Poka¿ wyniki od 1 do 4 z 4

W±tek: W jakich sytuacja komputer nie znajdzie b³êdów

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK

W jakich sytuacja komputer nie znajdzie b³êdów

W zwi±zku z ciekaw± sytuacj± w moim autku (nie poddam siê :D) przyszed³ mi pomys³ na taki temat.

Uszkodzenia jakich podzespo³ów komputer mo¿e nie znale¼æ lub na 100% nie znajdzie. O jakich uszkodzeniach nie dowiemy siê bezpo¶rednio z diagnostyki komputerowej?

Ja s³ysza³em od mechanika, ¿e nie zg³asza³ kiedy¶ w 744 b³êdu czujnika temperatury cieczy ch³odz±cej.

Czy np. zapchany wtrysk mo¿e pozostaæ bez reakcji DME? Uszkodzona sonda lambda mo¿e nie zg³aszaæ b³êdu?

piszcie jak najwiêcej, z zaznaczeniem czy fakt z w³asnego do¶wiadczenia, czy "s³ysza³em ¿e"...

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    BMW 7系列
    Sk±d
    ワルシャワ
    Dziwny temat... Nie jestem specem od diagnostyki, ale z tego co widzia³em - te programy sczytuj± po prostu dane (w stylu: czy/jakie pojawia siê napiêcie) z ilu¶ tam czujników - i wszystko w temacie.

Wiêc raczej nale¿a³oby zapytaæ: z jakich czujników mo¿liwy jest odczyt - i przyj±æ, ¿e poza t± list± ¿adna wiêcej informacja przez komputer do nas nie trafi.

Osobn± rzecz± jest, ¿e przyczyn danego wskazania mo¿e byæ wiêcej ni¿ jedna - interpretacja odczytów nale¿y do "diagnosty"...
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Sprawa jest prosta.

Sterownik (niewa¿ne jaki) wy³apie b³±d je¶li jakikolwiek obwód jest zwarty/otwarty i jak zak³adane warto¶ci s± poza tolerancj±.

Sonda? Mo¿e byæ. B³±d wy³apie jak bêdzie zawrcie na grza³ce, otwarty obwód albo za ma³a zmiana. To wszystko.

Dok³adnie to samo tyczy siê PDC, ABS, DME i innych

Ca³y pic polega na tym ¿eby dobrze zinterpretowaæ to, co tester pokazuje. Wielokrotnie powtarzam. Brak b³êdów to nie koniecznie brak problemów
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar makister
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    BMW 728iA '98
    Sk±d
    okolice £eby
    Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    Ca³y pic polega na tym ¿eby dobrze zinterpretowaæ to, co tester pokazuje. Wielokrotnie powtarzam. Brak b³êdów to nie koniecznie brak problemów
    no w³a¶nie...ja ostatnio podejrzewa³em u siebie problem z przep³ywk±,¿aden komp (serwisy bosch-czyt. pracownicy bosch :/ ) nie wykryli probelmu...kolega,posiadaj±cy sprzêt 3 razy dro¿szy od mojego auta po jaki¶ dziwnych cyferkach ;D stwierdzi³ od razu (nie by³ informowany o moich problemach) o nieodpowiednich parametrach przep³ywomierza... tak¿e od teraz uwa¿am-sprzêt to 50% sukcesu,zdolny diagnostyk to kolejne 50%...

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •