Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 27

W±tek: [ elektryka] Pro¶ba o szybk± opiniê - ³adowanie z aku

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK

[ elektryka] Pro¶ba o szybk± opiniê - ³adowanie z aku

Oto link, do filmiku w mp4 jakie napiêcie w instalacji wskazuje mój komputer w ró¿nych zakresach obrotów. Proszê zaznajomionych z tematem, czy powinienem zabraæ siê za dok³adniejsze sprawdzenie swojej instalacji, czy mo¿e wszystko jest jak najbardziej OK. Nie mam w Poznaniu warunków ¿eby np. pomierzyæ napiêcia z alternatora czy cokolwiek rozbieraæ. Tylko ma³a skrzyneczka narzêdziowa :/

Pytam dlatego, ¿e ostatnio kolega zwróci³ mi uwagê, ¿e przy schodzeniu z obrotów przygasa mi o¶wietlenie wnêtrza, i faktycznie, poni¿ej 1000 pr±d spada na chwilê o 1V. Sk±din±d inny forumowicz twierdzi ¿e tak ma byæ, dodam ¿e do¶æ szybko pada mi aku, wystarczy 2h ogl±dania TV a napiêcie spada do 11,0V.. Akumulator jest kupiony jaki¶ rok temu: Centra Futura 95Ah, pr±d rozruchu bodaj 900A...

Filmik:
    http://w479.wrzuta.pl/sr/f/4c5oxn8uQtY/ladowanie_m62b35

z góry dziêkujê.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    -wg teorii jest ¼le - napiêcie ³adowania nie powinno spadaæ poni¿ej powiedzmy 13,6V - a u Ciebie spada sporo ni¿ej.

- w praktyce - je¿eli je¼dzisz na trasach i silnik rzadko schodzi do wolnych obrotów to mo¿na z tym je¼dziæ - ale to ju¿ sygna³ ¿e co¶ tam siê dzieje i warto tym siê zainteresowaæ , ¿eby¶ gdzie¶ nie stan±³ w krzakach po ¶rodku nocy.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar konrad1654
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    e38 730d & x5 e53 3.0d
    Sk±d
    Czêstochowa
    alternator prawdobodobnie ulegl zuzyciu

Vip Vip Awatar Cichy
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e38
    Sk±d
    Poznan
    A nie regulator napiecia??
    Impossible is nothing

¯yæ szybko, umieraæ m³odo

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar sokó³
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    E32 750iL 1990r.
    Sk±d
    Wisznice
    Cytat Zamieszczone przez Cichypn
    A nie regulator napiecia??
    No w³a¶nie.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    745iLi320i
    Sk±d
    Murowana Go¶lina
    RockR, podjedz do mnie na kawe, sprawdzimy ³adowanie, pr±d podczas pracy TV.

Pozdro.

Vip Vip Awatar Cichy
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e38
    Sk±d
    Poznan
    Mo¿liwe jeszcze ze pada komutator
    Impossible is nothing

¯yæ szybko, umieraæ m³odo

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    a ja powiem tak. Nic Ci nie pada. Ostatnio tez sprawdza³em wskazanie w te¶cie w BC i mam tak samo czyli pokazuje na obrotach do 13,8V a jak schodzi to ¶wiate³ko chwilowo przygasa, wówczas w te¶cie wskazane napiêcie spada do 12,5V. Przestraszy³em siê wiêc ¿e mój wodny alternator jest na wykoñczeniu. Dokona³em wiêc pomiaru napiêcia ³adowania na akumulatorze trzema ró¿nymi miernikami ³±cznie z analogowym (wskazówkowym) podczas w³±czonych ¶wiate³ ³adowanie wynosi oko³o 14,2V. Jak silnik opada na wolne obroty wskazanie nie spada poni¿ej 13,6V. Nie mia³em nigdy problemu z akumulatorem auto potrafi staæ tydzieñ nie ruszane i nie ma z nim k³opotów. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e albo co¶ wcina Ci pr±d z aku, albo aku masz dobite. Centra nie cieszy siê dobrym zdaniem i mo¿liwe ¿e Twoja mimo nie d³ugiego okresu u¿ywania jest nie do koñca ok. Na³aduj aku, zmierz amperomierzem pobór pr±du w stanie u¶pienia auta. Ma byæ oko³o 0,01 do 0,02A im wiêcej tym gorzej. Test w BC poprostu przek³amuje. Nie stresowa³ bym sie alternatorem a bardziej z³odziejem pr±du lub kiepskim aku. Najlepiej jak zmierzysz ³adowanie zwyk³ym miernikiem, wtedy bêdzie pewno¶æ.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Cytat Zamieszczone przez Flashpointman
    RockR, podjedz do mnie na kawe, sprawdzimy ³adowanie, pr±d podczas pracy TV.

Pozdro.
    Podoba mnie siê to... ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e38 750 iL
    Sk±d
    Otwock
    Walczê z tym samym tematem. ¦wiadomo¶æ tego, ¿e za kolejnym razem auto mo¿e nie odpaliæ o w³asnych si³ach jest mocno irytuj±ca, tym bardziej, ¿e nie mówimy o maluchu...
    Pierwsze o czym pomy¶la³em to, ¿e aku zdech³. Zamówi³em Varte Silver Dynamic 110 Ah,
    zanim j± wsadzi³em co¶ mnie podkusi³o i w warsztacie sprawdzi³em ³adowanie, wysz³o ok
    ale jak siê zdziwi³em kiedy na spoczynku pobór pr±du by³ pomiêdzy 0,6 na 2,0 8/
    No i teraz wszystko jasne. Varte odda³em, stary aku pod prostownik i teraz muszê jakiego¶ speca elektryka dorwaæ który mi tego z³odzieja pr±du znajdzie...
    e38 750 iL cosmosschwarz metalic / M73 / 1995

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •