Cytat Zamieszczone przez Kronos
Ale ma "czarnym rynku" ropa chodzi po 2,5zł. to nawet 2,8 na gaz siada w kategorii ekonomiczność.
Gaz jest poki co za 1,99 na BP wiec narazie jest tanszy, chociaz zdecydowanie wiecej sie go spala niż ropy w dieslu. Chyba bałbym sie troche wlewac do siódemki taką ropkę za 2,50, chyba że byłaby naprawdę z pewnego źródła.

Ja osobiście jestem zwolennikiem gazu, głównie dlatego że od 3,5 roku jeżdżę na tym paliwie w Fordzie Probe z silnikiem 2,5 - zrobilem ponad 40 tys km i auto sprawuje się bez zarzutu (faktem jest że nie ma jeszcze 100 tys przebiegu ogolnie, wiec silnik jest dosyc "świeży"), pali w mieście 13 - 14 l na setkę, więc koszty są mniejsze niż w punto na benzynie, a jeździ się naprawdę super, uważam że lepiej niż dieslem. Mam teraz porównanie bo jeżdżę też Lancia Lybrą 1,9 JTD, pare razy jechałem też focusem TDCI ojca i denerwuje mnie w tych silnikach, że trzeba mocno depnąć żeby turbinka ruszyła i auto zaczęło jechać. A w Probku elastyczność na niskich obrotach jest nieporównywalnie lepsza, bez kłopotu auto podjeżdża pod górkę na 5 biegu przy 40 km/h, w mieście zmieniam biegi max przy 2500 obr/min nawet przy ruszaniu spod świateł, a na trasie rzadko przy wyprzedzaniu potrzebna jest redukcja z 5-tki. Faktem jest, że w górnym zakresie obrotów wyraźnie traci do benzyny ale wychodzę z założenia że to nie paliwo do ścigania, zawsze można przełączyć na benzynę. Odgłos silnika na benzynie i na gazie jest tak samo fajny i nieporównywalny z dieslem :-)

Nowe diesle niestety nie mają opinii niezawodnych, szczególnie jak się mało delikatnie traktuje turbinę. Nie będę się wypowiadał czy może tu też zaszkodzić ropa z "czarnego rynku" bo nie wiem, ale z tego co wiem wtryski są bardzo wybredne.

Ogólnie wolę benzynkę + LPG, chociaż przeciwnikiem diesla też nie jestem :-) W Probku mam zupelnie zwykly gaz, chyba III generacja, w każdym razie nie sekwencja, 3,5 roku temu dalem za niego 2000zł, a w tej chwili oszczędność sięgnęła ok. 9000zł (tankuję tylko na BP). Więc się opłaca :-) Do 728i wczodzi w grę tylko sekwencja za ok. 4000 - 4500zł, ale myślę że też się opłaci ;-)