Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: [mechanika] Wyciek na ³±czeniu silnika i skrzyni [foto]

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7

[mechanika] Wyciek na ³±czeniu silnika i skrzyni [foto]

Wjecha³em na kana³ i zobaczy³em co¶ takiego na ³±czeniu silnika i skrzyni:

Czy to z silnika czy mo¿e byæ ze wspomagania?

7ka
    Go¶æ
    ze wspomagania bylby czerwony olej

tutaj sa dwa wyjscia

zimering miedzy skrzynia a silnikiem

lub

uszczeliki pod deklami zaworowymi itp...

u mnie bylo podobnie ale nie az tak zasrane-byla to przyczyna tych uszczelek zaworowych,swiece byly tez zalane i nie zawsze wszystkie chodzily..nie masz objawow przerywania itp?

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Objawy przerywania by³y raz, 2 tygodnie temu - telepa³o, w³±czy³a siê kontrolka silnika, a po 3 minutach pracy wyrówna³o siê. Kontrolka zgas³a po którym¶ kolejnym odpaleniu.

Co do pokryw - szykujê siê do kupienia uszczelek, bo znalaz³em ¶lady oleju obok ¶wiec, ale nie by³o tego tyle, ¿eby siê przelewa³o... :]

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    730d e38
    Sk±d
    kielce
    Witam.
    Je¶li nie jeste¶ pewien sk±d ten olej pochodzi to sprawd¼ to w nastêpuj±cy sposób :
    Wjed¼ na kana³ i od spodu na obudowie skrzyni , na jej ko³nierzu od strony silnika jest gumowa zatyczka ok, 1.5x2cm na dolnej czê¶ci skrzyni oczywi¶cie. Jak siê j± wyjmie to mo¿na ¶wiec±c latark± w powsta³y otwór zobaczyæ zêbatkê kola zamachowego.Wk³adaj±c w to miejsce palec trzeba sprawdziæ czy od ¶rodka obudowa skrzyni jest mora od oleju. Bêdziesz mia³ ubrudzony olejem palec. Jak bêdzie brudny to masz do wymiany uszczelniacz skrzyni od strony silnika. Uszczelniacz firmowy kosztuje od 50 z³. Ale niestety trzeba wyj±c skrzynie i mieæ precyzyjnego mechanika ¿eby go prawid³owo zamontowa³ i nie trzeba by³o ponownie go zmieniaæ za jaki¶ czas. Poza tym w takiej sytuacji wa¿ne ¿eby mechanik obejrza³ stan wyrobienia piasty konwertora bo wtedy wymiana uszczelniacza nic nie da i dalej bêdzie wyciek oleju. Potrzebna bêdzie wtedy regeneracja konwertora.
    Pozdrawiam Waldek

To, ze skrzynia jest do zdjêcia to pewne.

Ja bym po prostu wymienil oba simmeringi (na wale korbowym i pod konwerterem) i po k³opocie. Po co rozwa¿aæ który pad³? W/g mnie to nieistotne.

To tak samo jak zmieniac ko³o zamachowe w manualu i nie zmieniæ simmeringu na wale :/

Dzia³aj kolego póki jeszcze masz olej w skrzyni ;)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Jurij
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Ex. e32 740iL 92, jest e32 735iL 89
    Sk±d
    Olsztyn, Geldermalsen NL
    Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    Dzia³aj kolego póki jeszcze masz olej w skrzyni ;)

U mnie te¿ jest taki wyciek. Mówisz, ¿e je¿eli jest taki wyciek miêdzy skrzyni± a silnikiem to ten olej wycieka ze skrzyni? Moja skrzynia na zimnym silniku zachowuje siê dziwnie. Jakby co¶ w niej lata³o i wy³o. Olej sprawdzam i jest ok. Ostatnio dolewa³em na zimnym i dola³em na max. Mam ma³y wyciek z kostki sterownika ale przez miesi±c uby³o mi 300ml i uzupe³ni³em. Mo¿e byæ tak, ¿e wyciek jest od strony silnika? Nie wiem jak to wszystko wygl±da w ¶rodku dlatego pytam. Na pewno uszczelki pod pokrywami mia³em wymieniane.

Cytat Zamieszczone przez Jurij
    ...je¿eli jest taki wyciek miêdzy skrzyni± a silnikiem to ten olej wycieka ze skrzyni?
    Dok³adnie tak. Najczê¶ciej pada uszczelnienie konwertera, ale zawsze trzeba obejrzec co to za olej wycieka. Silnikowy czy skrzynia.

Moja skrzynia na zimnym silniku zachowuje siê dziwnie. Jakby co¶ w niej lata³o i wy³o
    A to niedobry znak. Mo¿e warto po zdjêciu skrzyni daæ konwerter do regeneracji? Najlepiej podjechac do go¶ci od skrzyñ ¿eby os³uchali co jest nie tak. Przewa¿nie pada konwerter, ale nie kryjmy - ka¿dy przypadek jest inny

Mam ma³y wyciek z kostki sterownika
    We¼ wolne od jazdy samochodem i zdejmij skrzyniê, uszczelnij j±, wymieñ olej z filtrem napraw konwerter i zapomnisz o k³opotach ze skrzynia biegów
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    we¿ na palec ten olej i pow±chaj. Olej ze skrzyni bêdzie mia³ inny zapach i konsystencja lekko te¿ inna, barwa. Silnikowy odrazu powiniene¶ wyw±chaæ. Dla porównania wyjmij bagnet z silnika i porównaj jak taka sama ciecz to masz odpowiedz jak zapach inny to bêdzie ze skrzyni. W poprzedniej e39 lecia³o mi ze skrzyni mia³em to robic nawet uszczelniacz mam gdzie¶ zakupi³em w ASO koszt 45z³. Auto sprzeda³em zanim siê przybra³em do wymiany. Wyciek by³ minimalny uby³o mi wtedy na oko³o 15tys km jakie¶ 200 do 300ml oleju w skrzyni. Musisz to poprostu obadaæ metoda macania i wêchu post±pic jak z kobiet± postêpuje ginekolog ;) To oczywi¶cie ¿art by³ :what:

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •