Witam
Czy mógłby ktoś pomóc w odnalezieniu w realoem czujnika położenia klapy?
Pozdrawiam
Witam
Czy mógłby ktoś pomóc w odnalezieniu w realoem czujnika położenia klapy?
Pozdrawiam
czujnik masz przykęcony do klapy koło przyciski zamykania klapy
To mógłbym się domyślić, ale czy ta część jest wymienna? Bo nie reaguje po wciśnięciu zamykanie (zero reakcji pompy). Po kilku wciśnięciach pompa się załącza, ale w tryb otwierania
Sprawdź najpierw inpą czy da się odczytać informacje z tego czujnika w module HKL.
Miałem podobny przypadek i w module HKL był błąd zlepionych styków przekaźnika.
Okazało się, że faktycznie przekaźnik wewnątrz modułu miał zlepione styki(musiało zaiskrzyć i się zespawały). Mechanicznie rozdzieliłem styki i zaczęło to działać prawidłowo.
Dodatkowo pilniczkiem poczyściłem styki.
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
czujnik jest wymienny i jest rozbieralny, jest tam tylko magnesik który się przesuwa i czyszczenie załatwi sprawę, jeżeli to jego wina.
Jaki jest prawidłowy poziom oleju w zbiorniczku?? Ja dziś zalałem zbiornik na oko do 3/4 a po otwarciu i zamknieciu kalpy mam mniej niż połowe. Klapie trzeba pomóc sie otworzyć potem działa prawidłowo.
Wydaje mi się że jest na nim podziałka. Ja jak dolewałem też zalałem na full i mam teraz 3/4 zbiorniczka.
Link do dobrze znanej stronki i pliku na temat hydraulicznej klapy. Jest pokazane ile ma być oleju w zbiorniczku.
http://www.meeknet.co.uk/E38/E38_Hyd..._Boot_Info.pdf
Dziś rozebrałem ustrojstwo. Nie wiem o jaki przekaźnik chodzi? Nadal klapa nie chce się zamykać
Dla potomności porobiłem fotki
Czujnik położenia klapy. Śmieszne dziadostwo, a zarazem jakie proste.
A tak wygląda po rozbebeszeniu.
Rozłożyłem jeszcze przycisk u mnie przypalona ramka od żarówki, ale świeci.
Szczerze powiem, że jeszcze nie podłączałem kompa i chyba zaraz wybiorę się z laptopem jeszcze na moment czy coś będzie z błędami
Po sprawdzeniu INPą:
150 Control: Relay is defective at Closing
161 Rake switch or Cable Rake switch
Kabel raczej się nie uszkodził więc chyba będę musiał zakupić nowy przycisk i dodatkowo ramkę bo połałem do końca zaczep. Gdzie mogę znaleźć ten przekaźnik? Coś piszą w necie, że jest przy pompie
Ostatnio edytowane przez chiken ; 28-03-2015 o 17:18