Te dwa przewody są wpięte w taśmę kierownicy i wchodzą w kolumnę kierownicy, są obcięte nie ma na nich wtyczki. Reszta pasuje. Tylko te dwa kable.
Okazało się ze jest gotowa wtyczka. Czyli okablowanie z głowy. Teraz gdzie szukać bezpiecznika ?
Te dwa przewody są wpięte w taśmę kierownicy i wchodzą w kolumnę kierownicy, są obcięte nie ma na nich wtyczki. Reszta pasuje. Tylko te dwa kable.
Okazało się ze jest gotowa wtyczka. Czyli okablowanie z głowy. Teraz gdzie szukać bezpiecznika ?
Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 10-04-2017 o 09:34 Powód: Edytuj swoje posty zamiast pisać jednego pod drugim.
e38 728, E39 523, E53 3.0i
No to jeden to +12V możesz puścić przez bezpiecznik nie pamiętam tylko jaki numer zobacz z rozpiski. drugi to Masa. Samo załączanie grzania i obsługa termostatu w kierownicy odbywa się przez ten moduł o którym wspominałem wcześniej. Tak dla ciekawostki fajera nagrzewa się do 36 stopni i sterowana jest sygnałem PWM.
Mam. numer 36 jest pod maską 10A - oczywiście musisz go dołożyć.
Ok, wszystko gra. Grzeje aż miło. Nie spodziewałem się że w X5 bedzie już gotowa instalacja, jak jest u Nas w e38 ? Jest też gotowe to czy trzeba przerabiać ?
Była gotowa instalacja z bezpiecznikiem?
Tak, była gotowa instalacja, nawet kabelek był zarobiony. Kolega może się orientuje, w tej X5 są elektryczne fotele, na panelu jest włącznik do ich grzania ale nic sie nie dzieje po naciśnięciu. Jak sprawdzić czy te fotele są grzane ?
zajrzyj za fotel od spodu powinien lecieć kabelek z oparcia 3 przewodowy
Ok jak odbiorę od lakiernika to zobaczę. Czyli te kable odpowiedzialne za grzanie nie są kostce ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
e38 728, E39 523, E53 3.0i
Też są w kostce ale tam je widać po drodze. Weź sobie wds i zobacz pinout tej kostki. Wtedy zobaczysz czy masz przewod od podgrzewania fabrycznie.
Odgrzeje trochę kotleta, aczkolwiek może to komuś pomoże i rozwieje wątpliwości. Kilka dni temu dokładałem taką kierownicę do polifta. Mi się udało dorwać fajny komplet. Kierownica + taśma + wiązka i przełączniki. Zestaw pochodził z poliftowego E39 i pasował bez problemu. Czas operacyjny jakieś 30min.
1. Odkręcamy poduszkę 2x Torx T30
2. Wypinamy poduchę i odkręcamy kierownicę nasadką 16mm
3. Odkręcamy krzyżakiem plastikowe osłony. Po jednej śrubce od dołu i góry.
4.Górną część delikatnie szarpiemy jednocześnie do góry i do siebie. Do dolnej najlepiej odblokować regulacje kierownicy, żeby przełożyć dźwignię. Odkręcamy taśmę 4x torx T25 i odpinamy wtyczki.
Tu różnica między taśmą do wersji z grzaniem i bez. Doszła dodatkowa 2 pinowa wtyczka z przodu i z tyłu.
W moim zestawie sprzedawca dorzucił mi oryginalną wtyczkę do zasilania, którą wpinamy w taśmę. Wrzucę fotki, może komuś numery coś pomogą w dobraniu jej, albo przynajmniej w rozmieszczeniu plusa i masy.
5. W poszukiwaniu zasilania. Miałem nadzieje, że pod maską zobaczę w miejscu bezpiecznika F36 zobaczę gotowy pin i wszystko zamontuje "po bożemu", aczkolwiek u mnie tak nie było, więc póki co jest tak, jak jest w miarę schludnie, jak będę miał naddatek czasu to może to zmienię. Ja ukradłem prąd z tej wtyczki, 3 czerwone kable to stały plus, zielony i fioletowy to plus po zapłonie. Ja wybrałem po zapłonie, dorzucając jeszcze dodatkowo bezpiecznik 10A. Co do kolorów, jak to w BMW brązowy to masa, zielony z czarnym paskiem to plus. Masę zarobiłem konektorem oczkowym i podpiąłem przy module EWS. Dołożoną wiązkę przyłączyłem do starej i wszystko ułożyłem jak było.
Jakby ktoś nie miał wtyczki to podrzucam zdjęcie gdzie plus i masa wychodzą z taśmy.
6. Składamy wszystko do kupy i gotowe. Pamiętajcie tylko o wpięciu wtyczki do prawego panelu z multifunkcją na poduszce.
Zobaczymy jak w zimie będzie spełniała zadanie :)
Moim zdaniem jedna z lepszych modyfikacji w E38. Coraz chłodniej na dworze na pewno się sprawdzi :) Dobra robota