Witam.
Taki 'problem' w mojej 740. Auto ma w³±czon± kontrolê trakcji, a guzik ASC jest nie aktywny - nie pod³±czony. Czy tak wysz³o z fabryki ? Czy da siê jako¶ wy³±czyæ to ASC ? Spad³ ¶nieg i za du¿o z kontrol± nie podzia³am.
Pozdrawiam,
KRapicki.
Witam.
Taki 'problem' w mojej 740. Auto ma w³±czon± kontrolê trakcji, a guzik ASC jest nie aktywny - nie pod³±czony. Czy tak wysz³o z fabryki ? Czy da siê jako¶ wy³±czyæ to ASC ? Spad³ ¶nieg i za du¿o z kontrol± nie podzia³am.
Pozdrawiam,
KRapicki.
czyli co - kontrolka siê ca³y czas ¶wieci?
Jako¶ nie rozumiem z Twojego postu jak sprawa stoi.
ASC w³±czony (aktywny) jest wówczas kiedy kontrolka nie ¶wieci. Wy³±czony (zdezaktywowany) jest wówczas kiedy kontrolka ¶wieci a wtedy tylke ko³a nie sa kontrolowane.
Napisz proszê co siê dzieje i opisz jaki jest k³opot
Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci
A wiêc faktycznie troche to zagmatwa³em :)
Kontrola trakcji jest ca³y czas w³±czona i blokuje tylne ko³a.
Przycisk od ASC jest niepod³±czony < wobec czego nie mo¿na jej wy³±czyæ.
Czy tak by³o oryginalnie, czy kto¶ od³±czy³ przycisk a ja nie mogê znale¼æ tej wtyczki ?
czyli rozumiem, ¿e kontrolka siê nie ¶wieci i stró¿ wci±¿ czuwa :)
Je¶li jest wtyczka nie pod³±czona (przycisk nie pod¶wietla siê) to na 100% ktos grzeba³. Nigdy nie s³ysza³em, ¿eby z fabryki cos wysz³o nie pod³aczone. Inna sprawa, ¿e samochód nie jest roczny, a ma nieco wiêcej i nie jeden móg³ juz w Twoim wózku grzebaæ. Wtyczki trzeba poszukaæ :/
Niestety nigdzie nie widac przewodu ktory wchodzi do przycisku ASC. Czy jest jaki¶ inny sposób oprócz przycisku ¿eby wy³±czyæ kontrolê trakcji ?
Niestaty nie ma innego sposobu.Zamieszczone przez KRapicki
I chyba troche mylisz pojêcia. Jesli kontrolka sie ¶wieci, to trakcja w³a¶nie jest wy³±czona. Chyba chodzi Ci o w³±czenie kagañca (czyli o zgaszenie kontrolki)
Prawda?
Kurna.. Mówie ¿e kontrola jest ca³y czas w³±czona - czyli kontrolka siê nie ¶wieci, a zapala siê jak jest u¶lizg kó³.
Ja chce j± wy³±czyæ czyli sprawiæ ¿eby auto nie blokowa³o kó³ a kontrolka zapali³a siê na sta³e.
Ale w takim razie bêdê jednak musia³ poszukaæ tego kabla dochodz±cego do przycisku.
Teraz juz wiem dok³adnie o co chodzi :)
Pod³±czenie przycisku to podstawa, a je¶li po pod³±czeniu nie pójdzie to pozostaje tylko komp, ale powinno siê udaæ :)
I nic - przeszuka³em z latark± wi±zkê za panelem klimatronica - wszystkie kable s± ale tej wtyczki do ASC nie ma, nie widaæ te¿ obciêtych kabli..
Pytanie czy jest jaki¶ bezpiecznik / modu³ od ASC - ¿eby mo¿na je by³o wy³±czyæ ?
Znalaz³em co¶ takiego na innym forum, czy zda³o by to egzamin w 7 ?
http://forums.bimmerforums.com/forum...54#post9444754
Je¶li jest bezpiecznik odpowiedzialny tylko za ASC, to chyba wystarczy go przepu¶ciæ przez prze³±cznik. Mo¿e trochê cha³upniczo, ale powinno zadzia³aæ.
Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330