Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 122

W±tek: Z³a praca silnika M62 po ostrej je¼dzie

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    BMW
    Sk±d
    Polska

Z³a praca silnika M62 po ostrej je¼dzie

Witam

Panowie i Panie mam taki problem ¿e kiedy troche poszaleje autkiem tzn. silnik wkrêcam na wiêksze obroty ni¿ zwykle czyli tak 4,5 tys. to silnik przestaje paliæ na wszystkie cylindry , spala ogromne ilo¶ci benzyny i nie przyspiesza . Ogólnie mam problem z obrotami na biegu ja³owym jak kilka osób na tym forum , czy to mo¿e byæ pol±czone tak± reakcj± silnika po ostrej je¼dzie ? .A je¶li nie to co mo¿e byæ nie tak ¿e silnik tak dziwnie reaguje ??? cewki ? ¶wiece ? Silnik 4,4 M62 bez gazu w automacie , autko przedliftowe .

Pozdrawiam i czekam na pomoc .

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E38 4.4 97' i E38 750iL 98' INDIVIDUAL
    Sk±d
    Warszawa
    Cewki, przewody, czy ¶wieczki to problem z prac± silnika na zimnym. Móg³ by siê d³awiæ, strzelaæ z rury, czy wariowaæ z obrotami. Mo¿e trochê wiêcej szczegó³ów, jak chodzi na zimny, czy bierze olej, emisja spalin itd? S±dzê ¿e nie ma co wszczynaæ dyskusji i spekulowaæ czy to cewka, czy sonda, a mo¿e uszczelka, albo filtr... Zbyt ma³o informacji ¿eby stwierdziæ co¶ na pewno. Sprawa naturalna ¿e nale¿a³o by pod³±cz pod komputer i sprawd¼ b³êdy, do tego w koñcu to s³u¿y. Bêd±c w warsztacie zwróæ te¿ uwagê czy nigdzie z pod niego nie cieknie.

Poza tym mam wra¿enie ¿e E38 to nie wy¶cigówka... taka moja ma³a prywatna wskazówka :x

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    BMW
    Sk±d
    Polska
    Cytat Zamieszczone przez ginspirations
    Cewki, przewody, czy ¶wieczki to problem z prac± silnika na zimnym. Móg³ by siê d³awiæ, strzelaæ z rury, czy wariowaæ z obrotami. Mo¿e trochê wiêcej szczegó³ów, jak chodzi na zimny, czy bierze olej, emisja spalin itd? S±dzê ¿e nie ma co wszczynaæ dyskusji i spekulowaæ czy to cewka, czy sonda, a mo¿e uszczelka, albo filtr... Zbyt ma³o informacji ¿eby stwierdziæ co¶ na pewno. Sprawa naturalna ¿e nale¿a³o by pod³±cz pod komputer i sprawd¼ b³êdy, do tego w koñcu to s³u¿y. Bêd±c w warsztacie zwróæ te¿ uwagê czy nigdzie z pod niego nie cieknie.

Poza tym mam wra¿enie ¿e E38 to nie wy¶cigówka... taka moja ma³a prywatna wskazówka :x
    Silnik nie bierze oleju , je¶li chodzi o wycieki to jest tylko lekkie zawilgocenie z pod uszczelek pokrywy zaworów , nastêpna sprawa to je¶li jest zimny to nie ma ¿adnych problemów . Wiêc co jest nie tak ?

PS. Mo¿e E38 to nie wy¶cigówka ale silnik 4,4 po co¶ tam jest :)

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Warszawa
    U mnie równie¿ jest 4.4 i to jeszcze delikatnie podrasowany ale to nie oznacza ¿e nim szaleje, przede wszystkim dlatego ¿e to nie auto do takich zabaw.

Wracaj±c do tematu. Skoro na zimny nie ma ¿adnych objawów, problemów z odpalaniem etc to nie ma mowy o problemie ze ¶wieczkami, przewodami, czy cewkami, a to ju¿ pó³ biedy bo same ¶wieczki to wydatek blisko 400z³ (mowa o zwyk³ych, nie platynie i przy porz±dnych zni¿kach). Nie wspominaj±c ju¿ o cewkach zap³onowych. Oczywi¶cie przy za³o¿eniu ¿e ich termin eksploatacji nie zosta³ przekroczony. Uszczelki pod pokryw± to problem który te¿ nale¿a³o by wyeliminowaæ, bo w przeciwnym wypadku mo¿na sobie jedynie zaszkodziæ. Nie jestem w stanie jednoznacznie powiedzieæ Ci co jest nie tak. Tak jak powiedzia³em jest zbyt ma³o informacji, aby mo¿na by³o chocia¿by spekulowaæ na temat przyczyn i ich skutków. Czynników mo¿e byæ kilka i naprawdê próba oszczêdzania na diagnostyce komputerowej nie ma sensu. Eliminowanie wszystkich potencjalnych ¼róde³ bêdzie kosztowniejsze ni¿ diagnoza i naprawa konkretów. Osobi¶cie podejrzewam ¿e mo¿e byæ to jedynie problem z podawaniem mieszanki, ale nale¿a³o go przyzwoicie zdiagnozowaæ.

Jak dojd± magicy do przyczyny to daj znaæ. Sam jestem ciekaw rozwi±zania...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    BMW
    Sk±d
    Polska
    Witam

A wiêc dzi¶ rano zapalam silnik i do¶æ d³ugo krêci³ a¿ odpali³ . Wiêc cos mo¿e byæ jednak nie tak z tym zap³onem ? Oczywi¶cie na diagnoze pojade lecz szuka³em tu na forum drobnej wskazówki .

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Pod³±cz go pod kompa i bêdziesz wiedzia³ co jest nie tak. Tylko znajd¼ dobrego elektronika od bmw a nie pierwszego lepszego.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    e38 740 4.4 manual 06.97
    Sk±d
    Poznañ
    Cytat Zamieszczone przez ginspirations
    wiadomo ze nie wyscigowka. ale nie ma co przesadzac. to nie jajko ani zabytek klasy zero. 6,5 do setki 240km/h prawie 300KM i ponad 400NM nie tylko do dostojnego przetaczania sie przez miasto sluza. i bynajmniej krecenie silnika do 4,5k nie powinno mu w zaden sposob szkodzic to nie diesel (chociaz nawet diesle sie tak albo wyzej kreca).

tylko jak sie bawisz to odpal sobie test 7 i kontroluj temperature plynu bo jak przegrzejesz silnik to kaplica.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 740 Manual
    Sk±d
    Warszawa
    240km/h co¶ kolego s³abo ci te idzie a 6,5 do 100 to masz chyba licznikowe :)

Pozdrowienia Dla Wyznawców Wiary W Niutonometra Wielkiego Czyli Wszystkich Traktorów (Diesli)

Dieslu, je¶li Cie wyprzedzam, to nie dlatego ¿e chce siê ¶cigaæ, ale dlatego ¿e ¶mierdzi !

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Warszawa
    740iA (w "standardzie") ma chyba v max 250, oraz 7sek. (choæ osobi¶cie nie krêci³em go na maksimum - ale na autostradzie doszed³em do 230 bez najmniejszego problemu). Teoretycznie manualna skrzynia ma 6,6, ale my¶lê ¿e to raczej pobo¿ne ¿yczenie przeciêtnego zjadacza chleba. Tak czy inaczej z ca³± pewno¶ci± osi±gi s± imponuj±ce i ma³o które auto jest mu w stanie dorównaæ. Z tym ¿e pamiêtajmy ¿e auto ma ju¿ swoje lata. Przy ostrej je¼dzie trzeba pamiêtaæ o utrzymaniu naprawdê nienagannego stanu technicznego. Nie ma mowy o gadkach typu "lekko siê poci z pod uszczelek pokrywy", czy zamiennikach. To jak kto je¼dzi to jego prywatna sprawa, ja po prostu uwa¿am ¿e nie warto zaje¿d¿aæ takiego auta jak E38 740, czy 750.

Wracaj±c do sedna problemu.
    Cytat Zamieszczone przez pasjonat
    A wiêc dzi¶ rano zapalam silnik i do¶æ d³ugo krêci³ a¿ odpali³ .
    Czy poza "d³u¿szym" krêceniem rozrusznika wyst±pi³y inne objawy? Problem z elektryk±, albo falowanie obrotów, czy strza³y z rur? Je¶li podejrzewasz problemy z zap³onem to odpowied¼ sobie na podst pytania. Kiedy wymienia³e¶ ¶wieczki i na jakie. Podobnie z cewkami zap³onowymi (maj± zbli¿on± ¿ywotno¶æ) i akumulatorem. Sprawd¼ napiêcia, alternator etc.

Ja jednak w dalszym ci±gu trzyma³ bym siê ¿e to nie jest problem zwi±zany z zap³onem. Prawdopodobnie jest kilka czynników które wymagaj± doprowadzenia do odpowiedniego stanu. Zacznij od uszczelek bo tak jak mówiê to nie jest b³ahostka. Je¼d¼ na diagnozê i niech sczytaj± b³êdy. Podejrzewam ¿e mog± te¿ byæ do wymiany sondy, czujnik temp lubi padaæ (chyba ko³o 250z³ szt).

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    Jak Nikos napisa³ 6,5s do setki to na pewno 4,4 z automatem nie wyrobi nawet 5,4 mia³oby problem :)

Co do ceny ¶wiec to za 350z³ mo¿na mieæ 8szt nowych platynowych 4 elektrodowych NGK :)

Najlepiej jed¼ na kompa i sprawd¼ o co biega:)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •