Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 16 z 16

W±tek: [mechanika] Stuki - jakby ³añcuch rozrz±du

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Nie wiem jaki mam olej. Gêsto¶æ te¿ mi trudno oceniæ. Sprzedawca ma faktury na 4k z³, to mo¿e na oliwie nie oszczêdza³...

U mnie chrobotanie dochodzi z przodu silnika. Tu¿ po zimnym odpaleniu chrobotnie sobie 1-2 sek. potem jakby cichnie, a dalej powoli g³o¶no¶æ narasta i zmienia siê nieregularnie.

No ale do¶æ gadania. Zrzucam dzi¶ wszystko - pokrywy zaworów i pokrywê ³añcucha. A tak very serio to chêtnie rozebra³bym silnik na czynniki pierwsze i wymieni³ co trzeba.

I na koñcu z³o¿y³ oczywi¶cie :]

Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    No i siê deczko zes.a³em... Po zdjêciu przodu auta okaza³o siê, ¿e jest du¿o do zrobienia.

1) w dolocie jest olej
    2) na koñcówkach cewek jest olej
    3) na g³owicach i bloku jest olej - wycieki spod pokrywy
    4) no i na wspominanym ³±czeniu skrzyni z silniorem jest olej

wszêdzie olej... ca³e szczê¶cie, ¿e w misce olejowej te¿ jest olej, bo inaczej by³oby chooyowo :]

Poza tym co¶ mi siê widzi, ¿e wwierty LPG w kolektorze s± nêdznie zrobione, tote¿ przeci±³em wszystkie wê¿yki wtrysków (Valtek listwy 4-ki) i zmieniam ¶cierwo na MJ, a przy okazji wyrównam d³. wê¿yków.

Podsumowuj±c... zakopujê w szukajkê naszego forum (i innych te¿) i do roboty.

PS: Jak zdj±æ pokrywê zaworów, kiedy nie chce zej¶æ po dobroci?

Cytat Zamieszczone przez hatecraft
    Jak zdj±æ pokrywê zaworów, kiedy nie chce zej¶æ po dobroci?
    :D ...

Si³±... A tak powa¿nie to sprawd¼, czy odkrêci³e¶ wszystkie nakrêtki (11 sztuk).

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    To masz standardowe bol±czki tych silników ...

Olej w dolocie - czyli w kolektorze czy rurze przed kolektorem ?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    jeszcze nie widzia³em kolektora suchego jak pieprz. Zale¿y ile tego oleju tam jest tak czy siak trza sie przyjrzeæ i to mocno odmie. Dekle maj± ciasno zej¶æ ale jak szarpniesz za listwê z wtryskami to nie ma bata musz± zej¶c. jest ciasno przeszkadzj± kielichy.

Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Na pokrywki mam patenta - wbiæ p³aski du¿y wkrêtak na górze na samym rogu, po usuniêciu ¶ruby.

Co do stuków (chrobotania), sprawa wyja¶ni³a siê po zdjêciu wieloklinów: alternatorowi umar³o ³o¿ysko.

Tak czy inaczej, zrzucê kolektor (w kolektorze jest olej, nie w rurze dolotowej) ¿eby wymieniæ separator, bo ju¿ listwy wtryskowe zdj±³em.
    I zmieniê wtryski LPG na MJ, bo te biedne czerwone Valteki nie wzbudzaj± we mnie zaufania.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •