Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: [mechanika] M30B35 wyciek p³ynu ch³odz±cego

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 735iA
    Sk±d
    Pionki/Warszawa

[mechanika] M30B35 wyciek p³ynu ch³odz±cego

Witam,

wczoraj zgasi³em silnik i wy¶wietli³ mi siê komunikat, ze poziom p³ynu w ch³odnicy jest minimalny. Pora by³a pó¼na a p³ynu nie mia³em przy sobie pomy¶la³em, ze dojadê 20 km do domu... Rozwija³a normaln± moc, wskazówka p³ynu pionowo - nie drgnê³a. Dojecha³em normalnie, zostawi³em na luzie ¿eby otworzyæ gara¿. Wracam, a tu wskazówka na maksa i komunikat , ze temperatura przekroczy³a max. Szybko wy³±czy³em silnik a tu leje siê jak z kranu p³yn w okolicach elektrozaworów tj.po stronie kierowcy. Jako, ze spaæ nie mog³em pó³ nocy :) z samego rana wzi±³em siê za robotê. Nala³em wody destylowanej i zaczê³a ciekn±æ z dodatkowej pompki wody pod elektrozaworami. Wyj±³em j± i okaza³o siê, ¿e pod spodem ma otwór, z którego leje siê p³yn. Jak tylko zakupiê now± to j± zamontuje.

Dziwne jest to, ¿e po pierwsze siê zagotowa³a chocia¿ wcze¶niej nie by³o problemów z temperatur± i to, ze z³apa³a temperatury na luzie w 20 sekund bo tyle otwiera³em gara¿. Szybko¶æ wycieku te¿ by³a imponuj±ca jak na tak ma³y otwór w pompce ale innych nie zlokalizowa³em.

Bêdê wdziêczny za wszelkie sugestie. Jak my¶licie czy przyczyn± mo¿e byæ ta pompka wody pod elektrozaworami czy raczej silnior kaplica? ;(

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Oczko
    Bêdê wdziêczny za wszelkie sugestie.
    Sugerujê dzia³ Przedstaw siê, a najlepiej jeszcze raz przeczytaj zaakceptowany regulamin....

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 735iA
    Sk±d
    Pionki/Warszawa
    Przepraszam wszystkich. Mój b³±d.

T³umaczenie to ¿adne ale problem nie daje mi spokoju a przedstawiæ siê chcia³em po jakiej¶ fajnej sesyjce bo auto na to zas³uguje. Niestety awaria by³a pierwsza.

Wracaj±c do tematu, wszelkie opinie i sugestie mile widziane :)

Pozdrawiam

Nie ma problemu. ;)

Skoro masz nieszczelno¶æ, to w pierwszej kolejno¶ci j± usuñ. To co napisa³e¶, jest mo¿liwe. Skoro ju¿ wcze¶niej silnik zgubi³ p³yn ch³odz±cy, to naturaln± konsekwencj± by³o szybsze nagrzewanie siê. Dodatkowo zmniejszone obroty to spowolniony przep³yw p³yny, czyli ³atwiej t± ma³± ilo¶æ zagotowaæ. Ja na chwilê obecn± bym tego problemu nie rozk³ada³ na czynniki, bo chyba problemem jest tylko wspomniana wcze¶niej nieszczelno¶æ.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 735iA
    Sk±d
    Pionki/Warszawa
    Dziêki sylwekk!

Z ciekawo¶ci rozkrêci³em t± pompkê (nr 7 w linku http://www.realoem.com/bmw/showparts...64&fg=18&hl=52 ) i co siê okaza³o sk³ada siê z dwóch czê¶ci tj. wirnika z dwoma króæcami oraz drugiej silniczka. Dmuchaj±c w jeden króciec (drugi zatkany) powietrze wydostaje siê przez czê¶æ gumowa przylegaj±c± do silniczka. Dalej leci do silniczka i ucieka na zewn±trz. Wydaje mi siê, ze nic tam nie powinno puszczaæ i jest to ¼ród³o problemu. Byæ mo¿e wiecie czy tam wszystko ma byæ szczelne? Raczej odpowietrzenie w tym miejscu by³oby bez sensu...

Mam nadziejê, ¿e nic nie przekrêci³em :)

Pompka musi byæ szczelna.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •