Pokaż wyniki od 1 do 10 z 368

Wątek: hydraulika klapy bagażnika e38

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38

Panowie, wymiękłem. Przeczytałem wszystkie strony i dalej mam problem:

Klapa hydrauliczna wymaga na początku pomocy, by ruszyć do góry - po udzieleniu jej pomocy na pierwszych 10cm wszystko działa ok.
    Co zrobiłem:
    1. Dolałem oleju (Aeroshell 41 z Allegro) - bez zmian, może trochę inaczej słychać.
    2. Wymieniłem prawy siłownik gazowy na zamiennik z Krosna, w odróżnieniu od mojego oryginału nie da się go wcisnąc o podłogę. Podczas róznych zabaw z pompą zamiennik urwał się przy górnym zawiasie, wstawiłem drugi i bez zmian znowu.
    3. Zdemontowałem z pompy zbiorniczek, zlałem stary olej, był ciemnoczerwony, jak jakaś krew, mało osadu. Zmontowałem, wlałem nowy olej, różowy - bez zmian. Dobrze, że nie jest gorzej niż było.
    Co więcej, zbiorniczek można zamontować na pompie przy dowolnym obrocie, więc wskaźnik poziomu płynu może wypaść w dowolnym miejscu. Nie wiem zatem, ile tego oleju tam tak naprawdę powinno być, a nie chcę wlać za dużo i ryzykować eksplozji.

Nie mam już po lekturze tego wątku więcej pomysłów poza wymianą siłownika hydraulicznego :(

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730D M57

Dzięki za opisanie działania. Faktycznie dużo zachodu z odmontowaniem tego zbiorniczka. Będę musiał popracować nad odkręceniem uszkodzonego korka (śruby).
    Ostatnio edytowane przez Lajkonik3 ; 14-12-2017 o 19:30

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730D M57
    Cytat Zamieszczone przez Filip1 Zobacz posta
    Panowie, wymiękłem. Przeczytałem wszystkie strony i dalej mam problem:

Klapa hydrauliczna wymaga na początku pomocy, by ruszyć do góry - po udzieleniu jej pomocy na pierwszych 10cm wszystko działa ok.
    Co zrobiłem:
    1. Dolałem oleju (Aeroshell 41 z Allegro) - bez zmian, może trochę inaczej słychać.
    2. Wymieniłem prawy siłownik gazowy na zamiennik z Krosna, w odróżnieniu od mojego oryginału nie da się go wcisnąc o podłogę. Podczas róznych zabaw z pompą zamiennik urwał się przy górnym zawiasie, wstawiłem drugi i bez zmian znowu.
    3. Zdemontowałem z pompy zbiorniczek, zlałem stary olej, był ciemnoczerwony, jak jakaś krew, mało osadu. Zmontowałem, wlałem nowy olej, różowy - bez zmian. Dobrze, że nie jest gorzej niż było.
    Co więcej, zbiorniczek można zamontować na pompie przy dowolnym obrocie, więc wskaźnik poziomu płynu może wypaść w dowolnym miejscu. Nie wiem zatem, ile tego oleju tam tak naprawdę powinno być, a nie chcę wlać za dużo i ryzykować eksplozji.

Nie mam już po lekturze tego wątku więcej pomysłów poza wymianą siłownika hydraulicznego :(

Kolego, a czy temperatura otoczenia ma znaczenie u Ciebie w reakcji działania otwierania klapy ?.
    Im zimniej tym gorzej to działa ?
    Spróbuj ogrzać płyn nawet zwykłą suszarką i sprawdź, lub wstaw auto w ciepłe miejsce powyżej 15 stopni.
    Wiem że to nie rozwiązanie problemu, ale punkt zaczepienia w dalszym działaniu.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38
    Cytat Zamieszczone przez Lajkonik3 Zobacz posta
    Kolego, a czy temperatura otoczenia ma znaczenie u Ciebie w reakcji działania otwierania klapy ?.
    Im zimniej tym gorzej to działa ?
    Spróbuj ogrzać płyn nawet zwykłą suszarką i sprawdź, lub wstaw auto w ciepłe miejsce powyżej 15 stopni.
    Wiem że to nie rozwiązanie problemu, ale punkt zaczepienia w dalszym działaniu.
    Niestety latem było to samo :/ ale dzięki za odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez Filip1 ; 14-12-2017 o 20:19

Uprawnienia umieszczania postów