Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 25

W±tek: [mechanika] ZONK! Nie ma b³êdów a silnik siê buja....

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK

[mechanika] ZONK! Nie ma b³êdów a silnik siê buja....

Czy kto¶ ma pomys³ co jeszcze dzia³aæ ¿eby ta moja V8 zagra³a jak nale¿y??

Dzisiaj sprawdzi³em kompresjê NA CH£ODNYM SILNIKU, wysz³a równiutka na wszystkich garach (0,3 bar mniej na jednym), cewki, ¶wice, fajki, sondy, czujnik wa³ka, czujnik temp. wody, wtryski.... nie ma ¿adnego b³êdu na kompie (profesjonalne urz±dzenie diagnostycznie, nie laptop z interfejsem!).

Kilkukrotne w miêdzyczasie kasowanie adaptacji i b³êdów, ca³y dzieñ zszed³ u do¶wiadczonego mechanika.

Przy robieniu wtryskow wyszlo przy okazji ze byla odpiêta jaka¶ ma³a rureczka z ty³u i ³apa³ lewe powietrze dokladnie z tej strony gdzie byly misfire (metod± samostartu tego nie wykry³em, zupelnie przypadkowo zobaczyli¶my t± rurkê). Przedmuchane zosta³y wtryski i zamienione stronami lewa-prawa (wtryski byly i tak czy¶ciutkie, ¶wiece piêkne po obu stronach identyczne)

Teraz przynajmniej nie ma ju¿ ¿adnych b³êdów (a byl m.in. 2x misfire) ale silnik dalej siê chybocze (chocia¿ mniej, ale to nadal ten sam problem który trapi mnie ju¿ prawie rok)

Sorry za ba³agan w po¶cie, jutro to uporz±dkujê, na szybko to pisze bo padam do ³ó¿ka :D

Proszê Was o jakie¶ podpowiedzi - powró¿cie trochê z fusów bo komputer ju¿ nic nie powie.

A mo¿e to DME pad³o ??

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar cutthr0at
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    735i 99'
    Sk±d
    Bedford

a mo¿e kable?, u mnie tak siê dzieje nie ma kodu b³êdów na kompie, ale jak ¶ci±gnê os³onê (tam gdzie jest komp) i np. poruszê wi±zk± przy DME(lekko docisnê, jakikolwiek ruch) to zmienia siê praca silnika(zaczyna nim bujaæ i nierówno chodzi). Na razie pospina³em opaskami i czekam na nowe kable.
    Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 29-07-2015 o 08:59

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    RockR a czy go¶æ który bada³ Ci silnik tym profesjonalnym sprzêtem sprawdzi³ czy Twoje wtryski nie robi± sobie korekty? Je¶li ma tak profesjonalny sprzêt to powinien to sprawdziæ, je¶li masz dobre ¶wiece, cewki, fajki i reszta jest ok ( a zak³adam ¿e tak jest ) to mo¿e wina le¿eæ po stronie wtrysków, zapytaj swojego speca od kompa czy sprawdza³ wtryski i czy czasem nie ma na nich korekty czasu wtrysku.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Czy o to chodzi?

Takie nastawy wskazywa³a INPA jakie¶ 2 miesi±ce temu

Nie mam pojêcia jak mia³ sprawdziæ korektê. Jak to zrobiæ? Trzeba rozbieraæ spowrotem listwê wtryskow± czy wystarczy podpi±æ komputer/diagnoskop i to zresetowaæ?? Podjadê do Niego za parê dni znowu na komputer bo tak siê umówili¶my i musze wiedzieæ co mu powiedzieæ konkretnie :)

PS. cutt, mo¿e to g³upie pytanie ale którêdy siê dobraæ do DME??

Cytat Zamieszczone przez RockR
    nie ma ¿adnego b³êdu na kompie (profesjonalne urz±dzenie diagnostycznie, nie laptop z interfejsem!)
    Czym siê charakteryzowa³ ten "profesjonalny" komputer? Jaki program?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Bo to by³ diagnoskop a nie laptop ;)

http://www.allegro.pl/item778363664_...nch_x_431.html

identyczny.

Ma kto¶ jeszcze jaki¶ pomys³ ??

1. poduszki pod silnikiem
    2. przewody DME / DME
    3. b³êdna korekta wtrysków

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar oizo_pl
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    e65 730d indi.
    Sk±d
    Gliwice
    ja tez tak mam ale wtedy jak mi auto jest stoji 2dni i jest mokro i zimno ale pózniej jest ok:P
    bylo:P e32 735 automat e34 525 td automat e36 320i e36 323i automat e38 740i automat e39 528i automat ,
    obecnie e39 520i , e39 520i 400 tys km ig³a :) e65 730d individual

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar cutthr0at
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    735i 99'
    Sk±d
    Bedford
    Czy o to chodzi?

Obrazek

Nie mam pojêcia jak mia³ sprawdziæ korektê. Jak to zrobiæ? Trzeba rozbieraæ spowrotem listwê wtryskow± czy wystarczy podpi±æ komputer/diagnoskop i to zresetowaæ?? Podjadê do Niego za parê dni znowu na komputer bo tak siê umówili¶my i musze wiedzieæ co mu powiedzieæ konkretnie :)

U mnie znajduje siê w tym miejscu, za silnikiem masz taka wi±zkê w gumowej os³onie i ona biegnie do skrzynki z komputerami.

U mnie praca silnika wygl±da tak :

http://www.youtube.com/watch?v=4Dfzej0-sYw

Jak docisnê kable do góry to pokazywane warto¶ci zaczynaj± siê zmieniaæ np. warto¶ci 1,3,8 cylindra spadaj± do zera wtedy silnik zaczyna siê trz±¶æ czasami niektóre warto¶ci zaczynaj± siê zwiêkszaæ w nieskoñczono¶æ i wtedy silnik przechodzi w tryb awaryjny.

A tak przy okazji co oznaczaj± te warto¶ci pracy silnika w INpie i czy ma kto¶ mo¿e podrêcznik do inpy albo cokolwiek co mog³o by pomóc w pracy z tym programem.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Czy o to chodzi?

Obrazek

Z tego co widaæ to Twoje wtryski 2 miesi±ce temu "la³y" sobie jak chcia³y, masz korektê prawie na ka¿dym wtrysku wiêc silnik nie bêdzie Ci chodzi³ równo, je¶li chodzi o przyczynê mo¿e byæ ich wiele - najczê¶ciej zu¿ycie jaki¶ podzespo³ów lub czê¶ci. Podejrzewam ¿e teraz mo¿esz mieæ jeszcze gorzej.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    ale jak przywróciæ poprawne ustawienia tym wtryskom? ¯eby la³y po równo... ?? A mo¿e la³y tak przez to lewe powietrze?? A teraz jest równo tylko np. poduszki pod silnikiem siê zniszczy³y przez rok nierównej pracy? No i jakich podzespo³ów zu¿ycie masz na my¶li?

Cutt, u Ciebie s± podobne ró¿nice jak u mnie tyle tylko, ¿e nie regularne (po ró¿nych stronach). Dziêki za porz±dnego posta! ;) Tylko kurcze nie ³apie jak siê dostaæ do tych kabli, u mnie w tym miejscu jest po prostu dziura, a po drugiej stronie bezpieczniki. Zaraz jeszcze zajrzê pod mache, który Ty masz rok?

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •