Akumulator, jak akumulator. Generalnie nic nadzwyczajnego. Nie radzę zostawiać auta z włączonym radiem itp. Mam nadzieję że będziesz zadowolonyZamieszczone przez wm
Akumulator, jak akumulator. Generalnie nic nadzwyczajnego. Nie radzę zostawiać auta z włączonym radiem itp. Mam nadzieję że będziesz zadowolonyZamieszczone przez wm
ja jak się na czymś nie znam to staram się nie zabierać głosu, i tobie radze to samo.Zamieszczone przez ginspirations
Zgadza sie ale auto tez nic nadzwyczajnego wiec uznalem ze nie bede przesadzal z zelowym np;Zamieszczone przez ginspirations
Nie zamierzam;Zamieszczone przez ginspirations
Tez mam taka nadzieje ;)Zamieszczone przez ginspirations
To sprawdź kolego jaki akumulator powinien być w E38 a potem zabieraj głos. Do tego modelu wszyscy jak jeden mąż polecają to samo... U mnie był zamontowany Bosch i wiem że nie ma się czym zachwycać. To tak jak kupować tańsze zamienniki, a oryginalne części, wybór należy do Ciebie i uprzejmie proszę Cie nie wszczynaj ze mną bezsensownej dyskusji bo nie mam na to ochoty.Zamieszczone przez wm
Moim zdaniem Bosh zszedł na psy jeśli chodzi o akumulatory ( podobno tłuczką je gdzieś u skośnych ), mój teściu w ciągu roku reklamował "super" bosha 3 razy w końcu sprzedawca poległ i zaproponował zwykłą centrę które chodzi bezawaryjnie już rok czasu i jakoś działa w tym aucie w którym bosh cały czas kapitulował.Zamieszczone przez wm
X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12
Panowie wiecej luzu, nie ma sie co sprzeczac jeden uzna ze Bosch jest OK inny powie ze to szajs i tyle. Ja mialem aku Boscha juz w kilku autach i nie mialem nigdy problemow, jesli teraz bedzie inaczej to trudno sie mowi i zyje sie dalej.
Panowie ,jeżeli chodzi o akumulatory ,to prawda jest taka,że wszystko zalezy jak sie trafi.
Najważniejszą sprawa w akumulatorze to jest ,jak wykonany jest w środku ,a tego sie nie wie jak sie go kupuje. Jeden wytrzyma 8 lat ,a drugi po 2 latach klęka :)
Moim zdaniem to loteria ,pozdrawiam :)
Jedyne co mogę powiedzieć/napisać w tym temacie to to,że posiadam aku Centra Futura-ma już coś ok. 2óch lat i sprawuje się jak dla mnie dobrze-nie miałem problemów z odpaleniem tamtej zimy ,czy z długim graniem radia-co nie znaczy ,że takowe problemy nie wystąpią (odpukać w głowe bo to niemalowane ;D );)
Myślę ,że zawsze można trafić na jakąś wadliwą sztukę-przypadłość rzeczy martwych ;)
Co do innych marek nie mogę się wypowiedzieć(nie neguję jak i nie polecem) bo ich nie stosowałem ;)
Pozdro :D
czytaj dokładnie posty, tak jak napisałem najlepszy ze średniej półki nic dodać nic ująć, producent ZALECA akumulator w technologii AGM a czy ty założysz zwykły czy żelówke to twoja sprawa, tak jak w olejach, zalecany pełny syntetyk ale jak zalejesz pół to nic się nie stanie.Zamieszczone przez ginspirations
Osobiście przerobiłem w moich beemkach wszystkich możliwych producentów (dostępnych w EU ) akumulatorów i Varta/Bosch silver jest najlepszym z możliwych oczywiście nie wliczając AGM i żelówek.
Tak na marginesie Bosch nie jest i nigdy nie był producentem akumulatorów, nakleja tylko swoje naklejki na wyroby Varty (udziały), i są produkowane w Czechach na nasz rynek, nie wykluczam obcego importu od skośnookich ale to w dalszym ciągu Varta,
wady fabryczne w Varcie są naprawde sporadyczne może sztuka rocznie, chociaż dokładnych liczb nie pamiętam, natomiast reklamacji jest więcej ale to już inna bajka,
od wielu wielu lat dostawcą aku. dla BMW jest Varta, na samym początku były sygnowane logiem BMW a od kilku lat są ze znaczkiem Varta
W obecnych czasach jeżeli dana fabryka aku. ma certyfikaty jakości na swoje wyroby to oznacza to, że jeden akumulator tej samej klasy nie może się różnić od drugiego, i tutaj raczej bym nie dopatrywał się pecha przy wyborze.
Centra futura jak najbardziej, topowe wydanie akumulatora na polskim rynku przez Exide, godny polecenia, no i 3 lata "gwarancji" - chociaż różnie to bywa z tą gwarancją:)
wm, to tak, żeby lekko zburzyć wizerunek Varty jako idealnego dostawcy (Boscha Silvera omijam szerokim łukiem od dłuższego czasu, nawet Jenox go przebija), mam prawie dwuletnią Vartę, która wymaga doładowywania..... To nie świadczy dobrze o producencie. Zdaję sobie sprawę, że może alternator niedomagał jakiś czas, ale został naprawiony a aku ciągle słabe..... Co gorsza, prostownik z automatyką nie ogarnia problemu i po całej nocy ładowania ciągle ładuje.....