Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 101

Wątek: [mechanika] e38 stukający VANOS

Zaawansowany Użytkownik Awatar grzechu4don
    BMW
    E38 na gwincie w 20 calach
    Cytat Zamieszczone przez SHOTGUN Zobacz posta
    W sumie uważam, że ten stukający vanos jest błędem konstrukcyjnym, i jeżeli stuka już po przejechaniu 100tyś km przy prawidłowym serwisowaniu, to bmw powinno dokonać naprawy w swoim zakresie zxa darmo...
    uważam dokładnie tak samo ;)
    powinni umieć przyznać się do błędu ,tymbardziej że chodzi o flagowe silniki tamtych lat a nie o rzędówki małolitrażowe :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar mati-e28
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    znacie kogoś komu przy 100tys stukają??? chyba ze nigdy nie wymieniał oleju to możliwe.. widział ktoś w ogule e38 z takim przebiegiem... wietrzna to jest ospa a nie rozrząd w e38.. wystarczy zadzwonić do aso i się zapytać co ile sie zmienia rozrząd i skończy się jałowa dyskusja

Zaawansowany Użytkownik Awatar SHOTGUN
    BMW
    e38 4.4 m62tu
    Mati masz rację...ale tak naprawdę porównując jeszcze starsze typy silników, były one mniej ingerencyjne...tak wymiana rozrządu spoko norma...ale co z tymi vanosami...vanosy w m62 są vanosami, które nie podlegają naprawie, brak jest tak naprawdę zestawów naprawczych...i wymienia się je jako element rozrządu...czy nie tak?Fakt faktem trochę kosztują, a jeśli sprawdzać i porównując koszt wymiany "rozrządu" o którym pisałeś w dwoch podobnych silnikach 4.4 tylko bez i z vanosami to ustalisz ogromną różnicę...Lepiej zadzwonić do ASO i sprawdzić...Ktoś powie, no tak za zmienną fazę trzeba płacić...hmm...ale dla mnie bezawyjność to pierwsza strona medalu...
    SHOTGUN

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    coś mi sie wydaje że w n63 już zrezygnowano z wanosów i valvetronika ,

BMW
    e38 4.4 m62tu
    ...moim zdaniem najbardziej udana jednostka to 5.4 montowana w 7 oraz 8...piękne brzmienie, prosty silnik...oby tylko nie przegrzać....
    SHOTGUN

Zaawansowany Użytkownik Awatar mati-e28
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    Shotgun masz racje m62tu jest droższe w obsłudze , ale to nie tak ze zrobisz 200 tys i ci się łańcuch urwie albo vanos chrupnie na amen bo dojeżdżają więcej wiele te motory bez wymiany.. m62 prostszy tańszy ok... ale sprawny vanos to fajna sprawa z momentem obrotowym i oszczędność paliwa na plus... problem polega w stereotypach jakie krążą po forach ze to bezobsługowy motor ze vanosy wietrzne ze alusilu nie można honować , ze jak łańcuch to nic nie trzeba robić.... potem sie ludziska naczytają i myślą ze to jakis albo szrot albo mega wypas.. prawda jest taka ze jak się dba to każdy silnik jest dobry..

BMW
    e38 4.4 m62tu
    Właśnie dlatego będę wymieniać u siebie vanosiki...na wiosnę...
    SHOTGUN

Zaawansowany Użytkownik Awatar grzechu4don
    BMW
    E38 na gwincie w 20 calach
    Cytat Zamieszczone przez SHOTGUN Zobacz posta
    Właśnie dlatego będę wymieniać u siebie vanosiki...na wiosnę...
    tymi zestawami co mają się pojawić w sprzedaży (oringi) czy nowe vanosy z ASO ??

BMW
    e38 4.4 m62tu
    Właśnie nie wiem i mam zgyz...natomiast myślę, że do wiosny ktoś zajmie się naprawą vanosów zestawem naprawczym i zobaczymy jak to wyjdzie...Zdecydowałem się wziąć pożyczkę i to zrobię...tak czy tak.....
    SHOTGUN

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Ja sobie cierpliwie poczekam na zestaw naprawczy z Beisan Systems.
    Na forum są już 3 przykłady, że ich zestaw działa. Nie ma go jeszcze w sprzedaży, ale w grudniu obiecywali, że będzie za 2 miesiące -- czyli w połowie lutego.

VANOSów używek -- ani tym bardziej nówek za (było: ponad 5000 zł) 1624,02 zł/szt. (bez rabatu) -- nie kupię, póki będzie nadzieja na ten zestaw.
    Ostatnio edytowane przez hatecraft ; 09-01-2012 o 23:14 Powód: pomyłka cenowa
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Uprawnienia umieszczania postów