-
Doświadczony Użytkownik
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, z uwagi na fachowe wypowiedzi biorących udział w dyskusji :D
Ostatnio udałem się do znanej hurtowni części motoryzacyjnych, celem nabycia regulatora napięcia który ma pracować z alternatorem przy M30.
Sprawdziłem numer części BMW przypisany do regulatora napięcia w e32 i przedstawia się on tak: BMW # 12 31 1 735 742 (kierując się wcześniejszymi doświadczeniami przyjąłem że regulator napięcia jest taki sam dla różnych wersji e32, a przynajmniej na pewno jest taki sam dla wersji silnikowych które są w moim kręgu zainteresowań czyli M30, M70)
Niestety pan na stanowisku sprzedawcy/konsultanta do spraw sprzedaży udzielił mi informacji że podany przezemnie numer części nie figuruje w jego katalogach.
Dodatkowo pan raczył stwierdzić że w katalogu widnieje 5 różnych rodzajów alternatorów do samego tylko M30 i że regulatory napięcia przeznaczone do nich także się różnią.
O różnicach w mocy alternatórów seryjnie montowanych w e32 wiedziałem, wiedząc jednak że według VIN w żadnym z moich pojazdów nie ma alternatora o podniesionej mocy (80/110/140 Amper ?), nie zastanawiałem się nad tym dłuzej.
Alternator który potrzebuje nowego regulatora nie ma żadnych oznaczeń, brak na nim naklejek, wybitych oznaczeń, tabliczek itp. Nie da się go zidentyfikować.
Przykręcony do niego regulator napięcia, puki jest na swoim miejscu także nie daje się zidentyfikować.
Jakieś sugestie? Pomysły?
Czarne e32 w benzynie!

Uprawnienia umieszczania postów