witam temat walowany ale juz tyle sie naczytalem, ze sam nie iwem... jaki olej polecacie miare tez cenowo odpowiedni i jakie parametry... nie wiem co bylo lane wczesniej i nie wiem jaki olej wybrac :/
witam temat walowany ale juz tyle sie naczytalem, ze sam nie iwem... jaki olej polecacie miare tez cenowo odpowiedni i jakie parametry... nie wiem co bylo lane wczesniej i nie wiem jaki olej wybrac :/
Ja bym zalał 5W/30 lub 0W/30.
Silnik w miarę świeży, a w takich przypadkach zdaję się na to co zaleca producent.
Nie ma problemów.
serwisy zalewają Castrol LL-04 i jest git :)
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
a nei bedzie problemu ze jesli byl polsyntetyk a wnioskuje ze 5w30 to syntetyk to nic sie nie stanie z silnikiem??
nic się nie podzieje.
Jesli nie znasz historii serwisowej, to nie zapomnij o separatorze oleju część na 11
Ważna sprawa
mam ksiazke serwisowa i historia auta wmiare pewna ale nigdzi enie pisze co bylo lane wiec troche sie boje bo chche zalac dobry olej..separator czyli odma...mozna wiedziec cos wiecej co to daje i jaka cena tej czesci i czy ciekzo wymienic
zalej tak jak sylwek napisal, a napewno nic sie niestanie, nawet jak ktos tam zalal kiedys inny olej to juz nieprzekresla ze niemozna zalac innego,
Separator to koszt około 130 PLN. Nie drogo.
On ma za zadanie oddzielic olej z zaolejonego powietrza (po prostu przedmuchy) i oddać go do miski a nie do układu dolotowego. Ot i cała sprawa
Wymiana - mało skomplikowana
Za to zapchany separator to olej w dolocie w sporych ilościach a stąd już nie daleka droga do awarii :/
Tak jak pisze Sylwester! Taki olej ja mam
Żeby wymienić odmę trzeba ściągnąć filtr powietrza, nie ma większych problemów
Odma - nr części 11, ja też miałem w pakiecie 12 + 13, nie pamiętam czy jest to razem kupowane czy osobno
Pewność na każdym kilometrze ...
czyli w sumie nie trzeba fachury do jego wymiany myslem ze gorsza sprawa ...zaraz moj mechanik po swietach bedzie mial co robic :] ...a co ile trzeba wymieniac ten separator
Mam takie pytanie czy jak będę wymieniał odmę to wystarczy wymienic sam filtr z uszczelka , czy tez trzeba kupić nowa obudowę....bo raz widzę sam filtr a raz z obudowa na allegro???
http://www.allegro.pl/item883073605_...38_diesel.html