Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Podgrzewana kierownica.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 728, E39 523, E53 3.0i
    Te dwa przewody są wpięte w taśmę kierownicy i wchodzą w kolumnę kierownicy, są obcięte nie ma na nich wtyczki. Reszta pasuje. Tylko te dwa kable.

Okazało się ze jest gotowa wtyczka. Czyli okablowanie z głowy. Teraz gdzie szukać bezpiecznika ?
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 10-04-2017 o 09:34 Powód: Edytuj swoje posty zamiast pisać jednego pod drugim.

Zaawansowany Użytkownik Awatar winmediacenter
    BMW
    E38 740i

No to jeden to +12V możesz puścić przez bezpiecznik nie pamiętam tylko jaki numer zobacz z rozpiski. drugi to Masa. Samo załączanie grzania i obsługa termostatu w kierownicy odbywa się przez ten moduł o którym wspominałem wcześniej. Tak dla ciekawostki fajera nagrzewa się do 36 stopni i sterowana jest sygnałem PWM.

Mam. numer 36 jest pod maską 10A - oczywiście musisz go dołożyć.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Ok, wszystko gra. Grzeje aż miło. Nie spodziewałem się że w X5 bedzie już gotowa instalacja, jak jest u Nas w e38 ? Jest też gotowe to czy trzeba przerabiać ?

BMW
    E38 740i
    Była gotowa instalacja z bezpiecznikiem?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Tak, była gotowa instalacja, nawet kabelek był zarobiony. Kolega może się orientuje, w tej X5 są elektryczne fotele, na panelu jest włącznik do ich grzania ale nic sie nie dzieje po naciśnięciu. Jak sprawdzić czy te fotele są grzane ?

BMW
    E38 740i
    zajrzyj za fotel od spodu powinien lecieć kabelek z oparcia 3 przewodowy

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Ok jak odbiorę od lakiernika to zobaczę. Czyli te kable odpowiedzialne za grzanie nie są kostce ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW
    E38 740i
    Też są w kostce ale tam je widać po drodze. Weź sobie wds i zobacz pinout tej kostki. Wtedy zobaczysz czy masz przewod od podgrzewania fabrycznie.

Początkujący Użytkownik Awatar kubszo
    BMW
    E38 730d
    Odgrzeje trochę kotleta, aczkolwiek może to komuś pomoże i rozwieje wątpliwości. Kilka dni temu dokładałem taką kierownicę do polifta. Mi się udało dorwać fajny komplet. Kierownica + taśma + wiązka i przełączniki. Zestaw pochodził z poliftowego E39 i pasował bez problemu. Czas operacyjny jakieś 30min.
    1. Odkręcamy poduszkę 2x Torx T30

2. Wypinamy poduchę i odkręcamy kierownicę nasadką 16mm

3. Odkręcamy krzyżakiem plastikowe osłony. Po jednej śrubce od dołu i góry.

4.Górną część delikatnie szarpiemy jednocześnie do góry i do siebie. Do dolnej najlepiej odblokować regulacje kierownicy, żeby przełożyć dźwignię. Odkręcamy taśmę 4x torx T25 i odpinamy wtyczki.

Tu różnica między taśmą do wersji z grzaniem i bez. Doszła dodatkowa 2 pinowa wtyczka z przodu i z tyłu.

W moim zestawie sprzedawca dorzucił mi oryginalną wtyczkę do zasilania, którą wpinamy w taśmę. Wrzucę fotki, może komuś numery coś pomogą w dobraniu jej, albo przynajmniej w rozmieszczeniu plusa i masy.

5. W poszukiwaniu zasilania. Miałem nadzieje, że pod maską zobaczę w miejscu bezpiecznika F36 zobaczę gotowy pin i wszystko zamontuje "po bożemu", aczkolwiek u mnie tak nie było, więc póki co jest tak, jak jest w miarę schludnie, jak będę miał naddatek czasu to może to zmienię. Ja ukradłem prąd z tej wtyczki, 3 czerwone kable to stały plus, zielony i fioletowy to plus po zapłonie. Ja wybrałem po zapłonie, dorzucając jeszcze dodatkowo bezpiecznik 10A. Co do kolorów, jak to w BMW brązowy to masa, zielony z czarnym paskiem to plus. Masę zarobiłem konektorem oczkowym i podpiąłem przy module EWS. Dołożoną wiązkę przyłączyłem do starej i wszystko ułożyłem jak było.

Jakby ktoś nie miał wtyczki to podrzucam zdjęcie gdzie plus i masa wychodzą z taśmy.

6. Składamy wszystko do kupy i gotowe. Pamiętajcie tylko o wpięciu wtyczki do prawego panelu z multifunkcją na poduszce.

Zobaczymy jak w zimie będzie spełniała zadanie :)

BMW
    E38 740i
    Moim zdaniem jedna z lepszych modyfikacji w E38. Coraz chłodniej na dworze na pewno się sprawdzi :) Dobra robota

Uprawnienia umieszczania postów