> Twoja skrzynia sama sie adoptuje :) Możliwe że Twój specjalista potrzebuje kasy ,dlatego tak mówi.Zamieszczone przez bitek-bitek
> Całkowicie wystarczy wymieniać olej i filtr :)
> Zgadzam sie z Wisiorem całkowicie![]()
> Twoja skrzynia sama sie adoptuje :) Możliwe że Twój specjalista potrzebuje kasy ,dlatego tak mówi.Zamieszczone przez bitek-bitek
> Całkowicie wystarczy wymieniać olej i filtr :)
> Zgadzam sie z Wisiorem całkowicie![]()
Napisałem że nie chodzi mi o adaptacje po zmianie oleju czy filtrów. Chodzi o adaptację kiedy silnik wykazuje błędy a od niego uczy się błędów skrzynka, często zdarza się to przy źle założonych instalacjach gazowych że skrzynia nie pracuje tak jak powinna i np: potrafi czasami szarpnąć. Żeby wrócić do normalności trzeba sobie poprawić instalkę zrobić adaptacje silnika i skrzyni. No ale ok skoro twierdzicie że nie trzeba to nie.
Druga rzecz to mój mechanik jest moim kolegą i nie bierze ode mnie kasy raczej wymieniamy się przysługami , tak więc w tej sprawie by mnie nie ściemniał i nie kłamał bo po co?
X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12
To po co kasować inspekcje w silniku :?? Żeby was nie denerwował to na wyświetlaczu :?? Powiem wam szczerze, że wygląda to na bardzo logiczne, skoro skrzynia adaptuje się do stylu jazdy (a nikt tego nie wie na 155%, czy podłączać kompa po wymianie) to nie wiadomo czy nie adaptuje się do starzejącego się oleju (otwieranie, zamykanie elektrozaworków itp.) wtedy jak dostanie nowy olej, może trzeba jej o tym podpowiedzieć :?????? :??????
CO o tym myślicie :???
Pirwsze słyszę żeby skrzynie się adaptowało po wymianie oleju :/ U siebie wymieniałem i nie raz byłem przy wymianie (nawet w ASO) i nic takiego się nie robi.
Zresztą nawet gdyby tak było:
to skoro skrzynia się przestawia na zurzyty olej to powinna się też przestawić na nowy.Zamieszczone przez tgracing
Nie no to bez sensu
Ja w każdym razie uważam że skrzyni się nie "programuje" po wymianie oleju. Ale może zajrzy tu ktoś kto potwierdzi na 100% że jest inaczej :)
Natomiast adaptacja skrzyni do stylu jazdy jest jak najbardziej prawdziwa. Skrzynia sama się adaptuje :)
[URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]
[quote="tgracing"]To po co kasować inspekcje w silniku :?? Żeby was nie denerwował to na wyświetlaczu :??
INspekcja ??? chodzi Ci pewnie o OIL SERVIS który jest tylko po to żeby przypomnieć nam kiedy trzeba wymienić olej w naszym aucie i tak naprawde po nic więcej i sygnalizuje nam to znikającymi zielonymi kwadracikami , w innych markach samochodów tego niema dlatego trzeba samemu pamiętać kiedy zmienić olej tu robi to za nas samochód , to samo jest ze skrzynią biegów zmieniasz olej filtr i nic więcej "żadnego programowania skrzyni pod nowy olej " kto Ci nagadał takich głupot .....
No właśnie czy to robi, czy trzeba jej pomóc?Zamieszczone przez Damias
Przecież jest to połączone z czujnikiem w oleju a nie na czas. Bo jeżeli odliczałoby też czas to w mojej jak kupiłem paliłoby się już tylko czerwone, ponieważ olej był wymieniony 13 miesięcy wcześniej.Zamieszczone przez wisior
Nie oceniaj od razu ludzi których nie znasz!!!! A po drugie za jakiś czas będę to wiedział na 100% czy trzeba resetować kompa od skrzyni czy nie, jak człowiek wróci ze szkolenia z Bmw. Na spokojenie ;)Zamieszczone przez wisior
Czytaj ze zrozumieniem nie pisałem nic że odlicza to czas , jest to zaprogramowane na przejechanie odpowiedniej ilości kilometrów i nie jest połączone z czujnikiem oleju ...Zamieszczone przez tgracing
.Zamieszczone przez tgracing
żeby oceniać nie muszę ich znać to jedno , a drugie nikogo nie oceniam było to napisane bardziej formie pytającej .....................
A więc niech się dobrze szkoli może coś mądrego powie , bo jak narazie znajomi servisanci z Foty z Gdyni potwierdzili moje slowa , dlatego uważam że dalsza dyskusja nie ma sensu .....................pozdrawiam ....................
wisior:
A ja Ci powiem, że z racją jest jak z du.., każdy ma swoja. Jak Cię drażni tema to nie podejmuj i tyle. Serwisuj swoje auto tak jam masz ochotę i gdzie chcesz, a mi pozwól na własną inwencje.
wisior: nie pozdrawiam!!!!!
Hej. Po kupnie miałem przyspieszony kurs odnośnie skrzyni ( szarpała i przechodziła w tryb awaryjny ). Wrzuciłem skrzynię od e39 - akurat u mnie pasuje - nie trzeba było nic adaptować - nawet tej konkretnej skrzyni pod komp od mojej starej. Przerobiłem kontakt z kilkoma osobami znającymi się na rzeczy i nikt nawet słowem nie wspomniał o jakiejkolwiek możliwości adaptacji. Taka adaptacja oznaczała by, że można generalnie przestawiać parametry pracy skrzyni.
Co ważne - komputer od skrzyni resetuje się po odłączeniu zasilania. ;)
Nie ma sie o co kłócić ,wymieniałem pare razy olej w mojej skrzyni i to wszystko co przy niej robiłem. Pracuje jak należy :) Pozdrawiam :)