Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: [ elektryka] Bardzo szybkie pytanie odnosnie domykania szyb

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Polonez Caro

[ elektryka] Bardzo szybkie pytanie odnosnie domykania szyb

Witam,

Zakladam sterowanie centralnym zamkiem. Mam znaleźć domykanie szyb, zamykanie i otwieranie drzwi oraz podlaczenie pod migacze. Moj rok to 1991.. Kto robil juz cos takiego i ma pojecie jakie kolory odpowiadaja jakim funkcjom i gdzie sie najlepiej wpinac? W drzwiach, czy kolo modulu komfort na przykład ? Moze ktos ma jakis schemat?

Pozdrawiam

Leszek VIP Vip Awatar siudema
    BMW
    było e32 m30b35 II89r będzie ...?
    Witam ,zakładałem jakiś czas temu także kolorów nie pamiętam ,ja podpinałem do wiązki wchodzącej do dźwi , a moduł mam w nogach kierowcy po lewej stronie ,jest tam sporo miejsca,do domykania szyb potrzebny dodatkowy przekaźnik ,powodzenia
    Lepiej stracić sekundę w życiu , jak życie w ciągu sekundy

http://dachy-trzcinowe.pl/

Zaawansowany Użytkownik
    Interesuje Cię wtyk X255. Jeden pin sterowany plusem do otwierania (nr 16) i jeden pin sterowany plusem do zamykania (7). Domykanie szyb i dachu w E32 zrealizowane jest poprzez dłuższe przytrzymanie sygnału zamykania (7). Można jeszcze dorzucić Deadlock (7 i 16 razem)i zapalanie światła po otworzeniu zamka z pilota (2).

Potrzebne szczegóły są tu:

http://bmwe32.masscom.net/johan/remo...e_locking.html

Interesuje Cię tylko pierwsza część artykułu, która kończy się na drugim czarno-czerwonym schemacie.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Polonez Caro
    Witam ponownie, no wiec tak:

Na schematach sie szczerze mowiac nie znam, nie potrafie sie w nich polapac ;/.. Wbijalem sie igla w poszczegolne kable i probowka sprawdzalem kiedy sie pojawi impuls przy zamykaniu i przy otwieraniu. W drzwiach sa takie 4 wtyczki po 2 kable przy samej gorze. 2 od dolu posiada dwa kable, siwy oraz bialy. Siwy zamyka drzwi, bialy otwiera. Normalnie podpielem sie pod centralke i zamykalem i otwieralem auto pilotem. Aczkolwiek ten siwy zamyka tylko na raz.. ktory kabel bedzie odpowiadac za ryglowanie? No i ktory kabel to bedzie ten od domykania szybek? Bylbym wdzieczny za fotke ze strzaleczka :)..

Aha, czy szyby zawsze sie beda domykac? Kiedy ja bede chcial szyberdach uchylony otworzyc? Myslalem ze to bedzie tak ze jak wcisne to sie zamknie.. a jak przytrzymam to sie zarygluje i zamkna szyby i to by bylo najlepsze..

I ostatnie pytanie, czy e32 posiadaja w module rowniez opcje otwierania wszystkich szyb na raz? Ktos mi kiedys mowil ze ma to w pilocie..

P.S. Ze zdjec wynika ze zeby dostac sie do x255 to musze caly panel gdzie sa moduly rozebrac?

Pozdrawiam :)

BMW
    najpierw pokaż co montujesz :x

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Polonez Caro
    http://allegro.pl/item784579695_ster..._2_sztuki.html

Taki sobie prosty, nie bede mial auta dluzej jak rok a gwarancja jest na dwa. Poprostu nie mam ochoty zima chuchac w zamek zeby go otworzyc :D pozatym to w sumie fajna sprawa miec auto na pilot :) w fiacie zamontowalem bez problemu, w sumie w bmw tez juz bym to zrobil bo wszystko dziala.... oprocz domykania szyb i to jest moj problem :)

BMW
    no to prawie to samo co montowałem(różnica w nazwie)ale technicznie są jak bliźniaki (z chin) jutro jak (jak zdążę )opiszę ktury gdzie wpiąć

Zaawansowany Użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez Aru89
    ktory kabel bedzie odpowiadac za ryglowanie?
    siwy i biały (jednocześnie).

No i ktory kabel to bedzie ten od domykania szybek?
    siwy (zasilany dłużej (kilkanaście sekund)).

Aha, czy szyby zawsze sie beda domykac? Kiedy ja bede chcial szyberdach uchylony otworzyc? Myslalem ze to bedzie tak ze jak wcisne to sie zamknie.. a jak przytrzymam to sie zarygluje i zamkna szyby i to by bylo najlepsze..
    To zależy tylko i wyłącznie od alarmu, który dołożysz.

I ostatnie pytanie, czy e32 posiadaja w module rowniez opcje otwierania wszystkich szyb na raz? Ktos mi kiedys mowil ze ma to w pilocie..
    ja sobie coś takiego dorobiłem ale wymaga to zbudowania samodzielnie urządzenia które włączy zasilanie w GM i potem zasymuluje naciskanie przycisków. Fabrycznie nie ma takiej opcji.

P.S. Ze zdjec wynika ze zeby dostac sie do x255 to musze caly panel gdzie sa moduly rozebrac?
    Tak. Rzeczywiście łatwiej przy drzwiach - to te same kable tylko drugi ich koniec.

BMW
    [quote="skalpel"]
    ktory kabel bedzie odpowiadac za ryglowanie?
    siwy i biały (jednocześnie).

No i ktory kabel to bedzie ten od domykania szybek?
    siwy (zasilany dłużej (kilkanaście sekund)
    dokładnie 20s przez przekaźnik bo sygnał (-)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Polonez Caro
    dzisiaj rano sie obudzilem i do mnie dotarlo.. przekaznik.. podaje prad na drugi kabel jest w pierwszym jest prad.. to trzeba polaczyc siwy i bialy przekaznikiem hah.. wchodze i sie okazuje ze juz to napisaliscie :D

Hmm to juz przy okazji spytam, bo mnie sie automatycznie po kliknieciu podnosi i zamyka tylko szyba od kierowcy i szyberdach.. A inne szyby musze trzymac dlugo.. Wiecie moze o co chodzi?

I ostatnie pytanie, przy otwieraniu drzwi zeby sie zapalalo samo swiatlo. To chodzi o to ze jak jest lampka ustawiona na pozycje swieci przy otwartych drzwiach, tak?

A na koniec taki bonus. Czy ktos wie ktory to bylby kabel przy komforcie, ten siwy i bialy.. ale zeby nie sciagac calego modulu i go rozkrecac.. tylko wpiac sie tam gdzie jest zwinietych tych ze 150 kabli w calosc. W sumie prawie kazdy ma inny kolor. Tam moglbym wpiac ladnie centralke i miec ja pod kanapa. Byloby to swietne rozwiazanie :)

P.S. Ryglowanie zrobie z zamykaniem szyb. A zwykle zamykanie zrobie guzikiem otwierajacym bagaznik/wlew paliwa.. Mam nadzieje tylko ze on podaje +12v.. a nie minus jak domykanie drzwi. . Sprawdze dzisiaj..

Uprawnienia umieszczania postów