Słyszałem pogłoski, że powinno być to co na korku, ale jeśli poprzednik zalał i długo jeździł na ATF, to wymiana na CHF może mi uszkodzić układ poziomowania zawieszenia - nie wiem ile w tym prawdy?
Słyszałem pogłoski, że powinno być to co na korku, ale jeśli poprzednik zalał i długo jeździł na ATF, to wymiana na CHF może mi uszkodzić układ poziomowania zawieszenia - nie wiem ile w tym prawdy?
Zamieszczone przez koggi
jakie substancje czyszczace?????? a mineralny ich nieposiada??????
Oczywiście, że ma. Chodzi mi dokładnie o TBN (Total Basic Number) - Ogólna Liczba Zasadowa, która pośrednio jest miarą zawartości detergentów i dyspergatorów w oleju, czyli informuje o zdolności do wymywania osadów. Z tego, co wiem to nie powinna ona w moim przypadku przekraczać około 8 mg KOH/g - i to właśnie zapewnia ten VALVOLINE MAXLIFE, pomijając oczywiście inne właściwości oleju, bo są i pełne syntetyki mająca TBN na poziomie 8,5.Zamieszczone przez krzywy191
Pytam, może i o takie duperele, ale nie chcę zaszkodzić swojemu autku - a im więcej szukam, tym mniej wiem ;)
A stąd taka moja wypowiedź że większość użytkowników leje mineralny bo jest poprostu tańszy. Z tego co ja wyczytałem na forach to do V przewidziany jest minimum polsyntetyk. U nas też był zalany mineral przez poprzednika, wlalem castrola 10W-40 samochód przejechał ok 2500 zł od wymiany i nie bierze oleju-wniosek prosty gość wlal albo z niewiedzy albo z oszczędności.
M70 ma hydrauliczną regulację luzów zaworowych , naciąg łańcucha też nie jest z kołka osikowego - i ty chcesz jeździć na oleju mineralnym ?
Ale jeżeli poprzednik jeździł na dobrym mineralu i zmieniał go planowo to silnik powinien być czysty. Dla pewności co tam w środku jest , zrzuć miskę olejową i zobacz jak wygląda - jak nie będzie w środku szlamu i osadów to ja bym lał przynajmniej półsyntetyk.
Koggi mi oczywiście chodziło o płyn ATE a nie ATF ;)
Domyśliłem się :DZamieszczone przez Dzuda
To decyzja zapadła - przesiadka na półsyntetyk.
Teraz, jeśli możecie, to zasugerujcie mi jaki. Ja tak asekuracyjnie obstawiałbym ten VALVOLINE MAXLIFE, ale się nie upieram.
P.S.
A co z tymi płynami do skrzyni, dyferencjału i wspomagania?
Czy ktoś może mi powiedzieć ile kupić tego płynu CHF 11S do wspomagania (auto z NIVO), aby przepłukać układ po ATF i zalać go od nowa?
http://forum.7er.pl/wspomaganie-kier...-vt6488,15.htm
Proszę bardzo. Opisałem swoją wymianę. Do takiej wymiany najlepiej zaopatrz się w około 10 litrów. Za pierwszym razem niestety nie wypłuczesz wszystkiego. Ja zrobiłem płukankę jeszcze dwa razy po jakimś czasie i na wiosnę muszę zrobić jeszcze raz. Różnica jest odczuwalna. Płukać należy do momentu aż płyn będzie zielony, ew. zielonkawo przezroczysty. Jakbyś miał dodatkowe pytania to pisz na PW.
nie wiem co wy macie z tymi pół syntetykami i nie wiem tez czy ktoś wie o tym ze jeśli zmiesza sie poł syntetyk z mineralnym to wytracaja sie granulki stałe to wygląda jak taki drobny piasek a potem ten piasek masz w silniku dalej juz chyba nie muszę mówić co sie dzieje . półsyntetyk można wlać po remoncie silnika ja jest on suchy i wyczyszczony a nie mieszac i nie mowie tego bo sobie wymysliłem tylko na własnej skórze sie o tym przekonałem . moje pierwsze v12 jedziło na mineralnym 15w/40 i silnik żar ten olej jak wsciekły zalałem go 20w/50 i wszystko wrociło do normy co z tego ze jest hydraulika zaworów jak masz duzy przebieg to mozesz tak zrobic popychacze beda przepuszczac mniej oleju i dzieki temu beda lepiej i ciszej chodzic rozbierałem ten silnik do śróbki wiec wiem co mówie ........
Kubeł750