Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: [mechanika] Wê¿e uk³adu ch³odzenia

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar grze¶73
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Warszawa/Ursynów

[mechanika] Wê¿e uk³adu ch³odzenia

Hej. Mam takie pytanko. Pewnie sylwek7 co¶ tu dok³adnie opisze. Po tym jak holowa³em Nikosia postanowi³em u siebie profilaktycznie zmieniæ ten w±¿ od wody z ty³u silnika. I tak mam zamiar wymieniæ trójniki na metalowe wiêc przy okazji zrobiê i z tym porz±dek. Ale pytanie brzmi czy który¶ jeszcze w±¿ wymieniæ? Czy jest tam jeszcze jaki¶ element który czêsto sprawia problemy (uk³ad ch³odzenia)?

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    e38 czerwone
    Sk±d
    Bia³ytok
    Wê¿y wodnych nie zmienia³em nigdy ... I nigdy ¿aden nie stwarza³ problemów ...

Oceñ czy jaki¶ jest sparcia³y , przegiêty czy co¶ co by wskazywa³o na jakiekolwiek uszkodzenie ... Tych mo¿esz siê czepiaæ.

Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Warszawa/Ursynów
    Ale to ciê¿ko oceniæ. Ten w±¿ z ty³u pêka tu¿ za opask± bo w tym miejscu pracuje - silnik dr¿y a karoseria nie i w³a¶nie miejsce obok opaski jest strategiczne - jednocze¶nie s³abo widoczne.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw

Re: Wê¿e uk³adu ch³odzenia

Cytat Zamieszczone przez grze¶73
    Hej. Mam takie pytanko. Pewnie sylwek7 co¶ tu dok³adnie opisze. Po tym jak holowa³em Nikosia postanowi³em u siebie profilaktycznie zmieniæ ten w±¿ od wody z ty³u silnika. I tak mam zamiar wymieniæ trójniki na metalowe wiêc przy okazji zrobiê i z tym porz±dek. Ale pytanie brzmi czy który¶ jeszcze w±¿ wymieniæ? Czy jest tam jeszcze jaki¶ element który czêsto sprawia problemy (uk³ad ch³odzenia)?
    Wê¿e nie wiem ale warto w takich przypadkach sprawdziæ korek uk³adu ch³odzenia czy trzyma w³a¶ciwe ci¶nienie lub zmieniæ.

Pozdrawiam

Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Warszawa/Ursynów
    Korek niedawno zmieni³em bo zacz±³ wyrzucaæ przez stary p³yn i wymiana korka pomog³a. Ale zauwa¿y³em, ¿e zdarza siê pêkanie wê¿y i wola³bym siê zabezpieczyæ - na tyle ile mo¿na. ;)

To co napiszê, bêdzie klasycznym OT, ale czy Ty czasem nie szukasz na si³ê usterki? Gdyby¶ wiedzia³, jak Niko¶ szanuje swoje auto, mo¿e mniej ba³by¶ siê o te wê¿e....

Cytat Zamieszczone przez grze¶73
    ...zauwa¿y³em, ¿e zdarza siê pêkanie wê¿y i wola³bym siê zabezpieczyæ - na tyle ile mo¿na.
    tyle ile mo¿na zrobiæ, to próbe ci¶nieniow±.

Po prostu zamiast korka zak³ada siê pompkê rêczna, pompuje tyle ile wynosi ci¶nienie upuszczania korka (u Ciebie 2 bary) i rusza wê¿ami. Jak ma wystrzelic, to wystrzeli na warsztacie ;)

Inna opcja to wymiana wê¿y. Tak na za¶ ;)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •