Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: [mechanika] Płyny eksploatacyjne e32 750iL z 1993

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak
    Słyszałem pogłoski, że powinno być to co na korku, ale jeśli poprzednik zalał i długo jeździł na ATF, to wymiana na CHF może mi uszkodzić układ poziomowania zawieszenia - nie wiem ile w tym prawdy?

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Cytat Zamieszczone przez koggi
    A może coś takiego: VALVOLINE MAXLIFE - półsyntetyk, który podobno ma mało substancji czyszczących. Może na taki powrót z minerału byłby najlepszy?

jakie substancje czyszczace?????? a mineralny ich nieposiada??????

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191
    jakie substancje czyszczace?????? a mineralny ich nieposiada??????
    Oczywiście, że ma. Chodzi mi dokładnie o TBN (Total Basic Number) - Ogólna Liczba Zasadowa, która pośrednio jest miarą zawartości detergentów i dyspergatorów w oleju, czyli informuje o zdolności do wymywania osadów. Z tego, co wiem to nie powinna ona w moim przypadku przekraczać około 8 mg KOH/g - i to właśnie zapewnia ten VALVOLINE MAXLIFE, pomijając oczywiście inne właściwości oleju, bo są i pełne syntetyki mająca TBN na poziomie 8,5.

Pytam, może i o takie duperele, ale nie chcę zaszkodzić swojemu autku - a im więcej szukam, tym mniej wiem ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar rodzinabmw
    BMW
    było 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusiło by je sprzedać???
    A stąd taka moja wypowiedź że większość użytkowników leje mineralny bo jest poprostu tańszy. Z tego co ja wyczytałem na forach to do V przewidziany jest minimum polsyntetyk. U nas też był zalany mineral przez poprzednika, wlalem castrola 10W-40 samochód przejechał ok 2500 zł od wymiany i nie bierze oleju-wniosek prosty gość wlal albo z niewiedzy albo z oszczędności.

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    M70 ma hydrauliczną regulację luzów zaworowych , naciąg łańcucha też nie jest z kołka osikowego - i ty chcesz jeździć na oleju mineralnym ?

Ale jeżeli poprzednik jeździł na dobrym mineralu i zmieniał go planowo to silnik powinien być czysty. Dla pewności co tam w środku jest , zrzuć miskę olejową i zobacz jak wygląda - jak nie będzie w środku szlamu i osadów to ja bym lał przynajmniej półsyntetyk.

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'
    Koggi mi oczywiście chodziło o płyn ATE a nie ATF ;)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda
    Koggi mi oczywiście chodziło o płyn ATE a nie ATF ;)
    Domyśliłem się :D

To decyzja zapadła - przesiadka na półsyntetyk.
    Teraz, jeśli możecie, to zasugerujcie mi jaki. Ja tak asekuracyjnie obstawiałbym ten VALVOLINE MAXLIFE, ale się nie upieram.

P.S.
    A co z tymi płynami do skrzyni, dyferencjału i wspomagania?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak
    Czy ktoś może mi powiedzieć ile kupić tego płynu CHF 11S do wspomagania (auto z NIVO), aby przepłukać układ po ATF i zalać go od nowa?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Jurij
    BMW
    Ex. e32 740iL 92, jest e32 735iL 89
    http://forum.7er.pl/wspomaganie-kier...-vt6488,15.htm

Proszę bardzo. Opisałem swoją wymianę. Do takiej wymiany najlepiej zaopatrz się w około 10 litrów. Za pierwszym razem niestety nie wypłuczesz wszystkiego. Ja zrobiłem płukankę jeszcze dwa razy po jakimś czasie i na wiosnę muszę zrobić jeszcze raz. Różnica jest odczuwalna. Płukać należy do momentu aż płyn będzie zielony, ew. zielonkawo przezroczysty. Jakbyś miał dodatkowe pytania to pisz na PW.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW 750 IL e38
    nie wiem co wy macie z tymi pół syntetykami i nie wiem tez czy ktoś wie o tym ze jeśli zmiesza sie poł syntetyk z mineralnym to wytracaja sie granulki stałe to wygląda jak taki drobny piasek a potem ten piasek masz w silniku dalej juz chyba nie muszę mówić co sie dzieje . półsyntetyk można wlać po remoncie silnika ja jest on suchy i wyczyszczony a nie mieszac i nie mowie tego bo sobie wymysliłem tylko na własnej skórze sie o tym przekonałem . moje pierwsze v12 jedziło na mineralnym 15w/40 i silnik żar ten olej jak wsciekły zalałem go 20w/50 i wszystko wrociło do normy co z tego ze jest hydraulika zaworów jak masz duzy przebieg to mozesz tak zrobic popychacze beda przepuszczac mniej oleju i dzieki temu beda lepiej i ciszej chodzic rozbierałem ten silnik do śróbki wiec wiem co mówie ........
    Kubeł750

Uprawnienia umieszczania postów