kolego plyn do wspomagania w naszych bmkach jest zielony!!!!Zamieszczone przez janek500
kolego plyn do wspomagania w naszych bmkach jest zielony!!!!Zamieszczone przez janek500
codziennie rano budzę się piękniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem :P
Może ori ale nie Shella bo ten jest czerwony
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
Problem z głowy ;D klapa śmiga jak nowa :D byłem na warsztacie , dolali mi płynu (czerwonego) , zbiorniczek znajduje sie między akumulatorem a błotnikiem i jest on jakby razem z całym mechanizmem pompki (przy prawym narożniku akumulatora ,obok bezpieczników) , najlepiej wymontowac akuś i pompke , dolać płynu po przechyleniu pompki i zamontować wszystko spowrotem , tak przynajmniej robili u mnie , pozdro . :598:
Ja bym uważał z dolewaniem ATF-a do tego układu.
Co do kolorów olejów - czerwony ATF, zielony - CHF11S (jeśli auto jest wyposażone w NIVO).
tanio nie będzie jak naprawić :/
ATF nie jest przeznaczony do klapy. Na upartego to można i wody nalać. Jestem przekonany, że chwilę by pochodziło, ale czy o to chodzi?
Są i układy bez NIVO i z CHF11S ;)
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
Z tego co pamiętam płyn w Poznaniu BMW Smorawiński :oops: buteleczka 350 ml płynu o nazwie HOERBIGER MOBIL-AERO-HFG HB92938-204 to jego specyfikacja + podkładki miedziane coś jeszcze dawali do zestawu tylko nie pamiętam co 180 zł. Odkręcasz pierwsza widoczna śrubę(na imbus ,,6") od góry i tam się dolewa płynu nie do żadnego zbiorniczka bo po co sobie komplikować dokładnie pamiętajcie o odpowietrzeniu przy teleskopie hydraulicznym.
Ciesze się jeśli mogłem pomóc
Poluzowawszy najpierw jedna śrubę otwierasz delikatnie i zamakasz klapę aż poleci płyn jeden wąż zamaka klapę drugi otwiera trzeba odpowietrzyć oba :P
![]()
Gaz to śmierć a my nie chcemy uśmiercać naszych aut!!
Bardzo Mądry Wybór
Witam.
Takie pytanko bo nie jestem pewien.
Czy jak będę miał odkręcony ten korek (śrubę) od dolewania płynu do pompy, to czy będę mógł zamykać klapę i otwierać.
Czy płyn nie wyleci mi przez otwór ?
Mam też problem z odkręceniem tej śruby od dolewania. Klucz zaczął mi się uślizgiwać, jakiś mięki materiał.
Ma ktoś pomysł jak to odkręcić ?
Ma ktoś taką śrubę na sprzedaż, w razie jak rozwalę swoją ?
Klopoty sie dopiero zaczna... Przy tak malym silowniczku kazda odchylka od normy jest zabojcza! Tak samo jak i cena tego silownikaZamieszczone przez HORNETT39
![]()
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
a jak odpowietrzyc?
Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."
I co mamy o tym sądzić? Koleś z którym rozmawiałem, który ma firmę wyspecjalizowaną w układach pompowych, hydraulice i pneumatyce powiedział mi, a właściwie to zadał pytania takie jak:
Jakie tam panują przeciążenia? -ŻADNE
Jakie są skrajne temperatury pracy? -ŻADNE
A więc on wlałby byle jaki mineralny. Jak chcę brać poprawkę na to, że pompa i układ są zaawansowane i olej ma nie tracić właściwości latami to kupiłby jakiś dobry olej syntetyczny do hydrauliki i tyle.
A ceny??
NP. http://www.sklep-grene.pl/product_in..._content=12908
Tyle, że trzeba by było poszukać opakowań 1L bo po co większe?
I w tym momencie mam dylemat i nie wiem kompletnie co mam o tym myśleć. W sumie koleś składa na co dzień systemy warte tyle co nasz BMW (zaczynając na E38 kończąc na F01)
Mam pytanie i chętnie usłyszę szczerą odpowiedź. Czy uszkodził już ktoś hydraulikę przez np. olej ATF? Jeżeli padną tutaj odpowiedzi ludzi którzy zalali to ATFem i uwalili w ciągu, powiedzmy roku hydraulikę to mi to wystarczy ;)
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!