Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: [mechanika] Stuki - jakby ³añcuch rozrz±du

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7

[mechanika] Stuki - jakby ³añcuch rozrz±du

Stuki - albo chrobotanie - dochodz± spod lewej pokrywy (tej ze z³±czem +). Brzmi jak tarcie ³añcucha o obudowê. Czy to mog± byæ te¿ popychacze zaworów?

Chcê zrzuciæ ca³y przód i dobraæ siê do napêdu rozrz±du - obejrzeæ wszystko dok³adnie i ewentualnie wymieniæ. I pytanie -- braæ siê za to na ¿ywca, czy mo¿e koniecznie zdobyæ serwisówkê? BTW: TIS czy Bentley?

Nied³ugo wrzucê filmik z nagranym odg³osem chrobotania - mo¿e kto¶ z was rozpozna ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e30 328
    Sk±d
    Poznañ
    Dawaj stary te odg³osy na pewno kto¶ ci pomo¿e Piterek mia³ taki sam problem
    Gaz to ¶mieræ a my nie chcemy u¶miercaæ naszych aut!!
    Bardzo M±dry Wybór

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Cychol
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    R 1200 RT
    Sk±d
    siê bior± dzieci?
    hatecraft, zacznij od zaworów, robota niezbyt skomplikowana, a wyeliminujesz jedn± z mo¿liwych przyczyn...

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Tutaj jest filmik z chrobotem - generalnie jest ca³y czarny, ale s³ychaæ to co trzeba. :]

@Cychol: i co mam sprawdziæ w tych zaworach?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Cychol
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    R 1200 RT
    Sk±d
    siê bior± dzieci?
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft
    @Cychol: i co mam sprawdziæ w tych zaworach?
    oczywi¶cie luzy, nie wiem czy popychacze s± hydrauliczne, je¿eli tak to sprawd¼ czy które¶ nie popada³y, je¿eli s± mechaniczne to ustaw luz na zaworach.

Cytat Zamieszczone przez Cychol
    oczywi¶cie luzy, nie wiem czy popychacze s± hydrauliczne, je¿eli tak to sprawd¼ czy które¶ nie popada³y, je¿eli s± mechaniczne to ustaw luz na zaworach.
    W m60 by³y tylko hydrauliczne. Skoro stuka, to pewnie oliwa nie taka, jak producent przewidzia³.... I wtedy benzyniak udaje diesla....

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Jurij
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Ex. e32 740iL 92, jest e32 735iL 89
    Sk±d
    Olsztyn, Geldermalsen NL
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Skoro stuka, to pewnie oliwa nie taka, jak producent przewidzia³.... I wtedy benzyniak udaje diesla....
    U mnie te¿ jest takie stukanie... Dochodzi z okolic ty³u silnika. Klekocze jak diesel. Czy mam nie taki olej jaki trzeba? U¿ywam pó³syntetyk liqui molly. Przebieg niby 240 ty¶.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Stukaæ mo¿e wiele rzeczy :-) Podjedz na kompa jak tam nic nie wykryje to trzeba bêdzie zajrzeæ do ¶rodka serduszka . Tylko nie zalewaj gêstszego oleju .
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Jurij
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Ex. e32 740iL 92, jest e32 735iL 89
    Sk±d
    Olsztyn, Geldermalsen NL
    Komputer nie wykazuje ¿adnych b³êdów. Jedynie co to poci mi siê miêdzy skrzyni± a silnikiem.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    W temacie - ciê¿ko tak wyczuæ, bo nie wiem na ile filmik realnie oddaje d¼wiêk...

Brzmi tak jak by ³añcuch nie by³ naci±gniêty, wpada³ w rezonans i obija³ siê o napinacz - mog³e¶ na filmiku dodaæ jeszcze delikatnie gazu, potrzymaæ chwilê na obrotach i pu¶ciæ gaz ...

A jaki masz olej ?

Najpro¶ciej zrzuciæ ten dekiel i zobaczyæ co siê tam dzieje - jak bêdzie rozebrane , to warto pokrêciæ wa³em i dok³adnie ogl±dn±æ ca³y ³añcuch.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •