Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: [mechanika] Wymiana płynu hamulcowego

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740iA
    dokładnie nie płukaj "wynalazkami" (denaturat) mozesz poźniej miec same problemy przepłukaj płynem ham. w wsio bedzie oki

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Jakiś rok temu miałem wymieniany płyn hamulcowy. W warsztacie mi to wymienili panowie ,mieli jakąś pompke do tego chyba z 40 min roboty i koszt samej robocizny 30 zł ,więc chyba nie warto sie paprać. Ciekawe było ,że mieli przejrzyste przewody i było doskonale widać jaki płyn miałem ,a jaki potem wyciekał czyściutki :)

Cytat Zamieszczone przez ELVIS
    Ciekawe było ,że mieli przejrzyste przewody i było doskonale widać jaki płyn miałem...
    To akurat jest absolutna podstawą, ponieważ nie jest tak istotne jak czysty płyn, a ważne jest, aby był bez bąbelków powietrza

A walory estetyczne pt. klient widzi - mało ważne, acz widowiskowe. "widzi Pan jacy solidni jesteśmy?? Płyn czyściutki"
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    Ciekawe było ,że mieli przejrzyste przewody i było doskonale widać jaki płyn miałem...
    To akurat jest absolutna podstawą, ponieważ nie jest tak istotne jak czysty płyn, a ważne jest, aby był bez bąbelków powietrza

A walory estetyczne pt. klient widzi - mało ważne, acz widowiskowe. "widzi Pan jacy solidni jesteśmy?? Płyn czyściutki"

> Proszę Cię ,nie powalaj mnie :)
    > Wiadomo wszem i wobec ,że chodzi o higroskopijnośc płynu ,a jak jest stary to jest z tym gorzej i wchłania wode która sie potem gotuje.
    > Nie chodzi tutaj i widowiskowość jak to nazwałeś ,tylko o to ,że brud w plynie prowadzi do zacierania tłoczków ,dlatego tak wazna jest jego czystośc :)

Maciej Vip Awatar sennapowieka
    BMW
    ORIENT
    Ja dodam od siebie, że teraz będę odpowietrzał tylko i wyłącznie u sprawdzonych ludzi !

Po tym jak wróciłem z zakleszczonymi kołami z trasy ( ponieważ sam nie odpowietrzyłem po zmianie klocków (( idiota)) ) Znajomy odpowietrzał swoimi metodami, tak jak pisze Sylwekk, drugi siedział w aucie i pompował, byłoby wszystko pięknie gdyby nie po kilku dniach na a4 zacząlem hamować przed jakimś vanem z pedałem w podłodze!!!!! Poprostu uciekł do samego dna :razz:
    Dobrze że szybko podpompowałem, bo ORIENT straciłby na wyglądzie ...
    Pewność na każdym kilometrze ...

...dlatego tak wazna jest jego czystośc
    A ja nadal upieram się, że od czystości i braku wilgoci w płynie ważniejszy jest brak bąbli powietrza. I nie ma co się śmiać a uważnie czytać ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    ...dlatego tak wazna jest jego czystośc
    A ja nadal upieram się, że od czystości i braku wilgoci w płynie ważniejszy jest brak bąbli powietrza. I nie ma co się śmiać a uważnie czytać ;)
    > Tak tylko ,że od starości nie robią sie bąbelki powietrza ,tylko wzrasta jego wigotność ,a to ma wpływ na jego temperature wrzenia

...od starości nie robią sie bąbelki powietrza ,tylko wzrasta jego wigotność ,a to ma wpływ na jego temperature wrzenia
    Owszem, ale nadal najważniejsze jest nie zapowietrzyć układu (w trakcie wymiany płynu - stąd mowa o przeźroczystej rurce). Z resztą się w 100% zgadzam

Wilgoć sprawia, że temp wrzenia spada a to szkodzi, bo płyn może się zagotować. Strasznie rzadki przypadek - ale sprawa istotna

Uprawnienia umieszczania postów