Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: [ elektronika] Automat

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez bitek-bitek
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS
    Nie trzeba nic takiego robić
    Masz na myśli że w ogóle nie trzeba robić adaptacji skrzyni? To tak samo jakbyś nigdy nie robił adaptacji silnika :D Adaptacja skrzyni wbrew pozorom to bardzo ważna sprawa. Mój specjalista od elektroniki od mojego bmw powiedział mi że często przyczyną awarii skrzyni biegów w E38 jest traktowanie jej jako bezobsługowej części w której oprócz zmiany oleju i filtra ( albo i nie ) nic się nie robi. To błąd i to wielki.
    > Twoja skrzynia sama sie adoptuje :) Możliwe że Twój specjalista potrzebuje kasy ,dlatego tak mówi.
    > Całkowicie wystarczy wymieniać olej i filtr :)
    > Zgadzam sie z Wisiorem całkowicie

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Napisałem że nie chodzi mi o adaptacje po zmianie oleju czy filtrów. Chodzi o adaptację kiedy silnik wykazuje błędy a od niego uczy się błędów skrzynka, często zdarza się to przy źle założonych instalacjach gazowych że skrzynia nie pracuje tak jak powinna i np: potrafi czasami szarpnąć. Żeby wrócić do normalności trzeba sobie poprawić instalkę zrobić adaptacje silnika i skrzyni. No ale ok skoro twierdzicie że nie trzeba to nie.

Druga rzecz to mój mechanik jest moim kolegą i nie bierze ode mnie kasy raczej wymieniamy się przysługami , tak więc w tej sprawie by mnie nie ściemniał i nie kłamał bo po co?
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Zaawansowany Użytkownik Awatar tgracing
    BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    To po co kasować inspekcje w silniku :?? Żeby was nie denerwował to na wyświetlaczu :?? Powiem wam szczerze, że wygląda to na bardzo logiczne, skoro skrzynia adaptuje się do stylu jazdy (a nikt tego nie wie na 155%, czy podłączać kompa po wymianie) to nie wiadomo czy nie adaptuje się do starzejącego się oleju (otwieranie, zamykanie elektrozaworków itp.) wtedy jak dostanie nowy olej, może trzeba jej o tym podpowiedzieć :?????? :??????

CO o tym myślicie :???
    "Nada pode me separar do amor de deus" Ayrton Senna da Silva (1960-1994)

Pirwsze słyszę żeby skrzynie się adaptowało po wymianie oleju :/ U siebie wymieniałem i nie raz byłem przy wymianie (nawet w ASO) i nic takiego się nie robi.

Zresztą nawet gdyby tak było:
    Cytat Zamieszczone przez tgracing
    nie wiadomo czy nie adaptuje się do starzejącego się oleju (otwieranie, zamykanie elektrozaworków itp.)
    to skoro skrzynia się przestawia na zurzyty olej to powinna się też przestawić na nowy.
    Nie no to bez sensu

Ja w każdym razie uważam że skrzyni się nie "programuje" po wymianie oleju. Ale może zajrzy tu ktoś kto potwierdzi na 100% że jest inaczej :)

Natomiast adaptacja skrzyni do stylu jazdy jest jak najbardziej prawdziwa. Skrzynia sama się adaptuje :)
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Vip Vip Awatar wisior
    BMW
    BMW E61 525ia
    [quote="tgracing"]To po co kasować inspekcje w silniku :?? Żeby was nie denerwował to na wyświetlaczu :??

INspekcja ??? chodzi Ci pewnie o OIL SERVIS który jest tylko po to żeby przypomnieć nam kiedy trzeba wymienić olej w naszym aucie i tak naprawde po nic więcej i sygnalizuje nam to znikającymi zielonymi kwadracikami , w innych markach samochodów tego niema dlatego trzeba samemu pamiętać kiedy zmienić olej tu robi to za nas samochód , to samo jest ze skrzynią biegów zmieniasz olej filtr i nic więcej "żadnego programowania skrzyni pod nowy olej " kto Ci nagadał takich głupot .....

BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    Cytat Zamieszczone przez Damias
    Pirwsze słyszę żeby skrzynie się adaptowało po wymianie oleju
    No właśnie czy to robi, czy trzeba jej pomóc?

Cytat Zamieszczone przez wisior
    OIL SERVIS który jest tylko po to żeby przypomnieć nam kiedy trzeba wymienić olej
    Przecież jest to połączone z czujnikiem w oleju a nie na czas. Bo jeżeli odliczałoby też czas to w mojej jak kupiłem paliłoby się już tylko czerwone, ponieważ olej był wymieniony 13 miesięcy wcześniej.

Cytat Zamieszczone przez wisior
    kto Ci nagadał takich głupot .....
    Nie oceniaj od razu ludzi których nie znasz!!!! A po drugie za jakiś czas będę to wiedział na 100% czy trzeba resetować kompa od skrzyni czy nie, jak człowiek wróci ze szkolenia z Bmw. Na spokojenie ;)

Vip Vip Awatar wisior
    BMW
    BMW E61 525ia
    Przecież jest to połączone z czujnikiem w oleju a nie na czas. Bo jeżeli odliczałoby też czas to w mojej jak kupiłem paliłoby się już tylko czerwone, ponieważ olej był wymieniony 13 miesięcy wcześniej.
    Czytaj ze zrozumieniem nie pisałem nic że odlicza to czas , jest to zaprogramowane na przejechanie odpowiedniej ilości kilometrów i nie jest połączone z czujnikiem oleju ...

.
    Powiem Ci, nie oceniaj od razu ludzi których nie znasz!!!! A po drugie za jakiś czas będę to wiedział na 100% czy trzeba resetować kompa od skrzyni czy nie, jak człowiek wróci ze szkolenia z Bmw. Na spokojenie

żeby oceniać nie muszę ich znać to jedno , a drugie nikogo nie oceniam było to napisane bardziej formie pytającej .....................

A więc niech się dobrze szkoli może coś mądrego powie , bo jak narazie znajomi servisanci z Foty z Gdyni potwierdzili moje slowa , dlatego uważam że dalsza dyskusja nie ma sensu .....................pozdrawiam ....................

BMW
    wisior:

A ja Ci powiem, że z racją jest jak z du.., każdy ma swoja. Jak Cię drażni tema to nie podejmuj i tyle. Serwisuj swoje auto tak jam masz ochotę i gdzie chcesz, a mi pozwól na własną inwencje.

wisior: nie pozdrawiam!!!!!

Zaawansowany Użytkownik Awatar grześ73
    BMW
    e38 728
    Hej. Po kupnie miałem przyspieszony kurs odnośnie skrzyni ( szarpała i przechodziła w tryb awaryjny ). Wrzuciłem skrzynię od e39 - akurat u mnie pasuje - nie trzeba było nic adaptować - nawet tej konkretnej skrzyni pod komp od mojej starej. Przerobiłem kontakt z kilkoma osobami znającymi się na rzeczy i nikt nawet słowem nie wspomniał o jakiejkolwiek możliwości adaptacji. Taka adaptacja oznaczała by, że można generalnie przestawiać parametry pracy skrzyni.
    Co ważne - komputer od skrzyni resetuje się po odłączeniu zasilania. ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Nie ma sie o co kłócić ,wymieniałem pare razy olej w mojej skrzyni i to wszystko co przy niej robiłem. Pracuje jak należy :) Pozdrawiam :)

Uprawnienia umieszczania postów