Naj³atwiej odpowietrzyæ nasze auta unosz±c przód auta lewarkiem lub podno¶nikiem tylko na 2 ³apach jest o wiele szybciej i w 100% masz pewno¶æ ¿e jest to zrobione dobrze
Naj³atwiej odpowietrzyæ nasze auta unosz±c przód auta lewarkiem lub podno¶nikiem tylko na 2 ³apach jest o wiele szybciej i w 100% masz pewno¶æ ¿e jest to zrobione dobrze
Gaz to ¶mieræ a my nie chcemy u¶miercaæ naszych aut!!
Bardzo M±dry Wybór
zauwa¿y³em ostatnio ¿e wê¿e s± miêkciejsze ni¿ kiedy¶ mia³em, podejrzewam ¿e to sprawa lepszego odpowietrzenia uk³ady ch³odzenia Temp utrzymuje sie ¶rednio ok 105 st.
W zbiorniczku nie zauwa¿a³em nigdy ¿adnego mas³a co mog³o by wskazywaæ na uszczelkê po d g³owic± a poza tym jak by to by³a uszczelka to czy ci¶nienie które by siê nazbiera³o w uk³adzie po je¼dzie samochodem po och³odzeniu silnika powinno zostaæ czy wêze powinny zrobiæ sie miêkkie gdyz rano wêze mam miêciutkie
Na jednej amerykañskiej stronie czyta³em o przypadku go¶cia, który walczy³ z przegrzanym motorem - i wg jego s³ów po sch³odzeniu i otwarciu zbiorniczka obserwowa³ uciekaj±ce powietrze (tak jakby ci¶nienie wci±¿ by³o w uk³adzie ch³odzenia).Zamieszczone przez doogg
Z drugiej strony nie wiem jak to siê ma do zaworu odpowietrzaj±cego (chyba by do tego nie dopu¶ci³).
U mnie przy wydmuchanej uszczelce nie obserwowa³em twardych wê¿y rano. Inna rzecz, ¿e nie by³y zbyt twarde nawet po je¼dzie.
'00 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau
mam ten sm problem twarde we¿e wymienialem chlodnice w mojej buni czytajac wszystko co piszecie wystraszylem sie pojechalem odrazu sprawdzic uszczelke pod glowica jest cala i ok natomiast problem dalej nie zniknal nie mma ubytkow w plynie ogrzewanie mam oleju nie bierze ani nie spala ,mam gaz czy moze to byc termostat ? ze nie otwiera do konca ?? jesli mam 78 - 85 stopni wê¿e jeszcze ucisne sa miekkie jesli osiagnie 90 -92 stopnie wg testu numer 7 sa twarde na maxa co to moze byc ???:(moze to byc wina np termostatu ?? albo korka przy zbiorniczku ?? lub nie odpowietrzonego ukladu ?? co mm robic ?? :(
Przy uszczelce temperatura by Ci bardzo szybko ros³a, a uk³ad by siê wko³o zapowietrza³. Pytanie czy jest dobrze odpowietrzony... Ja niedawno walczy³em kilka godzin z odpowietrzeniem i w koñcu splajtowa³em, odstawi³em go na serwis gdzie te¿ go d³ugo mêczyli. Ma³o tego zdjêli ch³odnice i wê¿e, aby wszystko dok³adnie wyczy¶ciæ. Podobne objawy daje te¿ g³owica, ale raczej szuka³ bym jakie¶ prostej przyczyny. Zauwa¿y³em ¿e E38 lubi± puszczaæ bokami p³yn ch³odz±cy i zapowietrzaæ siê. Je¶li masz gaz sprawd¼ parownik, króæce i przewody etc (je¶li id± gór±, a zak³adam ¿e tak, bo raczej innej opcji w tym modelu nie ma - to du¿o trudniej bêdzie Ci go odpowietrzyæ - warto unie¶æ wtedy przód auta). Koledzy dobrze sugerowali te¿ korek i odpowietrzacz.
Je¶li to uszczelka a silnik jest szczelny to po je¼dzie i ostygniêciu na zimnym silniku równie¿ powinny byæ twarde wê¿e, je¶li s± miêkkie to raczej nie uszczelka.
Sugeruje sprawdziæ to wszystko co pisali wcze¶niej + pompê wody.
Czy ch³odnica jest gor±ca po nagrzaniu? Gdy wskazówka jest w pionie?
Pozdrawiam
witam panowie jednak to byla kwestia odpowietrzenia walczylem z tym godzinke :D ale jest super juz :) wszsytko smiga i moge lepic kick downy bez problemu :) BMW jednak sie nie psuje :)![]()
U mnie tez mam problem w m60b40 i podejrzewam jednak uszczelkê. Mam tak, ¿e odpalam auto rano jadê i temperatura ro¶nie tam do 90-96 *C i niby wszystko jest ok, ogrzewanie mam, ale jak siê zatrzymam i silnik chodzi na wolnych obrotach to po chwili zaczyna wiaæ coraz zimniejszym powietrzem i w te¶cie 7 temperatura zaczyna do¶æ szybko skakaæ do ok nawet 112 *C , jak go wtedy przegazuje i przytrzymam na obrotach ok 2000-2500 to zaczyna lecieæ b.ciep³e powietrze z nadmuchu i temperatura w te¶cie spada do ok 92 *C. Czasami mu co¶ odbije i jest ca³y czas dobrze czyli jak stoi to temp. nie ro¶nie. Wê¿e mam twarde do¶æ konkretnie , da siê na si³ê górnego wê¿a od ch³odnicy ugi±æ palcem, jak w stawie do gara¿u to na drugi dzieñ rano wê¿e s± dalej twarde ale trochê mniej i jak odkrêcê odpowietrznik to wyleci trochê powietrza. Uk³ad odpowietrza³em tak jak jest napisane na forum, ale wydawa³o mi siê ¿e by³o ju¿ ok a tu dalej problem. Mas³a pod korkiem nie mam, w p³ynie tez nie.
Witam
pewnie roniez ubywa Tobie plynu??
na 90% to uszczelka jak kable sa twarde jeszcze rano
albo korek od chlodnicy, przy tak twardych kablach po przegazowaniu samochodu i zgaszeniu powinienes slyszec z korka od chlodnicy syczenie ( tamtedy wypuszczane jest cisnienie)
Ogrzewanie pzewaznie tak sie zachowuje jak jest malo plynu chlodniczego.
p³ynu jeszcze nie mogê stwierdziæ czy ubywa bo dzieje siê tak od nie dawna. ale jak zgaszê to syczy z korka . Gdzie mo¿na sprawdziæ uk³ad na obecno¶æ CO?