Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 30

W±tek: [mechanika] E32 skrzynia automat problem

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Stvstifler
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E32 750iA
    Sk±d
    wro

[mechanika] E32 skrzynia automat problem

Panowie dzisiaj wyszed³ taki problem, ¿e auto nie wrzuca na wy¿szy bieg. Mog³o to byc spowodowane nag³ym przyspieszeniem w trasie gdy¿ nagle wcisn±³em gaz do dechy, zredukowal bieg i wiecej nie chcia³ wbijac dalszych biegow. Poziom w skrzyni, jest jakby na dwóch stanach, poprzedni wlasciciel mowil mi ze dolewal troche oleju miesiac temu.

Co uwazacie ?

pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw

Re: E32 skrzynia automat problem

Cytat Zamieszczone przez Stvstifler
    Panowie dzisiaj wyszed³ taki problem, ¿e auto nie wrzuca na wy¿szy bieg. Mog³o to byc spowodowane nag³ym przyspieszeniem w trasie gdy¿ nagle wcisn±³em gaz do dechy, zredukowal bieg i wiecej nie chcia³ wbijac dalszych biegow. Poziom w skrzyni, jest jakby na dwóch stanach, poprzedni wlasciciel mowil mi ze dolewal troche oleju miesiac temu.

Co uwazacie ?

pozdrawiam
    jak to poziom na dwóch stanach co to znaczy?

Pozdrawiam

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Mój pomys³ "na szybko" zgodnie z tym co opisujesz to uszkodzony przycisk kick-down pod peda³em gazu.

Sprawd¼ i odpisz czy moja diagnoza by³a trafna ;)
    Czarne e32 w benzynie!

Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E32 750iA
    Sk±d
    wro
    Dwa poziomy, tzn. jak wyjmujesz bagnet to tak jakby olej sie konczyl a potem znowu zaczynal i konczyl w pewnym momencie, nie wiem jak to wyjasnic.

A co do tego przycisku, jak to sie sprawdza kolego ? Bo nie bardzo wiem jak sie tam dostac, nie mia³em nigdy do czynienia z automatem powiem szczerze :)

pozdrawiam

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Dwa poziomy, tzn. jak wyjmujesz bagnet to tak jakby olej sie konczyl a potem znowu zaczynal i konczyl w pewnym momencie, nie wiem jak to wyjasnic.
    Sprawdzaj olej w skrzyni na rozgrzanym aucie, po przejechaniu jakiego¶ dystansu. Przejd¼ przez wszystkie biegi po kolei, postaw auto na P nie ga¶ auta i sprawd¼ stan.

A co do tego przycisku, jak to sie sprawdza kolego ? Bo nie bardzo wiem jak sie tam dostac, nie mia³em nigdy do czynienia z automatem powiem szczerze :)
    Najlepiej organoleptycznie. Jest tam gdzie napisalem
    Czarne e32 w benzynie!

Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E32 750iA
    Sk±d
    wro
    Bylem wlasnie u znajomego mechanika i sprawdzi³ stan przy w³±czonym motorze i przejechaniu dystansu. By³y jak to powiedzia³ jakby dwa poziomy. Prze³±cza³ biegi 1,2,3, Drive, Neutral i Parking. Chyba ¿e co¶ sie wcisnê³o obok skrzyni, tam gdzie jest ten prze³±cznik z trzema literkami, S, N i M chyba z tego co pamiêtam z g³owy. By³y w³a¶ciciel mowil ze zmienia³ olej 4 lata temu jak kupi³ bunie od Niemca a miesi±c temu dolewa³ jeszcze troche do niej, mowi³ ze podczas jazdy czasami mu dziwnie terkocze od dluzszego juz czasu a tak to jest ok.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    W³±cznik kick downa raczej nie powinien mieæ wp³ywu na zmienianie biegów na wy¿szy - bo przecie¿ takie operacje skrzynia wykonuje bez u¿ycia kickdownu.

Podstawa to rozwi±zanie zagadki oleju .

Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E32 750iA
    Sk±d
    wro
    Ale czy olej ma wp³yw na zmiane biegów ? Czemu to sie sta³o tak nagle..

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    A czy ilo¶æ krwi w twoim organizmie ma wp³yw na jego pracê ?

Mog³o byæ np ma³o przez d³u¿szy czas i skrzynia systematycznie by³a podmêczana , a¿ w koñcu odmówi³a pos³uszeñstwa... Ale mo¿e to byæ tak¿e jaka¶ pierdo³a,po wymianie której wszystko wróci do normy - oby .

1 - sprawdziæ dok³adnie poziom oleju w skrzyni i jego jako¶æ ( jego kolor i konsytencjê)
    2 - podjechaæ na diognoze komputerow± i sprawdziæ jakie s± b³êdy.

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    W³±cznik kick downa raczej nie powinien mieæ wp³ywu na zmienianie biegów na wy¿szy - bo przecie¿ takie operacje skrzynia wykonuje bez u¿ycia kickdownu.
    Zarêczam ci ¿e uszkodzony albo zaciêty przycisk Kickdown nie zezwoli na wrzucenie biegu wy¿ej.
    Twoja wypowied¼ nie ma sensu.
    Wci¶niêty Kickdown zrzuca bieg w dó³ a nie wrzuca w górê. Je¶li jest zaciêty, skrzynia nie wrzuci biegu wy¿ej. To elementarne.

Po raz kolejny podwa¿asz moje wypowiedzi i negujesz to co piszê. Je¶li brakuje ci autorytetu w tej kwestii, wybierz numer do Banola i niech ci wyklaruje identyczny przypadek w jego 735iL. Nie podejrzewam ¿eby¶ dyskutowa z jego autorytetem.
    Czarne e32 w benzynie!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •