtego peda³u. Przy ka¿dym mocniejszym wci¶niêciu wali w peda³. Natomiast stopniowo wciskaj±c peda³ ABS powoduje ¿e auto W OGÓLE nie chce siê zatrzymaæ (nawet przy prêdko¶ci 10km/h) i dochodz± do tego niepokoj±ce d¼wiêki (niczym tarcie o blachy - jak by koniec hamulców - przód i ty³ ¶wie¿o po wymianie). Dzi¶ trzy krotnie niemal wjecha³ bym w dup... komu¶ z przodu, dlatego zmuszony sytuacj± od³±czy³em czujkê przy prawym kole. Tutaj pojawiaj± siê dwa pytania. Czy moje podejrzenie wadliwego dzia³ania ABSu jest prawid³owe, oraz czy od³±czenie czujki nie zaszkodzi/popsuje niczego wiêcej?
Ma³o tego od wczorajszego popo³udnia ci±gle (nim jeszcze wyjadê na z gara¿u) pali mi siê kontrolka od DSC, zak³adam ¿e to równie¿ nie jest zdrowy objaw?

Odpowiedz z cytatem