Wyt³umacz, jak wykona³e¶ ten pomiar.Zamieszczone przez |qp|
Wyt³umacz, jak wykona³e¶ ten pomiar.Zamieszczone przez |qp|
Sylwek,
pomiar ³adowania robi³em pod mask± na +
pomiar na spoczynku robi³em na klemach aku. Jak±¶ ilo¶æ pr±du na pewno pobiera
uzbrojony alarm, latarka BMW w schowku pewnie te¿ siê jako¶ do³±cza ale takie
warto¶ci jakie wysz³y na mierniku to masakra przecie¿...
e38 750 iL cosmosschwarz metalic / M73 / 1995
Chodzi³o mi przede wszystkim, czy odczeka³e¶ 15 minut po pod³±czeniu miernika w szereg? Bo pobór pr±du na poziomie 0,5 - 2 A nie budzi niepokoju przez pierwsze 15 minut.
przyznajê bez bicia ;) , ¿e nie odczeka³em. Pomiary robi³em po jakich¶ 2 max. 5 minutach.
Wybieram siê jutro na spotkanie na Ursus, mo¿e tam ch³opcy pomog± mi ogarn±æ temat.
Tak czy inaczej aku po tygodniu stania zdech³, wiêc problem jest.
Pozdrawiam Sylwekk
e38 750 iL cosmosschwarz metalic / M73 / 1995
Odczekaj uczciwie 15 czy 16 minut. Po tym czasie pobór pr±du powinien spa¶æ do oko³o 0,02A. Je¶li tak siê stanie, to niestety, ale prawdopodobnie akumulator nie trzyma pojemno¶ci.Zamieszczone przez |qp|
We wtorek w klinice raczej nie powalczysz technicznie... ;)
swoj± drog± sam sie zastanawiam dlaczego test w liczniku tak zani¿a ³adowanie? Te¿ jak zobaczy³em takie spadki to sie przerazi³em, ale mierz±c miernikiem ³adowanie na akumulatorze wychodzi ono jak najbardziej ok.
Zajrzyj do INPY przy niektórych odczytach pokazuje ona napiêcie z testu nr 7 natomiast przy innych urz±dzeniach inne napiêcia przewa¿nie wy¿sze (pow. 14V), te¿ siê zastanawiam sk±d siê bior± takie rozbie¿no¶ci. Notabene jak kupowa³em swoj± E-38 to obejrza³em niejedn± i sprawdza³em ³adowanie na te¶cie 7 i we wszystkich by³o to w granicach 13,4-13,9 V, wiêc to chyba norma.
Napiêcie badane przez komputer pok³adowy pochodzi z wi±zki przewodów - do tej wi±zki pod³±czone s± tak¿e inne urz±dzenia elektryczne - których w³±czenie mo¿e powodowaæ spadki napiêcia ( np poni¿ej pewnych obrotów silnika ) - a do akumulatora dochodz± bardzo grube przewody prosto z alternatora , na których spadki napiêcia s± minimalne ...
Tak czy siak ³adowanie jest ok a to ¿e test pokazuje za niskie to poprostu wzi±æ pod nogi. Nie ma to jak zmirzyæ zwyczajnym miernikiem ³adowanie bezpo¶rednio na aku, je¿eli jest za niskie to proponujê dokonaæ pomiar pomiêdzy plusem akumulatora (klema) a mas± nadwozia. Je¶³i to dalej daje z³e wyniki, przechodzimy do silnika i mierzymy ³adowanie pomiêdzy puszk± z B+ s³u¿±c± do rozruchu silnika umiejscowion± na nim a mas± silnika. Je¶li wystêpuj± ra¿±ce róznice w wynikach to powodem s± straty na przewodach id±cych do akumulatora, masie silnik- nadwozie. Nale¿y tam szukaæ przyczyn. Ró¿nice mog± i bêd± zawsze wystêpowa³y ale nie powinny przekraczaæ warto¶ci oko³o 0.2V im wiêcej tym gorzej. £adowanie dopuszczalne przy w³±czonych ¶wiat³ach mijania na biegu ja³owym, mierzone na aku nie powinno byæ mniejsze ni¿ 13,8V dobre powinno wynosiæ 14,0V, no i nie mo¿e byæ wiêksze ni¿ 14,5V! To ostatnie ¿adko kiedy wystêpuje przy nawet bardzo sprawnej instalacji i alternatorze, to tylko warto¶æ zak³adana, od której mo¿na odst±piæ. Wynika to z produkowanych regulatorów napiêcia które przewa¿nie wychodz± z napiêciem znamionowym równym 14V.
Mam ten sam problem. Moje bmw stoj±ce u elektryka roz³adowa³o siê do zera. Pan Elektryk zmierzy³ pr±d. Wynik oko³o 1 Ampera. Komputer wykaza³, ¿e pr±d bierze skrzynia biegów. Problem rozwi±za³ przepinaj±c skrzynkê za zap³on. Ale jego zdaniem pr±d i tak jest zbyt du¿y bo oko³o 100 mA. Ale ju¿ do przyjêcia. Strach pomy¶leæ, ¿e zostawiasz auto, potem chcesz odpaliæ a tu nic. A nie jest to fiat 126p, jak ju¿ kto¶ zauwa¿y³.
Pozdrawiam!
misakow