no wlasnie, bo moja sie nagrzewa w ciagu okolo 30 minut do pionu jak nie ma tego termostatu i nie wiem czy nie nadwerężam silnika przez to, staram sie nie mieć ciężkiej nogi aż temp nie dojdzie chociaz odrobine przed srodkową kreske
no wlasnie, bo moja sie nagrzewa w ciagu okolo 30 minut do pionu jak nie ma tego termostatu i nie wiem czy nie nadwerężam silnika przez to, staram sie nie mieć ciężkiej nogi aż temp nie dojdzie chociaz odrobine przed srodkową kreske
No 30 minut to ktoś przesadził..... nawet poczciwy TDS nagrzewa się do pionu przy temperaturze na zewnątrz około -10 stopni Celsjusza w tempie około 10-15 minut
Może przesadziłem z tym 30min.
Ale to też zależy czy jadę powoli po mieście czy już tak jakby w trasie to większe troszkę obroty i szybciej jest nagrzana.
Faktycznie góra z 15 min i będzie oki ,że silnik osiągnie temperaturę ale jeszcze zanim się w środku nagrzeje to trzeba poczekać jeszcze parę minut. ;)
To jak dopiero po 30min masz w pionie temperaturę to może układ jest zasyfiony przeczyść go gdzieś na forum pisali jaką mieszanką przeczyszczali układy chłodzenia.
Będziesz Miał Wszystko
BMW i reszta samochodów
Dlatego tak wolno sie grzeje bo wyjęty jest termostat, no i pytam Was czy nie jest to zbyt duże obciążenie dla silnika ?
Włóż ten termostat i dochodź powoli dlaczego tak sie dzieje.Jeśli nic nie pomoże to remont góry i tak Cię nie ominie...
Nie mam co dochodzic powoli kolego bo mechanik juz wymienil i sprawdzil wszystko co mozliwe, no chyba oprocz samej chlodnicy, powiedzial ze to mogą byc początki uszczelki, jak jest termostat szybko sie grzeje, jak go nie ma to nie wychodzi za połowe, wiec pytam sie czy poki co moge jezdzic bez termostatu
A jak miałeś termostat to grzanie w aucie było dobre?
Tak jak wspomniałem wcześniej,kolega mój 735 jeździ bardzo długo bez termostatu i silnik pracuje normalnie...
Jak mialem termostat to auto grzało sie szybko i potem sie przegrzewalo, dochodzilo do czerwonego pola, mechanik mowil ze niby wymienil termostat, ale ciul go do konca wie, na tym niby nowym termostacie tez sie grzała i to jeszcze jakby szybciej jak pisalem wiec go wyciągnął i mi dał, dał mi niby ten nowy, jakis francuski.
Póki co wiąże się to ze zwiększonym spalaniem i delikatnie mówiąc zarzynaniem silnika.proponuję wymontować chłodnicę i porządnie przepłukać ,ja płukałem zwykłym prysznicem ,zdziwiła mnie ilość syfu jaki wyleciał po płukaniu zewnętrznej część chłodnicy.Zamieszczone przez Stvstifler
teraz temp. w pionie i z grzaniem nie ma problemu
Chodzi o to czy jest to mocne zarzynanie silnika czy mozna tak pojezdzic poki nie uporam sie z problemem ;)