Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Pytanie odnośnie ubezpieczeń AC i OC

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez SOJA
    Ja tez mam pytanie co do ubezpieczenia.
    czy właścicielem samochodu możne być np. Jan kowalski a inna osoba ubezpieczycielem np. Anna Kowalska? i nie jest współwłaścicielem samochodu. tylko na przykład Anna (babcia) ma wszystkie możliwe zniżki a Jan (wnuczek) z tego skorzysta :)
    W MTU ubezpieczam samochód ojca mimo, że nie jestem jego właścicielem.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Cytat Zamieszczone przez coboss
    Ja tez mam pytanie co do ubezpieczenia.
    czy właścicielem samochodu możne być np. Jan kowalski a inna osoba ubezpieczycielem np. Anna Kowalska? i nie jest współwłaścicielem samochodu. tylko na przykład Anna (babcia) ma wszystkie możliwe zniżki a Jan (wnuczek) z tego skorzysta :)
    W MTU ubezpieczam samochód ojca mimo, że nie jestem jego właścicielem.
    Co znaczy że ubezpieczasz? Fizycznie płacisz za polisę?
    I o jakim ubezpieczeniu mowa (OC czy AC)?
    Właścicielem jest Twój ojciec, czy np. jego firma?
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    On jest właścicielem i osobą fizyczną. I ja jestem ubezpieczającym a więc teoretycznie ja płacę. Możliwe, że stało się tak bo:
    1. Kiedyś byłem współwłaścicielem.
    2. Umowa OC była przedłużana automatycznie

Nie wiem dla czego tak jest, w sumie wypisałem się jako współwłaściciel i oni o tym wiedzieli bo zrobiłem to po to aby nie mieć zwyżki za wiek (+50%)

W tedy miałem już swoje auto więc współwłaścicielem został ojciec (dla zniżek) a z jego auta zrezygnowałem bo po co płacić przy 2 polisach te +50%

Sam byłem zdziwiony, że jestem ubezpieczającym. Z braku czasu to ja szedłem ubezpieczyć jego auto nawet nie wiedziałem, że będę widniał jako ubezpieczający w gruncie rzeczy chciałem zapłacić jemu za jego polisę ale tak MTU zrobiło nie wnikałem za co i po co, martwiłbym się gdyby mi ojciec powiedział, że nie zapłaci ;D

W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    To ja wyjaśnię, z odwołaniem do poprzedniej mojej wypowiedzi.

Przy części ubezpieczeń (nie przy każdym oczywiście) ubezpieczający nie musi być ubezpieczonym.

Ubezpieczający (u mnie jest tak przy OC - żona jest w tej kadencji ubezpieczającym mojej 7er, mimo że nawet nie jest współwłaścicielem).

Tak więc możesz kupić oc na kogoś, mimo że nie jesteś współwłaściciele - w tym przypadku nie jesteś ubezpieczonym (tylko ubezpieczającym) i zniżki/zwyżki do polisy nie liczą się Twoje, tylko ubezpieczonego.

@coboss - w przypadku współwłaściciela, obaj współwłaściciele są ubezpieczonymi, w pakiecie 50%/50%, a Twoje zwyżki za wiek nie mają znaczenia - do polisy uwzględnia się na korzyść klienta osobę z większymi zniżkami (lub mniejszymi zwyżkami).
    Więc jako młodsza osoba nic na tym nie tracisz, a tu w twoim przypadku to byś miał pod ochroną zniżkową ojca naliczane zniżki.
    Różnica tylko w przypadku stłuczki z winy któregoś z was - obaj byście stracili zniżki.
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Początkujący Użytkownik
    czyli idzie coś takiego zrobić ??
    wszędzie dobrze ale w 7 er najlepiej

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez Hubertus7er
    wiek nie mają znaczenia - do polisy uwzględnia się na korzyść klienta osobę z większymi zniżkami (lub mniejszymi zwyżkami).
    Więc jako młodsza osoba nic na tym nie tracisz, a tu w twoim przypadku to byś miał pod ochroną zniżkową ojca naliczane zniżki.
    No nie jest tak.
    Ojciec ma 60% zniżek więc najpierw obliczają polisę -60% a później ze względu na to, że ja miałem poniżej 25 lat doliczali dodatkowe +50% takie czary mary...

Dzisiaj jestem starszy i też mam komplet zniżek więc nie potrzebuje nikogo :)

czyli idzie coś takiego zrobić ??
    I TAK I NIE ;D ;D
    Ubezpieczyć Ci auto może ktokolwiek ale zniżki liczą się tylko właściciela lub któregoś z współwłaścicieli auta.

Uprawnienia umieszczania postów