Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: WSPOMAGANIE - E38 730D PO LIFCIE

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Ja mam problem ze wspomaganiem taki że czasami mi szarpie przy skręcie i gazowaniu, myślałem ze pasek się ślizga, ale po wymianie to samo, wymieniłem też płyn i dalej nic. ostatnio zastanawiałem się nad tym że to sterwotronik i przecież jest regulator siły działania wspomagania i może on szwankuje. co wy na to?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    735 M62TUB35
    Co prawda nie mam servotronika w swoim aucie, ale zastanawia mnie czy jeśłi już on jest to powinien też wystpować czujnik skrętu (ustawienia kierownicy) możliwe, że to on jest powodem większości niedomagań. Ma ktoś wogóle gdzies jakiś rysunek podglądowy poszczególnych elementów tego typu układu kierowniczego?

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    ja myślałem że czujnik skrętu jest do kontroli trakcji, ale kto wie?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    735 M62TUB35
    Owszem jest tak jak myślisz, ale np przy wspomaganiach typu ESP (opel) VW ważny jest też bardzo właśnie czujnik kąta skrętu. Jego niesprawność lub zle ustawienie zbierzności, przestawienie kierownicy itp powoduje nieprawidłowości w działaniu wpomagania. Nie bawiłem się w BMW tym, ale może warto było by sie dokładnie wywiedzieć co i jak.

Danek25, servotronic nie współpracuje z czujnikiem skrętu.

Zaawansowany Użytkownik Awatar max
    BMW
    E38 730D
    I ciągle cisza a kierownicą trzeba kręcić :( Jak kupiłem auto nie cały rok temu tak jak kolega kręciłem kierownicą leciuteńko, a teraz ciągle tak samo i nie za lekko co przekłada się na złe prowadzenie auta bo trzeba trzymać kierownice i być przygotowanym na użycie jakieś tam siły .

Ja też wymieniłem płyn na jakiś bdb i dalej dupa :)

Zastanawiam się nad regeneracją pompy ale nie chciał bym paść na zbędne koszta ! Można jeszcze zregenerować przekładnie i pewnie pół auta ale czy to coś da ????????????
    Wolał bym naprawić konkretnie to co trzeba a nie wszystko jak leci aż może stanie się cud !

Generalnie w każdej 7 miałem dokładnie to samo i nigdy tego kłopotu się nie pozbyłem :( Może lepiej wskoczyć do merca lub audi i nie mieć takich idiotycznych problemów ??? 8/

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez max
    Ja też wymieniłem płyn na jakiś bdb i dalej XXX :)

Zastanawiam się nad regeneracją pompy ale nie chciał bym paść na zbędne koszta ! Można jeszcze zregenerować przekładnie i pewnie pół auta ale czy to coś da ????????????
    Wolał bym naprawić konkretnie to co trzeba a nie wszystko jak leci aż może stanie się cud !

Generalnie w każdej 7 miałem dokładnie to samo i nigdy tego kłopotu się nie pozbyłem :( Może lepiej wskoczyć do merca lub audi i nie mieć takich idiotycznych problemów ??? 8/
    Deaktywacja servotronika nie ma nic wspolnego z pompa wspomagania lecz z elektryka auta, jesli pompa pracuje rowno i cicho to daj sobie spokoj z regeneracja- max bedziesz sie musial przejechac na jakiegos spota w okolicy dolnego slaska to uruchomimy twoj tronic ;)
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Vip Vip
    BMW
    E38- 740D 1999r.p.
    Boss'u szkoda że nie dzielisz się tą wiedzą na forum :( Ułatwiło by to życie wielu ;D

Zaawansowany Użytkownik Awatar max
    BMW
    E38 730D
    Piszesz Bossu jak byś chciał mnie zobaczyć we Wrocławiu już nie długo :) ?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 730i m30, E38 740i m62tu
    Kiedyś po uruchomieniu zimnego auta mi też zaczęło ciężko chodzić wspomaganie. Odrazu podpiełem pod inpę i jedyny błąd jaki miałem, to czujnika kąta skrętu. Dodam, że 2 dni wcześniej kasowałem wszystkie błędy na kompie i go tam nie było. To był tylko jednorazowy wybryk. Od kilku miesięcy wspomaganie chodzi dobrze, na kompie też zero błędów. Nie mam pewności czy czujnik ten jest odpowiedzialny za działenie servotronica, ale wydaję mi się że pasowało by dokładnie sprawdzić taką opcję.

Uprawnienia umieszczania postów