Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: [ elektryka] niechce odpalić

Początkujący Użytkownik

[ elektryka] niechce odpalić

witam. jestem posiadaczem e32 z silnikiem m30b30w manualu. no wiec z tym odpaleniem, byłem na wyjeździ itam ledwo co odpalił, ale szybko przełączyłem na gaz ( pierwsza myśl mało benzyny w baku), dojezdzam do celu, gasze silnik. po 6h próbuje odpalić i nic, wieć poszedłem do CPN-u po benzynke, wlałem 12l, no i nic, wziołem go na hol, myśl moze się zapowietrzył ( w pewnym momęcie gdy dostał 2000obr to gaz sie załączył i chodził jak pszczółka), na beznyce brak reakcji. podczas holu wrzucając na bieg na począku nic po paru sek gaszą sie wszystkie lampki, ale brak reakcji na obroty, zajrzalem ze bezpiecznik nr 24 był przpalony wiec go wymnieniłem i dalej nic. niewiem o co chodzi. przy pomocy 2 osoby chciałem sprawdzić czy pompa działa i nie załącza. jak sprawdzić co jest. mysle ze to przekażnik sie mógł się spalic jak to sprawdzić? i gdzie on jest i jak oznaczony.
    z góry dziekuje za pomoc

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Myślę,że pompa paliwa spalona,najlepiej wyjmij ją i sprawdź ją jeszcze na krótko.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Jurij
    BMW
    Ex. e32 740iL 92, jest e32 735iL 89
    Z autopsji dodam, że jak będziesz sprawdzał pompę na sucho to ona może działać, jak będziesz próbował przepompować wodę przez nią to też może pompować. Po włożeniu do zbiornika może pochodzić chwilę i znów będzie lipa. Miałem tak przy e34. Dwa razy już wymieniałem pompę paliwa i miałem takie objawy. Co do czego to działa a po włożeniu jest kiszka. Z tego co pamiętam to robiło się małe zwarcie wyciągając przekaźnik i wtykając kawałek kabelka. Wtedy sprawdzasz czy chodzi pompka. Niestety nie pamiętam, który to przekaźnik i gdzie się robi zwarcie. Może trochę chaotycznie napisałem ale reasumując najprawdopodobniej pompa paliwa :) Po wymianie pompy paliwa zmień koniecznie filtr paliwa. Pewnie dawno nie był wymieniany.

Początkujący Użytkownik
    Witam! spreawdzałem napięcie w kostce od pompy i brak napięcia żadnego ,wiec myśle że to przekażnik, gdzie znajduje sie przekażnik pompy jaki ma numer.

Początkujący Użytkownik
    dziś wyjąłem pompke, podłączyłem ją bez niczego, ledwo co chodzi i odrazu dymek sie pojawia. dziś przed demontarzem próbowałem go odpalic na hol i przepala mi bepiecznik nr 24 ( czy to jest od pompy). zdjąłem taz pokrywe z prawej strony po maska, znalazłem tam 2 kompy i 2 przekażniki biały i pomarańczowy, który jest od czego?

Początkujący Użytkownik
    zakupiłem pompke i przekaźnik, po wrzóceniu cześci do auta dalej nie chce odpalic (pompka sprawna bo chodzi jak ją podłącze prosto pod aku) , na gazie autko chodzi. co jst przyczyną.
    pomózcie :(
    może znajduje sie jakiś wyłacznik?
    z góry dziekuje

Uprawnienia umieszczania postów