-
Początkujący Użytkownik
Odgrzeje trochę kotleta, aczkolwiek może to komuś pomoże i rozwieje wątpliwości. Kilka dni temu dokładałem taką kierownicę do polifta. Mi się udało dorwać fajny komplet. Kierownica + taśma + wiązka i przełączniki. Zestaw pochodził z poliftowego E39 i pasował bez problemu. Czas operacyjny jakieś 30min.
1. Odkręcamy poduszkę 2x Torx T30

2. Wypinamy poduchę i odkręcamy kierownicę nasadką 16mm

3. Odkręcamy krzyżakiem plastikowe osłony. Po jednej śrubce od dołu i góry.

4.Górną część delikatnie szarpiemy jednocześnie do góry i do siebie. Do dolnej najlepiej odblokować regulacje kierownicy, żeby przełożyć dźwignię. Odkręcamy taśmę 4x torx T25 i odpinamy wtyczki.

Tu różnica między taśmą do wersji z grzaniem i bez. Doszła dodatkowa 2 pinowa wtyczka z przodu i z tyłu.

W moim zestawie sprzedawca dorzucił mi oryginalną wtyczkę do zasilania, którą wpinamy w taśmę. Wrzucę fotki, może komuś numery coś pomogą w dobraniu jej, albo przynajmniej w rozmieszczeniu plusa i masy.

5. W poszukiwaniu zasilania. Miałem nadzieje, że pod maską zobaczę w miejscu bezpiecznika F36 zobaczę gotowy pin i wszystko zamontuje "po bożemu", aczkolwiek u mnie tak nie było, więc póki co jest tak, jak jest w miarę schludnie, jak będę miał naddatek czasu to może to zmienię. Ja ukradłem prąd z tej wtyczki, 3 czerwone kable to stały plus, zielony i fioletowy to plus po zapłonie. Ja wybrałem po zapłonie, dorzucając jeszcze dodatkowo bezpiecznik 10A. Co do kolorów, jak to w BMW brązowy to masa, zielony z czarnym paskiem to plus. Masę zarobiłem konektorem oczkowym i podpiąłem przy module EWS. Dołożoną wiązkę przyłączyłem do starej i wszystko ułożyłem jak było.

Jakby ktoś nie miał wtyczki to podrzucam zdjęcie gdzie plus i masa wychodzą z taśmy.

6. Składamy wszystko do kupy i gotowe. Pamiętajcie tylko o wpięciu wtyczki do prawego panelu z multifunkcją na poduszce.

Zobaczymy jak w zimie będzie spełniała zadanie :)
Uprawnienia umieszczania postów