Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Ekonomiczna jazda na automacie

Przychylam się do tego co Damias mówi. Ja również uważam że szybsze rozpędzenie i późniejsza spokojna jazda na wyższym biegu (4-ka lub 5-ka) jest ekonomiczniejsze niż powolne rozpędzanie.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    730
    Też popieram energiczne rozpędzanie, pali więcej ale przez chwilę, a i tak w mieście wychodzi mi 15 i więcej. A na trasie np na autobanie wyniki ok 10l przy 140/150 to normalka tylko doliczając opłaty na bramkach co 50 km i już można zapomnieć o ekonomii ;)
    Na całe szczęście mieszkam w małym mieście i nie ma tu korków ale często odwiedzam siostrę w Poznaniu a tam korki to normalka. I powiem wam że jak wiem że stoje i że nie ruszę się w korku przez jakiś czas to gaszę auto. Ale niestety nie zawsze jest to możliwe.

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Moja jedyna metoda to przyspieszanie tak aby wskazówka nie przekraczała 25 litrów na sto (żwawo i ekonomicznie) a gdy dobrnę do prędkości jaka mnie interesuje pedał gazu ustawiony w odpowiednim miejscu powoduje, że prędkość się trzyma a spalanie krąży od 6 do 9 litrów.
    ŚREDNIA- 10-11 litrów na 100

PS. Silnik Diesla 3.0
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik Awatar Volumax
    BMW
    Corvette C7, BMW BMW X6 40d, Jeep Grand Cherokee Summit
    a mnie pali 17-18 w obecnych war po mieście 745i e65. Z początku jak kupiłem to nic innego jak lampiłem się na pasek spalania i aż serce bolało (przesiadka z 2 litrowej vectry B w gazie) Teraz poprostu jeżdzę normalnie ani wariat ani mół. Człowiek z czasem przywyknął i dla mnie to już normalka i nie rozczulam się za bardzo . :D Czasami zastanawiam się nad sytuacją kiedy bym się przesiadł spowrotem na jakiegoś eko diesla typu toy toy w d4d ja cie niemogę człowiek na jednym baku by hulał a hulał wprost nie dowiary ;D

Pierwszy dzień kiedy kupiłem to smoczydło trasę wrocław - warszawa zrobiłem i średnia spalania wyszła 12,3 :what: Teraz chyba bym tego nie potrafił zrobić.

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez Volumax
    Czasami zastanawiam się nad sytuacją kiedy bym się przesiadł spowrotem na jakiegoś eko diesla typu toy toy w d4d ja cie niemogę człowiek na jednym baku by hulał a hulał wprost nie dowiary ;D
    hahaha moja siora tak ma w Megane 1,9 CDTI czy jakoś tak ;] średnie spalanie 6 litrów albo staruszek w Alhambrze 1,9TDI i robi na baku ponad 1000km ;D ludzie jak tak można ;D

a mi bak nie starcza na tydzień :o ale co mi tam i tak jak mam gdziekolwiek jechać i dają mi kluczyki to odmawiam. Ja tylko wożę tyłeczek 7er ;)

W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

użytkownik Awatar ADASIO
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Cytat Zamieszczone przez coboss
    hahaha moja siora tak ma w Megane 1,9 CDTI czy jakoś tak
    ja w służbowej renault megane mam 1,5 disel i średnią spalania mam 5,5- 5,8l/100 km

a średnia prędkość jazdy.... (pokazuje to komp pokładowy) nie wiem na ile jest faktyczne to wskazanie wynosi 57,8 km/h a powiem szczerze że nie jeżdze wolno
    a wręcz zap....

auto tego typu w dislu naprawde jest oszczędne bo na 1 baku przejeżdzasz ponad 1000 km

a co do ekonomi i oszczędności w 7er
    to mając poprzednio 728i manual wg mnie oszczędne autko
    teraz mając 745 li w automacie jazda inna nie da się wyrzucić na luz jadąc z góry , nie da się wielu myków zrobić bo automat trzyma za d...
    i wg mnie nie ma sposobów na niwelacje znaczącą podkreślam spalania w jeżdzie automatem

a czynnikami napewno to ułatwiającymi m.inn są:
    jazda płynna - bez gwałtownych szarpnięć - gwałtownych hamowań i przyspieszeń
    jazda z prawidłową ilością powietrza w ogumieniu
    jazda z zamkniętymi szybami
    jazda bez nadmiernego poboru prądu - radio na max i umcy umcy umcy ;D
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez ADASIO
    a średnia prędkość jazdy.... (pokazuje to komp pokładowy) nie wiem na ile jest faktyczne to wskazanie wynosi 57,8 km/h a powiem szczerze że nie jeżdze wolno
    To ty latasz :D mi bawarka pokazuje 40-44 a też jeżdżę szybko. Chyba trochę przekłamuje :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    730
    Cytat Zamieszczone przez ADASIO

a co do ekonomi i oszczędności w 7er
    to mając poprzednio 728i manual wg mnie oszczędne autko
    teraz mając 745 li w automacie jazda inna nie da się wyrzucić na luz jadąc z góry , nie da się wielu myków zrobić bo automat trzyma za d...
    i wg mnie nie ma sposobów na niwelacje znaczącą podkreślam spalania w jeżdzie automatem

Powiem Ci że jazda z góry i wrzucanie na luz to chyba nie jest dobry pomysł (oczywiście mowa o manualu) a poza tym hamowanie silnikiem jest bardziej ekonomiczne.
    I mi też pokazuje średnią ok 44 ale dawno nie kasowałem średniej.
    Pozdrawiam.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    Staraj się jeździć na niższych obrotach - tzn. jak Ci jedzie np. na 3jce na dość wysoko to przygazuj, żeby wszedł wyższy bieg i jedź spokojnie na wolnych obrotach - tak czasami oszczędzam w jeździe po mieście jak mnie zdenerwuje wysokie spalanie - różnica jest spora między jazdą dla rozrywki i jazdą oszczędną.

Na trasie to rozpędź się i włączaj tempomat i też pilnuj obrotów

no i powinieneś zapomnieć o kickdownach - a to misie lubią najbardziej :)

Szybko i dynamicznie rozpędzam się do jakiejś tam założonej prędkości, kręcąc auto do 4-4,5 tyś, a potem odpuszczam i lekko przytrzymując gaz mniej więcej utrzymuję prędkość. No i hamowanie silnikiem to podstawa. I wychodzi mi o wiele ekonomiczniej niż jak bym miał się powoli rozpędzać. Różnica po Krakowie to 2-3 litry. A i sama jazda ciekawsza, bo taka żwawsza. Stojąc w korkach mieszczę się w przedziale 20-23, a jeżdżąc w ciągu dnia (gdzie też nie ma wielkiego luzu) schodzę poniżej 20. A Ostatnio robiłem w popołudniowym szczycie kurs do centrum i z powrotem (mieszkam na obrzeżach) i wykręciłem 16,4 :D
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Uprawnienia umieszczania postów