można :)
można :)
To napisz cosik więcej :)
Wiem że na pewno trzeba normalne siłowniki wsadzić, ale jakiś sterownik, czy coś? Nic nie trzeba tam kotłować (oczywiście pomijam fakt demontażu pompy, przewodów i siłownika :) )
No i nie chciałbym pruć jakiejś elektryki, wręcz wszystko możliwie zostawić na miejscu, gdyby mi się odmieniło nagle i poczuł chęć ponownego posiadania wypasu heh.
Najprościej znaleźć kogoś kto chce przełożyć :) cały zestaw i ma ten sam kolor auta co Ty. Bo jak zamieniać to wszystko a więc całkowicie wymienić klapę.
A tak szczerze to co Cię w niej denerwuje? przecież hydraulika to jest kozak niesamowity. Jeżeli Cię denerwuje hałas to kup coś wygłuszającego jakąś matę itp. i obwiń ładnie silnik z pompą hydrauliki, miejsca na taki zabieg wystarczy a nie jest to raczej urządzenie, które potrzebuje jakiegoś chłodzenia itd.
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
Przekładać na pewno nie chce. Po pierwsze mam świeżo polakierowaną klapę (zrobiona na gładko :D ), a po drugie, tak jak pisałem wyżej, gdyby mi się odmieniło to chciałbym wsadzić to z powrotem.
Co mnie denerwuje? Najbardziej niezbyt szybkie działanie tego systemu. Zarówno otwieranie, jak i zamykanie, a że często korzystam z bagola, to na dłuższą metę mnie to zaczyna irytować. Hałas też przyjemny nie jest, ale na to jest sposób, taki jak napisałeś :)
demontujesz siłownik hydrauliczny, wymieniasz zawias i zakładasz zwykły siłownik gazowy, wyciągasz wtyczkę ze sterownika hydrauliki i reszta może zostać, jak będziesz chciał powrocić do systemu zakładasz wszystko z powrotem uzupełniasz olej który wycieknie przy demontażu siłownika i wszystko.
Oooo dzięki lockbud :)
A jeszcze powiedz mi gdzie ten sterownik się znajduje :P
sterownik jest nad pompą obok bezpieczników z prawej strony w bagażniku, biała puszka wielkości paczki papierosów.
Wszystko ładnie pięknie ale zawiasy są zupełnie inne i ani nie założysz zwykłego (oryginalnego) siłownika na fabryczny zawias hydrauliki ani nie zamienisz zawisów bo te nie podejdą pod klapę (inny rozstaw śrub).
Można jeszcze spróbować podjechać do sklepu gdzie handlują takimi siłownikami i może uda się dobrać jakąś alternatywę. Byleby idealnie pasowała średnica otworu siłownika do trzpienia w zawiasie (dolna część), jeżeli nie uda się dobrać to można podjechać do tokarza aby odpowiednią tulejkę dotoczył i wbił w nowy zamienny siłownik. Jest to ważne aby nie było luzu w tym miejscu,bo uszkodzi to oryginalny zawias i będzie do wyrzucenia gdy będzie trzeba założyć hydraulikę z powrotem.
Co do odłączenia samej hydrauliki można także wypiąć wtyczkę z silnika/pompy.
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
inny zawias o innych rozstawach śrub występował tylko z początku produkcji i to kolegi już nie dotyczy ze względu na jego rocznik auta, więc swobodnie wymienia zawias i siłownik, a co do odłączenia tylko silnika pompy to można ale po co ma działać cała elektronika klapy jak wypnie wtyczkę centralki i cały ststem przestanie działać. Problem może być tylko jeden przy samym otwarciu, klapa z hydrauliką w orginale nie ma odbojów podnoszących klapę po otwarciu na około 1cm i jeżeli nie uniesie rękką klapy w chwili otwierania efekt może być taki że się spowrotem zamknie, ale wystarczy zmienić te ograniczniki gumowe na odbojniki i powinno być ok koszt odbojników w aso około 50zł.
:) znowu dowiedziałem się czegoś nowego, rozumiem, że wszystkie te czary mary skończyły się w autach przed FL ok dzięki za info