Poka¿ wyniki od 1 do 5 z 5

W±tek: 740ia M62 448S1 - ¬le odpala po d³u¿szym postoju

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    E38 740ia
    Sk±d
    Ciemna Strona Mocy

740ia M62 448S1 - ¬le odpala po d³u¿szym postoju

Mam ma³y problem ze swoim Bmw E38 740ia 98r silnik 4.4 M62 (448S1).Mianowicie silnik ¼le odpala po nocy je¿eli temperatura jest poni¿ej 6-7st.Rozrusznik d³ugo krêci (kilka sekund) zanim silnik siê uruchomi (uruchamia siê od razu tzn. nie ksztusi siê ,nie przerywa itp. - wygl±da to tak jakby nie by³o iskry na wszystkich ¶wiecach, po kilku sekundach krêcenia ³apie) .Po uruchomieniu ma dosyæ d³ugie czasy wtr. ok. 9ms ,wiêc wnioskujê ,¿e go leje. s³ychaæ nawet ,¿e kilka razy wyleci mu zap³on zanim siê trochê nagrzeje i obroty spadn± po kilkunastu sekundach pracy do 600.Ogólnie silnik pracuje bez zarzutu.Pó¼niej nie ma ju¿ ¿adnych problemów z uruchomieniem nawet po 8 godzinnym postoju ³apie na strza³ od razu (chocia¿ czasy wtr. na ja³owym te¿ s± d³ugie 8-9ms).
    Dzieje siê tak tylko po d³u¿szym ca³onocnym postoju i je¿eli temp jest ni¿sza(6-7st.).
    Diagnozowa³em go Inpa i nie wykrywa ¿adnych usterek poza wy¿ej opisywanym wypadaniem zap³onów.Wszystkie czujnik temp. sprawne (wody i pow.) ¶wiece wymienione na nowe (NGK).Nie mam pomys³u gdzie w³o¿yæ rêce ,za co z³apaæ ,a irytuje mnie ta sytuacja.Podejrzewa³em przep³ywkê ,¿e w niskich temp. poprostu przek³amuje i st±d problem ,jednak wymieni³em na now± i dalej jest to samo.Co o tym my¶licie ? Mia³ kto¶ podobny problem ?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar sokó³
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    E32 750iL 1990r.
    Sk±d
    Wisznice
    Ja mam podobny problem i wykluczam przewody, cewki, ¶wiece. Ostatnio odpina³em czujniki temp. pow. dolotowego (te w tylnej cz¶ci kolektorów ss±cych) i nie zauwa¿y³em ró¿nicy w pracy silnika.
    Pytanie - czy silnik powinien pracowaæ inaczej na odpiêtych czujnikach?
    - czy w/wym. czujniki mog± odp. za nierówn± pracê w jesienne i zimowe poranki?
    Sorki, ¿e siê podpinam ale nie chcê ¶mieciæ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e38 740iA M60B40
    Sk±d
    Malechowo
    Powiem Ci tak-jezeli jakis czujnik ma wp³yw na prace silnika i po od³aczeniu go silnik nie wykazuje zadnych zmian w swojej pracy to moze byc walniety, ale tez czasami tego nie zauwazysz, bo np. roznica moze byc w spalaniu paliwa przez twoja jednostke napedow±, moze byc roznica w odczycie temp. silnika, co czasami jest powiazane ze soba.Ale jedno co z mojego doswiadczenie wywnioskowa³em to przy niskich temp. bardzo duzo silnikow ma problem z odpaleniem od ,,pierwszego kopyta".... Jesli bedziesz mia³ walniety zawor ktory nie pozwala sie cofac benzynie do zbiornika to tez zanim go poda do wtryskow minie troche czasu, przyczyna moze tez tkwic w samej pompie paliwa, bo jesli jezdzi³es czesto na rezerwie to mog³a stracic swoja wydajnosc.A wiesz 2 sekundy, 5 a 9 to roznica jesli chodze o krecenie motoru w celu jego odpalenia.Jak paliwo jest zimne to nie bedzie mia³o tak szybkiego zaplonu jak mieszanka ciepla, bo wiadomo ze pala sie opary,a nie sama ciecz palna.
    ...ther's no better way to flyy...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar sokó³
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    E32 750iL 1990r.
    Sk±d
    Wisznice
    Cytat Zamieszczone przez MichalV8
    bardzo duzo silnikow ma problem z odpaleniem od ,,pierwszego kopyta"....
    Sêk w tym, ¿e czas krêcenia praktycznie nie odbiega od normy pali za pierwszym razem. Problem pojawia siê ju¿ po rozruchu i trwa to czasem nawet oko³o dwóch min., obroty faluj±, silnik balansuje nie raz na granicy zga¶niêcia. Dobrze reaguje na otwarcie przepóstnicy i chodzi równo a kiedy odpuszcze peda³ gazu to znów pojawia siê telepanie i chwile musi to potrwaæ.
    W pi±tek jestem umówiony na komputer, mo¿e on co¶ wyka¿e i odrazu dam znaæ.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Witaj sokó³ - czy po tylu latach uda³o Ci siê znale¼æ przyczynê prychania o zimnym poranku?
    Nein! Mein Schnitzel!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •