Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 11

W±tek: [ pozostale] Jak za³o¿yæ listwê ozdobn± na rynne dachow±?

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków

[ pozostale] Jak za³o¿yæ listwê ozdobn± na rynne dachow±?

Witam,

mam kolejne pytanie do bardziej do¶wiadczonych ode mnie forumowiczów. Kupi³em w ASO nowe zatrzaski i ko³ki jednak nie mam koncepcji na za³o¿enie tego chromu na rynne dachow±.

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/b/c/190.png

(czê¶æ nr 1)

Nie mam równie¿ pomys³u jak tu pomóc sobie m³otkiem ani niczym innym, je¶li kto¶ ju¿ przerabia³ ten temat prosi³bym o pomoc.
    Pozdrawiam
    Wiktor
    U¿ywajcie polskich znaków - jest ró¿nica czy robisz komu¶ ³askê czy laske.

Wiktor, pierwsza sprawa, czy w "siekierce masz trzy zatrzaski ze sto¿kowymi zatrzaskami? Elementy plastikowe nale¿y za³o¿yæ na samochód (po oko³o 8 - 10 szt. na stronê). Nastêpnie rozpoczynasz monta¿ od wbicia tych trzech zatrasków w siekierce a nastêpnie po kolei dociskasz listwê wêdruj±c w kierunku przodu auta. Nie zapomnij uprzednio wyd³ubaæ z listwy starych plastików.....

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tgracing
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    Sk±d
    Szczecin, aktualnie: DE, Bodensee
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Wiktor, pierwsza sprawa, czy w "siekierce masz trzy zatrzaski ze sto¿kowymi zatrzaskami? Elementy plastikowe nale¿y za³o¿yæ na samochód (po oko³o 8 - 10 szt. na stronê). Nastêpnie rozpoczynasz monta¿ od wbicia tych trzech zatrasków w siekierce a nastêpnie po kolei dociskasz listwê wêdruj±c w kierunku przodu auta. Nie zapomnij uprzednio wyd³ubaæ z listwy starych plastików.....
    Dok³adnie, nie dawno to przerabia³em, bo musia³em ¶ci±gn±æ jedn± listwê.
    "Nada pode me separar do amor de deus" Ayrton Senna da Silva (1960-1994)

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Tak, mam te 3 sto¿kowe zatrzaski i puste gumki w aucie. Prawdê powiedziawszy zaczyna³em monta¿ od przodu auta... Czyli na odwrót ni¿ powinienem? Najpierw wbiæ te 3 na tylnym s³upku a nastêpnie po prostu wbijaæ pozosta³e na si³e?
    Pozdrawiam
    Wiktor

Dok³adnie tak, Wiktorze. Jak zaczniesz od przodu, to mo¿esz nie trafiæ z tymi bolcami na w³a¶ciwe miejsce a w konsekwencji je po³amaæ lub odkleiæ. Wciskanie listwy na zatrzaski nie wymaga ponadprzeciêtnej si³y.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tgracing
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    Sk±d
    Szczecin, aktualnie: DE, Bodensee
    Ma³a uwaga, ja zak³ada³em listwê tyln± lew± i okaza³o siê, ¿e brakuje partu milimetrów, (bo kolo wcze¶niej musia³ przy niej kombinowaæ) i musia³em j± kilka milimetrów przesun±æ do ty³u (t± g³ówn± na wysoko¶ci dachu) ¿eby pasowa³a. (sorki za pisowniê, szwagier wróci³ z morza) :DDDDD :!!!!!
    "Nada pode me separar do amor de deus" Ayrton Senna da Silva (1960-1994)

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    Przy demonta¿u listew resztki spinek zosta³y w ¶rodku. Wyd³uba³em je i na ich miejsce wcisn±³em nowe spinki. Czy aby nie pope³ni³em b³êdu? Bo za ¿adne skarby ¶wiata nie moge teraz tej listwy za³o¿yæ, przy próbie nabicia jej m³otkiem uszkadza siê metalowa rynienka 8/

Spinki najpierw na metalow± rynienkê a potem na to listwê?
    Pozdrawiam
    Wiktor

Wiktor, kup sobie klej marki BIZON, przyklej do metalowej siekierki 3 elementy (no chyba ¿e masz je przyklejone i sprawne. Spinki osad¼ na rynience a z listwy wyd³ub. Jak klej zwi±¿e (24h), zacznij nak³adanie listwy w³a¶nie od ty³u (siekierka) i przemieszczaj siê w kierunku przodu pojazdu. Musi siê udaæ. Ogólnie instalacje tej listwy nie powinna zaj±æ wiêcej ni¿ 5 minut.

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    3 spinki na siekierce s± sprawne (niektóre poklejone) i nie mam problemu z ich monta¿em, natomiast pozosta³e to istna rze¼ jak siê zabieram za to zupe³nie nie tak jak trzeba :P

Dziêki sylwekk za wyja¶nienie. Jutro musi siê udaæ ;)
    Pozdrawiam
    Wiktor

Spinki montujesz na rynience, nie w listwie!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •