Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: [mechanika] stuki przy odpalaniu??

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez wm Zobacz posta
    opcja szukaj nie dała rezultatów,
    od momentu zakupu auta stuki były słyszalne tylko po dłuższym postoju jakieś 2-3 dni, natomiast od kilku dni stało się to uporczywe i przy każdym odpalaniu je słychać,
    trwają przez 1-2 sekundy, stukanie dochodzi z silnika (zawory, łańcuszek??), już kombinowałem żeby olej wymienić na gęstszy ale to raczej nic nie da, obecnie jest 5w40.
    A może to pompa olejowa, czy można sprawdzić ciśnienie oleju (oleju nie ubywa)
    miał już ktoś podobne objawy???
    Identyczne objawy w m62tub44 ustaly mi po zrobieniu kompleksowym rozrządu (vanosow, napinaczy, ślizgów i wszystkich okolic rozrządu).

Cytat Zamieszczone przez wm Zobacz posta
    vanosy swoją drogą stukają:) przez cały czas pracy silnika, a ten stukot jest tylko przy rozruchu, tak jakby pompa olejowa miała za małą wydajność?! w wielu postach użytkownicy opisują że te silniki mają feler odkręcających się pomp, czy to może być przyczyną??
    To chyba bardziej w m60, pod koniec produkcji temat pomp był ogarnięty z tego co pamiętam. Moja pompa po 250kkm siedziała dobrze.

[QUOTE=sylwek7;124687]Błędów raczej nie wywali. Tak sądzę ;)

Sprawdź jak ciśnienie oleju. Pompy po M60 już się nie rozkręcaly, choć warto sprawdzić. Nie zaszkodzi.

Jeśli ciśnienie jest OK, wówczas należy osłuchać górę silnika czyli samoregulatory. Olej tylko syntetyczny. 250 tys to pestka dla zadbanego silnika.

Daj znac jak obserwacje :)[/QUOTE

Z moich obserwacji 200-250kkm to szczyt dla m62b44, i nie bez powodu w tym silniku producent zaleca robić rozrząd przy 200kkm o ile się nie mylę.

​Edytuj posty!
    Ostatnio edytowane przez Anatol ; 22-06-2015 o 20:23

Uprawnienia umieszczania postów