Przychylam się do tego co Damias mówi. Ja również uważam że szybsze rozpędzenie i późniejsza spokojna jazda na wyższym biegu (4-ka lub 5-ka) jest ekonomiczniejsze niż powolne rozpędzanie.
Przychylam się do tego co Damias mówi. Ja również uważam że szybsze rozpędzenie i późniejsza spokojna jazda na wyższym biegu (4-ka lub 5-ka) jest ekonomiczniejsze niż powolne rozpędzanie.
Też popieram energiczne rozpędzanie, pali więcej ale przez chwilę, a i tak w mieście wychodzi mi 15 i więcej. A na trasie np na autobanie wyniki ok 10l przy 140/150 to normalka tylko doliczając opłaty na bramkach co 50 km i już można zapomnieć o ekonomii ;)
Na całe szczęście mieszkam w małym mieście i nie ma tu korków ale często odwiedzam siostrę w Poznaniu a tam korki to normalka. I powiem wam że jak wiem że stoje i że nie ruszę się w korku przez jakiś czas to gaszę auto. Ale niestety nie zawsze jest to możliwe.
Moja jedyna metoda to przyspieszanie tak aby wskazówka nie przekraczała 25 litrów na sto (żwawo i ekonomicznie) a gdy dobrnę do prędkości jaka mnie interesuje pedał gazu ustawiony w odpowiednim miejscu powoduje, że prędkość się trzyma a spalanie krąży od 6 do 9 litrów.
ŚREDNIA- 10-11 litrów na 100![]()
PS. Silnik Diesla 3.0
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
a mnie pali 17-18 w obecnych war po mieście 745i e65. Z początku jak kupiłem to nic innego jak lampiłem się na pasek spalania i aż serce bolało (przesiadka z 2 litrowej vectry B w gazie) Teraz poprostu jeżdzę normalnie ani wariat ani mół. Człowiek z czasem przywyknął i dla mnie to już normalka i nie rozczulam się za bardzo . :D Czasami zastanawiam się nad sytuacją kiedy bym się przesiadł spowrotem na jakiegoś eko diesla typu toy toy w d4d ja cie niemogę człowiek na jednym baku by hulał a hulał wprost nie dowiary ;D
Pierwszy dzień kiedy kupiłem to smoczydło trasę wrocław - warszawa zrobiłem i średnia spalania wyszła 12,3 :what: Teraz chyba bym tego nie potrafił zrobić.
hahaha moja siora tak ma w Megane 1,9 CDTI czy jakoś tak ;] średnie spalanie 6 litrów albo staruszek w Alhambrze 1,9TDI i robi na baku ponad 1000km ;D ludzie jak tak można ;DZamieszczone przez Volumax
a mi bak nie starcza na tydzień :o ale co mi tam i tak jak mam gdziekolwiek jechać i dają mi kluczyki to odmawiam. Ja tylko wożę tyłeczek 7er ;)
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
ja w służbowej renault megane mam 1,5 disel i średnią spalania mam 5,5- 5,8l/100 kmZamieszczone przez coboss
a średnia prędkość jazdy.... (pokazuje to komp pokładowy) nie wiem na ile jest faktyczne to wskazanie wynosi 57,8 km/h a powiem szczerze że nie jeżdze wolno
a wręcz zap....
auto tego typu w dislu naprawde jest oszczędne bo na 1 baku przejeżdzasz ponad 1000 km
a co do ekonomi i oszczędności w 7er
to mając poprzednio 728i manual wg mnie oszczędne autko
teraz mając 745 li w automacie jazda inna nie da się wyrzucić na luz jadąc z góry , nie da się wielu myków zrobić bo automat trzyma za d...
i wg mnie nie ma sposobów na niwelacje znaczącą podkreślam spalania w jeżdzie automatem
a czynnikami napewno to ułatwiającymi m.inn są:
jazda płynna - bez gwałtownych szarpnięć - gwałtownych hamowań i przyspieszeń
jazda z prawidłową ilością powietrza w ogumieniu
jazda z zamkniętymi szybami
jazda bez nadmiernego poboru prądu - radio na max i umcy umcy umcy ;D
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
To ty latasz :D mi bawarka pokazuje 40-44 a też jeżdżę szybko. Chyba trochę przekłamuje :)Zamieszczone przez ADASIO
Powiem Ci że jazda z góry i wrzucanie na luz to chyba nie jest dobry pomysł (oczywiście mowa o manualu) a poza tym hamowanie silnikiem jest bardziej ekonomiczne.Zamieszczone przez ADASIO
I mi też pokazuje średnią ok 44 ale dawno nie kasowałem średniej.
Pozdrawiam.
Staraj się jeździć na niższych obrotach - tzn. jak Ci jedzie np. na 3jce na dość wysoko to przygazuj, żeby wszedł wyższy bieg i jedź spokojnie na wolnych obrotach - tak czasami oszczędzam w jeździe po mieście jak mnie zdenerwuje wysokie spalanie - różnica jest spora między jazdą dla rozrywki i jazdą oszczędną.
Na trasie to rozpędź się i włączaj tempomat i też pilnuj obrotów
no i powinieneś zapomnieć o kickdownach - a to misie lubią najbardziej :)
Szybko i dynamicznie rozpędzam się do jakiejś tam założonej prędkości, kręcąc auto do 4-4,5 tyś, a potem odpuszczam i lekko przytrzymując gaz mniej więcej utrzymuję prędkość. No i hamowanie silnikiem to podstawa. I wychodzi mi o wiele ekonomiczniej niż jak bym miał się powoli rozpędzać. Różnica po Krakowie to 2-3 litry. A i sama jazda ciekawsza, bo taka żwawsza. Stojąc w korkach mieszczę się w przedziale 20-23, a jeżdżąc w ciągu dnia (gdzie też nie ma wielkiego luzu) schodzę poniżej 20. A Ostatnio robiłem w popołudniowym szczycie kurs do centrum i z powrotem (mieszkam na obrzeżach) i wykręciłem 16,4 :D
Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330