Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: [elektryka] Nie wy³±czaj± siê ¶wiat³a mijania

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Cychol
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    R 1200 RT
    Sk±d
    siê bior± dzieci?

[elektryka] Nie wy³±czaj± siê ¶wiat³a mijania

Mia³em dzisiaj tak± sytuacjê: pod³±cza³em ¶wiat³a przeciwmgielne bo poprzedni w³a¶ciciel chcia³ z nich zrobiæ ¶wiat³a dzienne. Operacja prosta nie ingeruj±ca w³a¶ciwie w instalacjê (oryginalne kable z wtyczkami wisia³y). Pod³±czy³em, w³±czy³em ¶wiat³a i sprawdzi³em czy dzia³aj±, by³y Ok. Wy³±czy³em ¶wiat³a, zgasi³em silnik, wyj±³em kluczyk i idê do gara¿u, a tutaj ZONK, ¶wiat³a mijania w³±czone. Pierwsza my¶l by³a taka, ¿e sklei³ siê przeka¼nik do ¶wiate³, a ¿e nie wiedzia³em, który to, no to wyjmowa³em ka¿dy po kolei, najpierw te w tej du¿ej puszcze pod szyb±, potem te z tej mniejszej puszki bli¿ej przodu, a na koñcu te z pod kanapy (czy s± gdzie¶ jeszcze inne przeka¼niki?), a ¶wiat³a jak siê pali³y tak pal± siê dalej, wyj±³em w³±cznik ¶wiate³ i wypi±³em go, dalej nic. Od³±czy³em wtyczki od ¿arówek i zacz±³em kombinowaæ jaka mo¿e byæ tego przyczyna. No i nic nie wymy¶li³em, podpi±³em wtyczki i odpali³em silnik. Zapali³em sobie, pobawi³em siê w³±cznikiem ¶wiate³, pogada³em z kumplem, znowu sobie zapali³em. W koñcu doszed³em do wniosku, ¿e nic nie wymy¶lê, wysiad³em z auta i zacz±³em sprz±taæ narzêdzia. Patrzê na ¶wiat³a, a one zgas³y :o No to skoñczy³em sprz±taæ i sprawdzi³em, czy siê zapalaj± i wy³±czaj± prawid³owo, a tu wszystko Ok, ¶wiat³a dzia³aj±, wy³±cznik dzia³a. Wszystko wróci³o do stanu wyj¶ciowego ;D. No i teraz pytanie, co to mog³o byæ? jaka mog³a byæ przyczyna takiego zachowania siê ¶wiate³? Co zrobiæ jak to zdarzy siê znowu? Wo³aæ egzorcystê? czy ³adnie poprosiæ buniê ¿eby zgasi³a ¶wiat³a?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    g11 740d xdrive
    Sk±d
    Elbl±g.Cork
    w buni chyba modu³ ¶wiate³ jest zespolony i znajduje sie pod mask± z lewej stronie moze on czo¶ szwankuje?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    e38 730
    Sk±d
    Che³m
    pewnie sie sklei³ po maska samochodu od strony kierowcy taki wiekszy prostok±t (modu³) rok temu rozbieralem w e32 tam masz jak zdejmiesz obudowe plaskikowa z tego modulu jak dobrze pamietam na p³ytce 4 male przekazniki wlutowane i moze sie sklei³ kazdy odpowiada za inne swiatla ... ja to bym rozebral zalozyl bez obudowy jeden wlacza swiatla (zeby zobaczyc ktory na tym module) i ewentualnie go przeczyscic albo przedmuchac... ja tak swoj naprawilem tylko u mnie byla sytuacja odwrotna ale byla spowodowana malymi opi³kami metalu na stychach
    Niczym Feniks z Popio³u podrywa siê i unosi w oddali

Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    R 1200 RT
    Sk±d
    siê bior± dzieci?
    Nooo, dzisiaj za³o¿y³em buni nowe oczy, nareszcie widaæ w nocy drogê :) ale mój poprzedni problem nie zosta³ rozwi±zany, nie bardzo wiem który modu³ jest od ¶wiate³. W tej du¿ej puszce s± dwa modu³y, wiêkszy i mniejszy, czy to który¶ z nich?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    g11 740d xdrive
    Sk±d
    Elbl±g.Cork
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...1618dcf9b.html
    Modu³ a3 na ilustracji jest odpowiedzialny za ¶wiat³a.
    a tu masz przeka¿nik odpowiedzialny za ¶wiat³a mijania.
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f0bb9afcf.html

Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    R 1200 RT
    Sk±d
    siê bior± dzieci?
    Dziêki Ci, :) niech Ci wszystkie drzewa bêd± gumowe, a bak zawsze pe³nym... ;D

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •