Może byc to pompka, ale najpierw trzeba sprawdzić. Nikt Ci nie wywróży pełnej odpowiedzi
A źródło zakupu zależy od Ciebie. 100% pewna jest nowa z ASO, ale kosztuje sporo. Co kto woli i na ile kogo stać ;)
Pompka jest pod zaworami wodnymi część nr 1
Może byc to pompka, ale najpierw trzeba sprawdzić. Nikt Ci nie wywróży pełnej odpowiedzi
A źródło zakupu zależy od Ciebie. 100% pewna jest nowa z ASO, ale kosztuje sporo. Co kto woli i na ile kogo stać ;)
Pompka jest pod zaworami wodnymi część nr 1
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
no dobra to jutro sprawdze tak jak pisales , widze ze umiejscowienie super ;d
Tak jak pisałem bardzo podobny objaw miałem nie tak dawno po wymianie górnego węza chłodnicy u mnie powodem było złe odpowietrzenie niby wszystko było ok płynął czysty płyn z odpowietrznika ale grzanie było bardzo słabe podobnie jak u ciebie, jak podniosłem auto do góry weszło mi jeszcze ok 0,7lt płynu i zaczęło grzać jak wściekle .Nie wiem może ja tylko miałem taki przypadek skoro piszecie ze 740 odpowietrza się bez problemu ja mam 735 v8 i myślałem ze jest podobnie Temat odpowietrzania przerobiłem na 730 e 32 bardzo dokładnie nie mając takiej wiedzy jak dzisiaj odpowietrzałem jak każde inne auto i efektem tego była kosztowna wymiana głowicy uszczelki i paru innych rzeczy![]()
![]()
![]()
Napisz kolego jak uporasz się z problemem pozdrawiam
Pozdrawiam Tomek
pompka znajduje się za silnikiem bardziej po prawej stronie , ściągasz pokrywe plastikową i za silnikiem poniżej ukazują Ci sie elektrozawory (połączone z pompką) nie są przykręcone niczym tylko włożone w takie gumki. Odpinasz 2 wtyczki (naprawdę ciężko to zrobić bo mało jest miejsca) póżniej odkręcasz 3 opaski na wężach i już można wyciągać te elektrozawory (nie jest tez latwo ich wyciągnąć, trzeba je ustawic w taka pozycję żeby wyszły pomięczy śilnikiem a ściana grodziową) Podpinasz wyciągniete elektrozawory konkretnie wtyczkę do pompy i przekręcasz kluczyk w pozycję 2 i słyszysz czy pompka chodzi czy nie. Możesz ją odkręcić od elektyrozaworów i przeczyścić ale jak kręci sie (slychać) to znaczy że pracuje. Moim zdaniem gómowe uszczelki w elektozaworch rozerwały się i poblokowały przepływ, ściąg węże od elektrozaworow i poświeć tam w środeki zobaczy czy nic nie blokuje tam nic wyjscia z krućca.
kosaaro
a czy da rade sprawdzić tą pompke np w ten sposób: sciagam ta plastikowa pokrywe silnika przekrecam kluczyk w pozycję 2 i czy jak przystawie ucho to będzie słychać czy pompka pracuje czy nie?
heh zmienialem u siebie dwa razy pompki i powiem Ci szczerze nawet nie wpadlem na pomysl zeby tak sprawdzac. jak przy dodawaniu gazu leci cieple, a na luzie na postoju juz zimne, to obstawialem zawsze na pompke i wymienialem. niestety pierwsza uzywka polatala tylko rok, druga mam od 3 miesiecy, i hasa:) robota nie jest wcale taka ciezka, ale przyznam, trzeba miec gietkie dlonie:P
czy po wymianie elektrozaworow z pompka konieczne jest odpowietrzanie ukladu chlodznia czy wystarczy dolac tyle plynu co wycieklo przy wymianie (mam takie przeczucie za jak odkrece węze od pompki i od elektrozaworów to torchę się płynu narozlewa) tj aby patyk byl na rowni z korkiem wlewu a uklad odpowietrzy sie sam? Czy trzaba znow przejsc procedurę odpowietrzania tj ogrzewanie na max nawiewy na max obroty z 1500 i patrzyc az bedzie ciągły strumień plynu lecial przy korku wlewu plynu chlodzącego?
sama Ci sie odpowietrzy, dolejesz plynu pojezdzisz, dolejesz i odpowietrzone ;)
Co do pompki - bedziesz ja slyszal po przekreceniu stacyjki.