Jako ¿e ostatnio rozkmini³em system ³adowania w 750 do bólu mogê stwierdziæ z ca³kowit± pewno¶ci± - nie ma czego¶ takiego jak pomiar pojemno¶ci akumulatorów w tym modelu. :)
Witam,
Pomó¿cie !!!! jestem za³amany. Usma¿y³em alternator pod koniec listopada. Du¿o latam po autostradach i podobnie by³o to tym razem. Z tym ¿e przy pierwszym usma¿eniem alternatora (jak go nazwali elektrowni 180A) wzi±³em go na klatê bo obci±¿y³em go maksymalnie lecia³em odcinek wroc³aw - p³ock prawie ca³y czas pod 260 - no i siê stalo :/ info z serwisu regenerowany 3tys nowy 4800z³ .... telefon do stando nowy 4800, regenerowanych nie zak³adaj± bo maj± z³e do¶wiadczenia z wodniakami. Uda³o mi siê znale¶ w p³ocku dawce (wymiana + alternator 1300z³) wiec jak dar z niebios. I co uda³o mi siê wróciæ nim 350z³ .... i potem kolejnego dnia zrobi³êm po mie¶cie ca³e 10km i to samo usma¿ony .... stwierdzi³em ze mo¿e u¿ywka mo¿e by³ wadliwy. Znalaz³em magików od alternatorów i rozruszników którzy twierdz± ¿e spokojnie regeneracja zrobi robotê. ¯e praktycznie zostaje tylko obudowa. No i siê zdecydowa³em regeneracja 1700z³ i po 2 tygodniach jazdy kolejny alternator usma¿ony - wspomnê tylko ¿e przy monta¿u alternatora tego po regeneracji wymieni³em alumulator na nowy który zosta³ zaadaptowany w serwisie Stando. Aito tez by³o sprawdzone czy nie ma nigdzie gdzie¶ jakiego¶ niekontrolowanego poboru pr±du. I teraz mam zgrzyt Stando twierdzi ze to wina regenerowanego alternatora a firma regeneruj±ca nie chce uwzglêdniæ reklamacji - twierdzi ze wina jest w aucie. Serwis mówi ze przy takim spaleniu alternatora ze popêka³y wszystkie diody to powinieniem ¶wieciæ podczas jazdy ze to praktycznie powinno iskrzyæ jak spawarka. Nie wiem o mam z tym zrobiæ. Obawiam siê ze nawet jak zdecyduje sie na nowy w serwisie za 4800 potem odzuc± mi gwarancje bo powiedz± ze to wina elektroniki w aucie :/
Jakie¶ m±dre porady ?
S³ysza³em w stando ju¿ mieli 3,4 przypadki takie z regenerowanymi alternatorami wodnymi - ale ja juz usmarzy³em 3 w ci±gu miesi±ca :/ wszystkie orygina³y - tak¿e nie s±dzê ¿eby to by³ przypadek. A niby ¿adnego zwarcia nie stwierdzono przy sprawdzeniu auta. Czy mo¿e w e66 jest jaka¶ wada konstrukcyjna, nie wiem mo¿e gdzie¶ ¶niedziej± kable mo¿e gdzie¶ wilgoæ ... nie wiem , proszê o pomoc i jakie¶ sugestie.
D1 FLY - BMW E39 528i
D7 FLY - BMW E66 760Li V12
No zaje¿d¿a to trochê win± auta. Ciekawi mnie, czy da siê zrobiæ przeszczep zwyk³ego alternatora? Ja w swojej 745i mia³em ju¿ zwyk³y, wiêc mo¿e to byæ tylko kwestia prze³o¿enia paru maneli i kodowania. Pyta³e¶ siê o to w stando?
Wys³ane z mojego Redmi 3S przy u¿yciu Tapatalka
Nie, stando jako¶ chyba najchêtniej by odsunê³o temat. Zaproponowa³ mi jeden elektryk ze zrobi zabezpieczenie dla altenatora, aby przy osi±gniêciu jakie¶ tam temperatury od³±cza³ go. Ale to wydaje mi siê ¶rednie rozwi±zanie.
D1 FLY - BMW E39 528i
Teraz mi przysz³o do g³owy: a mo¿e co¶ z obiegiem ch³odzenia jest nie tak? Poszperaj w dziale E38, bo w tym modelu te¿ zdaje siê by³ problem. Mo¿e tam ch³opaki lepiej rozpracowali temat.
Ale ja nigdy nie mia³em problemu z ch³odzeniem. ¯adnych problemów. Zobaczê ale tam chyba takich motorów nie by³o ... inny model inny silnik .... nie za du¿o ró¿nic ...
Czy znacie jaki¶ dobrych elektryków z okolic Wroc³awia ??
D1 FLY - BMW E39 528i
Motorów tam takich nie by³o, ale w E38 zosta³ wprowadzony alternator ch³odzony ciecz±. Mo¿e problemy s± identyczne dla E38 i E65. Mo¿e p³yn za s³abo odprowadza ciep³o?
Kolega mi opowiada³ o dobrym elektroniki z Wroc³awia,który z pozytywnym skutkiem odgruzowal jedno E65 730.
Je¶li chcesz to mogê podpytac o namiar.
No i..tani to on ponoæ nie jest.