Mam ma³y problem ze swoim Bmw E38 740ia 98r silnik 4.4 M62 (448S1).Mianowicie silnik ¼le odpala po nocy je¿eli temperatura jest poni¿ej 6-7st.Rozrusznik d³ugo krêci (kilka sekund) zanim silnik siê uruchomi (uruchamia siê od razu tzn. nie ksztusi siê ,nie przerywa itp. - wygl±da to tak jakby nie by³o iskry na wszystkich ¶wiecach, po kilku sekundach krêcenia ³apie) .Po uruchomieniu ma dosyæ d³ugie czasy wtr. ok. 9ms ,wiêc wnioskujê ,¿e go leje. s³ychaæ nawet ,¿e kilka razy wyleci mu zap³on zanim siê trochê nagrzeje i obroty spadn± po kilkunastu sekundach pracy do 600.Ogólnie silnik pracuje bez zarzutu.Pó¼niej nie ma ju¿ ¿adnych problemów z uruchomieniem nawet po 8 godzinnym postoju ³apie na strza³ od razu (chocia¿ czasy wtr. na ja³owym te¿ s± d³ugie 8-9ms).
Dzieje siê tak tylko po d³u¿szym ca³onocnym postoju i je¿eli temp jest ni¿sza(6-7st.).
Diagnozowa³em go Inpa i nie wykrywa ¿adnych usterek poza wy¿ej opisywanym wypadaniem zap³onów.Wszystkie czujnik temp. sprawne (wody i pow.) ¶wiece wymienione na nowe (NGK).Nie mam pomys³u gdzie w³o¿yæ rêce ,za co z³apaæ ,a irytuje mnie ta sytuacja.Podejrzewa³em przep³ywkê ,¿e w niskich temp. poprostu przek³amuje i st±d problem ,jednak wymieni³em na now± i dalej jest to samo.Co o tym my¶licie ? Mia³ kto¶ podobny problem ?

Odpowiedz z cytatem