Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: OCYNK

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    Czym są dokładnie konserwowane te auta i jak trwała jest ta konserwacja - nie wiem, ale są na forum osoby które mają "wspólny język" z salonami BMW, więc na pewno ktoś zna szczegóły.
    W książce dr.inż. Hansa Etzolda "So wird's gemacht", polska nazawa "Sam naprawiam samochód" BMW jest mała wzminaka.Cytat: '"całe podwozie łącznie z nadkolami jest pokryte środkiem antykorozyjnym, który zawiera polichlorek winylu.Wewnętrzne powierzchnie wszystkich zamkniętych przestrzeni są natryskiwane specjalną emulsją woskową.Niektóre zagrożone korozją części nadwozia są wykonane z blachy ocynkowanej".

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Ja mogę napisać dokładnie jest to jest w e36 - bo kolega taką ciął na części - podłużnice , progi i cały spód były ocynkowane , profile zamknięte w środku pokryte grubą wartwą wosku ( taki jest np boll do konserwacji profili zamkniętych ) , cały spód ocynkowany, drzwi - doły drzwi na pewno ocynkowan ( bo był odprysk i było widać , górę ciężko określić )...

Natomiast jeżeli chodzi o e32 - na pewno elementy takie jak pas przedni , przednie błotniki są ocynkowane - bo widziałem połamane błotniki i pas przedni leżące na szrocie ze zdartym częściowo lakierem i nie skorodowały...

Wadą e32 ( i e34 ) jest korodowanie tylnej części progu i rantów tylnych błotników - nie do końca to zostało dopracowane bo często korodują w zdrowych samochodach a korozja zaczyna się od wnętrza profilu , który teoretycznie powinien być w środku nie naruszony ...

Początkujący Użytkownik
    Właśnie dziś kupiłem 7-kę. Chciałem mieć jakąś wiedzę na temat tego ocynku. Potocznie (i sprzedający dziś) używa się stwierdzeń na zadane pytanie „zdrowe ma blachy?” Odpowiedź jest jedna – oczywiście przecież to ocynk!
    Zastanawia mnie skąd wynika ta potoczna wiedza, liczyłem na Was. Szkoda że ktoś kto posiada prawdopodobnie wiedzę czepia się (chyba i tak już tu nieobecnego na forum gościa) by się przedstawił, gdy ktoś inny w ogóle prosi o pomoc. Nie rozumiem tego!??
    Dzięki tym którzy jeśli coś wiedzieli, to napisali ! :)
    Na stanie:
    e28 524, 87
    Primera p11, 99

Uprawnienia umieszczania postów