Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: fotoradar

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Napiszę pewną ciekawostkę dotyczącą fotoradarów wystawianych przez straż miejską tzw " śmietników"

Jakiś czas temu moja szwagierka przekroczyła prędkość w małej miejscowości w gminie Polanów koło Koszalina, zdjęcie zrobił śmietnik o tyle perfidnie że ustawili go na 51 km/h, których oczywiście na liczniku nie widać, jechała 50 km/h ale śmietnik wykrył 51 i zrobił fotę. Przyszedł mandat i punkty.

Moja dociekliwa szwagierka wklepała ze zdjęcia nazwę fotoradaru który zrobił zdjęcie , odnalazła producenta i zadała kilka pytań , jednym z nich było - czy fotoradar posiada granicę błędu i ile ona wynosi, okazało się że posiada i wynosi ona +- 3 km/h. Tak więc moja szwagierka mogła jechać mniej lub więcej. Zabrała się za wertowanie ustaw o fotoradarach w kodeksach i w dziennikach. Okazało się że straż miejska lub gminna MUSI posiadać zezwolenie na wystawienie Fotoradaru w konkretnym dniu w konkretnej miejscowości wydane przez właściwego KOMENDANTA POLICJI któremu podlega dany teren.

Cwana szwagierka napisała pismo do Szanownej Straży z prośbą o przesłane zezwolenia na wystawienie radaru z danego dnia. Po tygodniu dostała odpowiedz:

" Szanowna Pani dziękujemy za kontakt, prosimy o rozważniejszą i wolniejszą jazdę samochodem w terenie zabudowanym, wystawiony mandat został anulowany z powodu zbyt niskiego przekroczenia dopuszczalnej prędkości" - jakoś tak to szło :-)

Nie posiadali takiego zezwolenia i z tego co dowiedziała się moja szwagierka rzadko kiedy takowe posiadają.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Nie wiem czy coś się zmieniło ze zwykłymi radarami ale z nimi jest tak samo. Dostają pozwolenie od góry na skorzystanie z niego w danym miejscu i czasie.
    Gdy Niebieski Pan zatrzyma auto, można zażądać ważnej legalizacji Urzędu Miar i Wag na daną suszarkę i wydruku prędkości a także potwierdzenie zezwolenia na używanie radaru.
    Jeżeli nie udostępnią, któregokolwiek dokumentu można im podziękować. O ile nic się prawnie nie zmieniło co do legalizacji to nie jestem pewien na 100% co do wydruku z radaru ale najprawdopodobniej nadal tak jest, że dopiero wydruk jest prawdziwym, formalnym dokumentem potwierdzającym przekroczenie prędkości.

Wiadomo, że walka z nimi ma swoje konsekwencje więc lepiej walczyć gdy do ugrania jest coś dużego.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745iLi320i
    może ktoś podać linka do tego wyroku bo nie mogę znaleźć??

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Też nie mogę się doszukać ale tutaj znalazłem coś ciekawego ;D
    http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=50113

Próbował ktoś z Was takiego numeru?? ;D

W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745iLi320i
    Cytat Zamieszczone przez BOSS
    zapadl wyrok w sadzie najwyzszym mowiacy mniej wiecej
    Mógłbym prosić o dokładne dane gdzie o tym czytałeś/słyszałeś??

Bardzo istotne. Jechaliśmy z klubem nad morze i dostało już kilku fotki. Jeśli dasz namiar i będzie sie na czym oprzeć to stawiam piwo ;) W tej chwili jestem po przeglądzie wyroków SN i nic takiego nie znalazłem w tym roku. :?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745iLi320i
    http://forumprawne.org/prawo-wykrocz...radary-62.html

tu znalazłem kilka aktualnych wskazówek co do doręczania zawiadomienia oraz o terminach.

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul...za_mandat.html

ciekawe :D

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Bardzo fajne informacje. Poradzicie sobie jak będziecie czegoś potrzebować to zadzwoń do mnie z grubsza opiszę jak wygląda sprawa według litery prawa a co Ci będą wciskać trepy w mundurkach. Ja bym ich olał, osobiście mam zwałę na każdy taki mandat jaki dostałem. Napisałem jedno konkretne pismo całą reszta co od nich przychodzi trafia do kosza. Oczywiście zawsze czytam bo to niezła komedia jest ;D jak byście zobaczyli co niektórzy wypisują za bzdury... (mówię o straży gminnej)

Vip Vip Awatar Johnny_Bravo
    BMW
    750i
    Powiem wam tak panowie

dnia 7.04.2010 zostałem trafiony na moście Górczyńskim w Poznaniu przy prędkości 81km/h (normalnie tam jest 80km/h ale w tym dniu było ograniczenie do 40km.h)

dzisiaj o 10:05 rano dzwonek do drzwi , a tu niespodzianka poborca skarbowy z US .... albo siano albo naklejamy naklejki i wchodzimy na konto.....

wiec fakty

07:04:2010 mandat
    19.05.2010 tytuł wykonawczy w US
    08:06:2010 poborca w domu i zapłata 500zł mandat + 30zł koszty egzekucyjne

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Trzeba było warknąć i kopnąć w dupę. Na jakiej podstawie tytuł wykonawczy?
    Przyjąłeś jakiś mandat? Jeżeli nie idź na policję zgłoś wyłudzenie a do US do dyrektora zrobić jazdę. Do mnie kiedyś komornik przyszedł zabrać mi auto za 200zł mandatu, na jego szczęście spier... zanim zdążyłem dojechać do domu (dostałem telefon, że siedzi).
    Za 200zł bez ostrzeżenia, przypomnienia, wezwania bez niczego baran przyszedł zabrać mi auto wartości 25tys zł... ale miałem nerwa w tedy...

Co do poborcy kolego to jakaś kpina. Na nich uważaj bo to większe złodzieje do strażników.
    Ostatnio ojcu zablokowali konta za 100zł które zapłacił terminowo w ciągu 7dni i to zablokowali firmowe konto 8/ to w jakim kraju żyjemy to jest szczyt szczytów.
    A wiem doskonale, że historie nie są odosobnione!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745iLi320i
    Johnny_Bravo, podpisałeś mandat, wiec to dotyczy postępowania już zakończonego... choć szybko się uwinęli. Musiałeś dostać powiadomienie o tytule wykonawczym i odebrać.

-czas na zapłacenie mandatu to chyba 7 dni
    -przekazanie dalej i po miesiącu +7 dni mogą wystawić tytuł.
    -wtedy najlepiej zapłacić... bo właśnie z tytułem może ktoś przyjść itp.

Co do fotoradarów - kto z was wie dlaczego kąt, ustawienie jest tak ważne?? Nie jest czasami tak, ze błąd pomiaru rośnie, gdy jest nieprawidłowo ustawione?

Zainteresowała mnie odległość od jezdni, nie mogę teraz znaleźć ale jest mowa o 1,5m. Co się stanie, jeśli fotoradar jest dalej lub bliżej jezdni??

Uprawnienia umieszczania postów